Kansallismaisema

by Jari Järvelä | Literature & Fiction |
ISBN: 9513136396 Global Overview for this book
Registered by miumaumou of Pori, Satakunta Finland on 10/21/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by miumaumou from Pori, Satakunta Finland on Wednesday, October 21, 2009
Takalieve:

Yrjö Pihlavan tie on vienyt Miinalanjoen uitoista ja Petsamon kultaunelmista Suomenlahdelle hätäisesti rakennettuun satamakaupunkiin Makslahteen, jonka kautta Suomen metsät tyhjenevät. Yrjön ura ei ole nousussa: hän elättää perhettään pahanhajuisilla ja kirvelevillä hanttihommilla. Jostain on saatava rahaa, jotta tytär pysyisi elossa ja Terijoelta suurellisesti raahattu pitsihuvila koossa. Tarpeeksi aneltuaan Yrjö saa pestin epämääräisen puukuljetuksen johtajaksi. Hän lähtee matkaan oikuttelevien autokuskien kanssa ja päätyy monien mutkien kautta niskuroivien poikien valvojaksi kummalliselle leirille keskelle Karjalan ikimetsää.

Kongossa, poikien leirillä, alkaa jälleen kerran urakka, jolla ei tunnu olevan loppua. Yrjö kerää kunniantuntonsa rippeet ja päättää vapauttaa nuoret pojat mielivaltaiselta kurileiriltä. Ja jälleen kerran hänen unelmansa eivät vastaa todellisuutta, ja niin sekä jalot aatokset että Yrjö ja kurittomat pojat törmäävät Terijoen hienoon hiekkaan ja virkavaltaan.

Jari Järvelä päättää kiitetyn trilogiansa ja Yrjö Pihlavan tarinan tähän itsenäiseen romaaniin, jossa eletään huhtikuusta elokuuhun vuotta 1938.

Kovakantinen, 395 sivua
Tammi 2006

Kirjallisuuden valtionpalkinto Jari Järvelälle
Tietoa kirjailijasta Wikipediassa

Journal Entry 2 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, October 21, 2009

Released 14 yrs ago (10/21/2009 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Haa! Mitäs löysinkään kirpparilta ihan uutuuttaan kiiltelevänä? Siellä tämä kirja odotteli löytäjäänsä, joten Löytöeläimelle mars! Siis Tarnalle. Siis Tarnalle, joka sai Eläin-haasteessa arvonimen Löytöeläin. Ja arvonimen Vuoden Eläin. Eli vaikka kuinka yritit vapauttaa eläimiäsi, niin kyllä ne mokomat löydettiin =)
Onnea arvonimestäsi! Tässä palkintokirjasi ja jotain pientä eläimellistä.

LUKUILOA!

Journal Entry 3 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 22, 2009
Voi miumaumou, kiitos! Vuoden Löytöeläimen titteli on jo yksinään aivan mahtava juttu, mutta sitten vielä tämä: umpisuloinen kortti Odottava kissa, kalamainen jääkaappimagneetti (on jo käytössä), nautamainen avainrengas (tulee käyttöön heti kun jaksan taas rengastaa avaimia), kissamainen kynä (säästetään BC-kirjoituksiin), kirjanmerkki siitä Rudolf Koivun upeammasta mallistosta (mistä ihmeestä löysit sen?) ja — aivan huippua! — Jari Järvelän Kansallismaisema, toivelistakirja.
Pidän Järvelän tavasta kertoa; hänen lauseessaan viihtyy. Kansallismaisema päättää Yrjö Pihlavan kolmiosaisen tarinan. Ensimmäisen kirjan, Veden paino olen lukenut, kakkososaa eli Pientä taivasta olen aloittanut ja nauttinut siitä, mutta jouduin silloin jostain syystä jättämään sen kesken ja kiikuttamaan kirjan Metsoon takaisin. Nyt minulla on syy hakea se sieltä uudelleen, ja tarttua vasta sen luettuani Kansallismaisemaan. Nautinnollisia lukutuokioita tiedossa. :D Kiitos!

Journal Entry 4 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, August 5, 2017
Kansallismaisema oli Runeberg-palkintoehdokkaana v. 2006. Seuraavana vuonna (2007) Järvelä sai trilogiastaan (Veden paino, Pieni taivas ja Kansallismaisema) aivan aiheellisesti kirjallisuuden valtionpalkinnon. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, sanotaan. Järvelän trilogia taitaa olla melkoisen rakas sekin; sillä näyttää olevan vähintään kaksi nimeä. Kirjasammon mukaan se on Yrjö Pihlavan tarina 1–3, #kirja puolestaan puhuu Veden paino -trilogiasta.
”Kirjassa esiintyy neljä kadotettua paratiisia, tai kadotettua helvettiä, riippuen lukijan tai kokijan näkökulmasta”, tekijä toteaa jälkisanoissaan. Eletään 1930-lukua, ja kirjailijan tarkoittamia kadotettuja paratiiseja/helvettejä ovat Suursaari, Makslahti, Terijoki ja kirjassa Kongoksi kutsuttu poikien pakkotyöleiri, niin tarkoin vaiettu osa Suomen historiaa, etten netistä etsimällä löytänyt sellaisista tiedon murentakaan. Taustatyötä Järvelä on tehnyt laajalti ja tarkasti.
”Huonosti käyttäytyviä nuoria sikiää nykypäivänä joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Vanhempia ei kunnioiteta, lakkia ei tempaista kouraan, hiuksia ei leikata, paidan annetaan roikkua housujen päällä kuin hautapaita olisi kyseessä, haukotellessa ei pyydetä oitis anteeksi ja isketä kouraa haisevan suun eteen. Isännän asia on ensimmäisenä pöydässä nostaa lasinsa ja lausua vieraat tervetulleiksi.
Näille tekee mieli antaa keppiä.”

Olen niin usein kehunut Järvelän lausetta, että nyt päätin antaa siitä esimerkin. Hän käyttää usein reilusti ylipitkiä virkkeitä — pisteitä kirjailija käyttää varsin säästeliäästi — jotka saattavat kääntyä johonkin yllättävään suuntaan. Silti hänen lauseensa kuljettavat turhia hötkyilemättä eteenpäin. Edellä oleva lainaus kertoo myös tekstin muista Järvelälle tyypillisistä ominaisuuksista: Siinä on aitoa ajankuvaa, esim. kurittaminen kepillä, ja kuitenkin mukana on paljon sellaista, mikä sopii hyvin tähän hetkeenkin. Samoilla sanoilla voisin kuvitella tämänkin päivän nuorisosta valitettavan. Ehdottoman olennainen osa Järvelän tekstiä on myös sen sisältämä huumori. Sen (ja tietysti myös notkean lauseen) ansiosta lukeminen ei missään vaiheessa tunnu raskaalta, vaikka tapahtumat saattavat olla välillä rankkoja.
Kaiken kaikkiaan nautin Järvelän kirjasta jälleen kerran vallan tavattomasti. Kiitos, Miuskis. Lisään vielä pari näytettä tekstistä. Ne valitsin lähinnä vapautussuunnitelmaani ajatellen. Ensimmäisessä puhelee Kongoa päälliköivä Tikka:
”Katso tänä iltana kallioltasi poukamaa ja vaaroja, mieti miten kansallismaisema on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana muuttunut, enää se ei ole järvi ja metsä ja punamultainen mökki. Kansallismaisema muodostuu jatkossa sinisenä siintävien vaarojen sijasta oppineista nuorista miehistä, jotka heittäytyvät empimättä työhön kuin työhön. Heillä tulee olemaan uusi maailmankuva, tuhannen watin valoympyrä loistaa laajalti. Kansallismaisema syntyy meistä ihmisistä.”
Ja toisessa taas minäkertoja Yrjö Pihlavan tuumiskelua:
”Samaa mieltä olin Tikan kanssa yhdestä asiasta. Perinteiset kansallismaisemat ovat huijausta.
Punkaharju on pelkkä ihmisten tekele, samanlaista tyhjää kruusia kuin hattara. Punkaharju on huvipuisto, joka falskaa ja vuotaa keinotekoisuudellaan.


Jari Järvelä #kirjassa
Jari Järvelä Kirjasammossa
Jari Järvelä Wikipediassa
Jari Järvelä Elisa Kirjassa
Kirjailija Jari Järvelä, kotisivu
Kansallismaisema Kirjasammossa
Kirjailija Jari Järvelä: ”Kirja pääsi alkuun kun postiluukusta tipahti kultaa Kodin Kuvalehdessä
Kansallismaiseman toinen kuva Turun Sanomissa
Kritiikin sisuksissa : Jari Järvelän trilogia kriitikkojen silmin, Kirsi Järvelän pro gradu -tutkielma, Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Jyväskylän yliopisto

Journal Entry 5 by Tarna at Pyynikin näkötorni in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 9, 2017

Released 6 yrs ago (8/9/2017 UTC) at Pyynikin näkötorni in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Välikön ikkunalaudalla. Tämä on mm. Postikorttihaastevapautus. Kuvaa ja selityksiä myöhemmin, luultavasti huomenna.

Lisäyksiä 10.8.17.
Vapautuskuva on edellisessä merkinnässäni.
Tässä merkinnässä taas on kuva postikortista, jonka sain halonhakkaajalta reilut kolme kuukautta sitten. Se on Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y.:n kortti, joka esittää Puijon luonnonsuojelualueen näkötornia ja majaa talvella 1936. Sain sen Pellun muinoin kehittelemän Postikorttihaasteleikin takia.
Tehtäväni oli siis vapauttaa kirja, joka tavalla tai toisella liittyisi oleellisesti kortin kuvaan, paikkaan, jolla myös olisi yhteys kortin kuvaan. Kirjavaihtoehtoja mieleen tuli puolisen tusinaa (mm. Taivaanraapijat, Lumi peittää setripuut ja Jotain suurta), mutta Kansallismaisemaan minä päädyin. Sekä kirjan että vapautuspaikan valinta johtui tavallaan parista erehdyksestä: Kun ensimmäisen kerran otin kortin käteeni, luulin sen esittävän Pyynikin näkötornia. Ja kun sitten mietin tätä kirjaa, ajattelin vapauttaa sen Tammerkosken partaalle; siinä olisi Kansallismaisema kansallismaisemassa kansallismaisema-aiheisen kortin haastamana. Vaan eihän Puijo olekaan mikään virallinen kansallismaisema! Häpeä se on, kyllä Puijon pitäisi siinä listassa ole. Eikä siinä ole Pyynikkiäkään. (Voisi olla sekin.)
Niinpä sitten päätin vapauttaa Kansallismaiseman kortin kuvaa muistuttavaan paikkaan, joka ei muka ole kansallismaisema kuten ei kortin paikkakaan, vaikka kummankin ehdottomasti pitäisi olla. Käytännössä ne silti ovat kansallismaisemia. – Lopuksi vielä muistutan, että kannattaa vilkaista edellisen merkintäni loppua, jossa on parikin kansallismaisema-aiheista lainausta vapautetusta kirjasta. (Punkaharju muuten kuuluu siihen viralliseen luetteloon, josta Puijo ja Pyynikki puuttuvat.)


LÖYTÄJÄLLE:

Kiitos, että nappasit tämän kirjan mukaasi ja tulit vielä vilkaisemaan sen matkapäiväkirjaa!
Tieto siitä, että kirja on hyvissä käsissä, on minulle tärkeä. Siksi pyydän sinua kertomaan, että se on sinulla. Toivon myös, että luettuasi kirjan poikkeat täällä uudestaan ja kirjoitat mietteitäsi lukemastasi. Sinun mielipiteesi kiinnostaa minua. :) Samalla voit myös kertoa mahdollisista jatkosuunnitelmistasi kirjan varalle.

Jää ihmeessä vielä hetkeksi ja tutustu BookCrossingiin. Sivustolla on useita kielivaihtoehtoja, mm. suomi. Kielen voit vaihtaa vihreässä yläpalkissa keltaisen Go-nappulan oikealla puolella olevan pudotusvalikon avulla.
Jos olet kiinnostunut BookCrossingista, ja haluaisit tutustua siihen suomen kielellä, kurkkaapa myös näiden linkkien taakse:
* suomenkielinen keskustelufoorumi http://www.bookcrossing.com/forum/30
* suomalainen Wikipedia-artikkeli BookCrossingista osoitteessa http://fi.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing
Jos harrastuksemme kiinnostaa sinua, liity toki jäseneksi. Olet tervetullut mukaan joukkoomme nyt tai myöhemmin.

LUKUILOA!!!

Journal Entry 6 by wingAnonymousFinderwing at Aura, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, April 24, 2018
Matkalla Ruotsiin löytyi tämä kirja, siellä se odotti Auranportissa. Siinäpä hyvää matkalukemista, ajattelin. Alku vaikuttaa hyvältä, katsotaan miten etenee.

Journal Entry 7 by wingAnonymousFinderwing at Aura, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, May 8, 2018
Jatkoa edelliseen merkintään: Ihan mielenkiintoinen kirja, lukemisen arvoinen! Kirja vapautettu Tuurin kyläkaupan kahvilaan 8/5, toivottavasti pääsee hyviin käsiin!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.