corner corner Amsterdam, Anne F. ja minä

Medium

Amsterdam, Anne F. ja minä
by Terhi Rannela | Teens
Registered by Silkki of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 3/20/2010
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by taavina): to be read


7 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Silkki from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, March 20, 2010

7 out of 10

"Hauska ja rohkea romaani seurustelusuhteensa sotkeneesta 15-vuotiaasta Kertusta ja värikkäästä lomaviikosta Amsterdamissa.

”Ihmissuhteeni ovat sykkyrällä. Olen kahden ihmisen loukussa. Tai oikeastaan olin. Viime aikoina on tapahtunut liikaa kaikenlaista.”

Kerttu on hädissään mennyt lopettamaan suhteensa Miraan nolosti tekstarilla, ja Mira on raivoissaan. Suhde Jimiin sen sijaan kukoistaa, vaikka poika asuu satojen kilometrien päässä. Kertun pelastukseksi hänen armas synnyttäjänsä on varannut syyslomaksi matkan Amsterdamiin.

Rakkausromaanien kirjoittajan pätevyydellä äiti terapoi tytärtään ja esittelee itselleen tuttua kaupunkia. Amsterdam on kuin maailma pienoiskoossa: idyllinen kanaaleineen ja polkupyörineen, kylmä huumeruiskuineen, tyttökatuineen – ja historian haamuineen. Kun äiti saa lahjottua merkkifarkuilla Kertun tutustumaan Anne Frankin päiväkirjaan, vaikutus on järisyttävä.

Kaupunki jää Kertun lähdettyä ennalleen, mutta Tampereen tyttö on muuttunut." -otava.fi

Ostin kirjan Suomalaisen kirjakaupan alesta kolmella eurolla, ja luin sen lomalla Thaimaassa. Ihan kiva nuortenkirja. Nimi on ehkä hiukan hämäävä, koska luulin kirjan kertovan ainoastaan Amsterdamin-lomasta, mutta tarina jatkuikin vielä Kertun palattua Suomeen. Pidin erityisesti siitä, että kirjoittaja tuntui tietävän paljon nykynuorista: mukana oli niin animefania kuin tyttörakkauttakin, ja kirjan lopussa kirjan soundtrack. Postcrossing mainittiin myös! Sopisi myös näkymättömään kirjastoon. Suosittelen erityisesti kaikille Amsterdam- ja Anne Frank -faneille (itse en ole kumpaakaan, vaikka Amsterdamissa on tullut käytyä)! 


Journal Entry 2 by wingNiksuwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, March 25, 2010

This book has not been rated.

Tänään Sokoksen miitistä, näytti niin kivalle. Kiitos Silkki! 


Journal Entry 3 by wingNiksuwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, March 27, 2010

This book has not been rated.

Luin kirjan jo nyt ja pidin lukemastani. Tämä teinikirja oli sujuvasti kirjoitettu, alta kaksisataa sivuinen, joten menee alas hotkaisten. Kirjan ulkoasukin on houkutteleva, ei kovakantinen muttei pokkarikaan ja Silkin muovituksen jälkeen mukavan tuntuinen kädessä.

Aluksi suhtauduin tarinaan vähän skeptisesti ja ärsytti jatkuva musa, elokuva, kirja, tv-sarja-maininnat, se tuntui jotenkin pinnalliselta. Mietin kuinka hyvin tälläinen kirja sisällöltään kestää aikaa vai onko tarkoituskin ettei sen niin väliä? Tuntuu turhan usein nykynuorten elävän tolkuttomassa kulutus- ja kertakäyttöhysteriassa, jossa pitää saada, osta nyt, hae omasi, kaikilla muillakin on ja seuraavalla viikolla onkin jo uudet pakko saada-tavarat ja vaatteet. No, tässä kirjassa Kerttu tiedosti äitinsä rahavarat ja koki sen vähän noloksikin, ihan hyvänä pointtina oli kirpparikuteiden käyttö, vaikka kyllä sitä sitten kuolattiin uusien kalliiden farkkujen perään Amsterdamissa. Ei kai sitä aina voi onnistua olemaan täysin vakuuttava ysiluokkalaisena.

En ole Anne Frank-fani mutta Amsterdamissa on tullut käytyä useamman kerran ja pidän kaupungista paljon. Anne Frankin päiväkirjan olen lukenut muutamaan kertaan, ensimmäisen kerran joskus lapsena vai yläasteikäisenä ja toisen kerran englanniksi kai joitain vuosia sitten, aikaa ennen BC:tä kuitenkin. Koskaan kylläkään ei ole reissuilla tullut käytyä Anne Frankin kotitalossa sisällä, ohi siitä olen pakollisella kanaaliristeilyllä mennyt, ja tämä kirja sai ajattelemaan että se on seuraavalla kerralla pakko nähdä. Voisi jopa ottaa Anne Frankin päiväkirjan mukaan reissulle ja lukea matkalukemisena. Olen testannut Barcelonan kirjan kautta kaupungissa ollessa ja se kyllä toimii! Katselin jo lentoja Damiin mutta oi kuinka kallista, taitaa olla tulppaanikausi käsillä.

Mielestäni kirjailija on ihan hyvin "inessä nuorten skenessä", ehkä enemmän kuin Tuija Lehtinen kirjoinensa koskaan (hieman kärjistäen...) mutta välillä tuli tunne Kertun kypsistä mietelmistä, että ne tosiaan ovat enemmänkin kirjailijan kynästä kuin tuon ikäisten oikeasta elämästä. En kyllä tunne yhtään yläasteikäistä, joten en voi varmuudella sanoa mutta sellainen tunne minulle jäi.

Kirjassa piristävää oli tyttörakkaus. Tässä ei ollut sen suhteen väkisin vääntämisen makua, yhteen aikaan kirjoissa tuntui olevan trendinä pakonomainen tarve vääntää seksuaali-identiteettiään etsivä nuori kirjan sivuille ihan vain jotta olisi ajan hermolla tai jotain. Mutta osaan myös kritisoida, sillä Kertun ja Miran suhteen kuvailut välillä tuntui menevän jotenkin kummalliseksi. Miksi tyttöjen lemmenleikit olisivat sen tuhmempia kun tyttö ja poika-pariskunnan? Miksi joulupukki jättäisi tuomasta lahjoja jos kaksi tyttöä pitää hauskaa? No joo, en ole kirjan kohderyhmässä ja otan kaiken turhan vakavasti.

Vierastin, kun Kerttu kutsui äitiä synnyttäjäkseen. "Epäilen, että synnyttäjäni käyttää salaa jotakin sähköjänishuumetta." Tuskinpa kukaan nuori haluaa ajatella äitiään moisella nimellä? Mielleyhtymät siihen mistä lapset tulevat, ovat ilmeisen lähellä ja haluaako kukaan yhdistää sen edeltäviä toimintoja äitiinsä? Vai olenko se vain minä joka niin ajattelee?

Tässä kirjassa vilisee kirjainyhdistelmiä kuten omg, wtf, idgaf ja kvg ja minähän katsoin v***u Googlesta. Terhi Rannelalla on omat nettisivut mutta hän on myös perustanut oman blogin romaanihenkilöille Miralle ja Kertulle. Blogi on aloitettu ilmeisesti tämän kirjan ilmestymisen aikoihin vuonna 2008 ja lopetettu tässä kuussa, kun kolmas henkilöiden kirja on tuloillaan. Toinen osa Goa, Ganesha ja minä on Miran suusta kerrottu, kolmannen osan Jäämeri, jäähyväiset ja minä kertojaminästä ei ole mainintaa. Ehkä nuokin voisi lukea jos joskus eteeni sattuu.

Äh, ja jotta journal entry sen kun vaan jatkuisi niin mainitsen vielä, että enemmän kirja sai minut haluamaan lukea Persepoliksen kuin Anne Frankin päiväkirjan, vaikka kirjailija spoilaakin sarjakuvaa kiitettävästi.

Kiitokset Silkille tämän mielenkiintoisen kirjan tuomisesta miittiin. Ehkä lähetän sen seuraavaksi kuukauden arvonnan voittajalle. 


Journal Entry 4 by wingNiksuwing at by mail, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Sunday, March 28, 2010

This book has not been rated.

Released 8 yrs ago (3/28/2010 UTC) at by mail, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee kuukausiarvonnan voittajalle. Onnea! 


Journal Entry 5 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 30, 2010

This book has not been rated.

Kiitos, Niksu! Silmäilin itsekin kirjaa viime miitissä, mutta ehdit napata sen ensin :D No, nyt se on kuin onkin sitten minun tbr-pinossani... 


Journal Entry 6 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 01, 2015

This book has not been rated.

Kiva, nopealukuinen, sujuva – ja paikoitellen vähän rasittava, kuten varsinainen kohderyhmänsäkin :D

Mutta kyllähän tästä kirjasta tuli kamala hinku päästä taas Amsterdamiin :) Ja lukea hyllyssä odottavat Persepolis ja Anne Frankin päiväkirja (niin, en ole sitä vielä tähän ikään mennessä lukenut).  


Journal Entry 7 by Vinya at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Monday, May 18, 2015

7 out of 10

Nappasin kirjan Kuopion-BC-miitistä pari päivää sitten. Kiitos!6.8.2015:

Mä tykkäsin tästä nopealukuisesta välipalakirjasta. Sopivan kevyt, vaikka tärkeitä aiheita käsiteltiin. 


Journal Entry 8 by Vinya at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, August 06, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (8/6/2015 UTC) at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu BC-tapaamisessa Rossossa noin klo 16.30. 


Journal Entry 9 by KakiPe at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, August 06, 2015

This book has not been rated.

Otin kirjan Rosso-miitistä. 


Journal Entry 10 by KakiPe at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, October 28, 2015

This book has not been rated.

Ilman bc-miitiiä en tähänkään kirjaan olis millään törmänny. Mahtavaa!
Tykkäsin kovasti tyylistä.
Pistän Koivulalle menevään kassiin. 


Journal Entry 11 by KakiPe at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, October 28, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (10/8/2015 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Koivula pääsee Amsterdamiin. 


Journal Entry 12 by Koivula5 at Nivala, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, December 03, 2015

This book has not been rated.

Kiitos. 


Journal Entry 13 by Koivula5 at Nivala, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Tuesday, May 09, 2017

This book has not been rated.

Ihan ok nuortenkirja - käsiteltiin useampiakin tärkeitä aiheita, mutta jotenkin jäi "matkaopasmainen" olo. Koen tärkeänä tuoda tärkeitä asioita esiin erilaisten ihmisten kautta. Koskettavin kohta mielestäni s. 109 (pitkän listan jälkeen): "Olisinko minäkin joutunut keskitysleirille 1940-luvulla?" Tuon luulisi pistävän itsekunkin miettimään asenteitaan.

Helmet 2017: 10 (kirjassa on kaunis kansi; sateessa värejä Amsterdamissa)
Tiekkö 2017: 21 (kotimainen nuorten kirja) 


Journal Entry 14 by Koivula5 at PULL TOGETHER MEGA 2018 in Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Monday, June 11, 2018

This book has not been rated.

Released 1 mo ago (6/11/2018 UTC) at PULL TOGETHER MEGA 2018 in Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

WILD RELEASE NOTES:

Lukuiloa!
 


Journal Entry 15 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Tuesday, July 10, 2018

This book has not been rated.

Nappasin Megasta, kiitokset kierrättäjille! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.