corner corner De weg naar Callisto

Medium

De weg naar Callisto
by Torsten Krol | Literature & Fiction
Registered by Xamantha of Ochten, Gelderland Netherlands on 3/16/2009
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Xamantha): travelling


1 journaler for this copy...

Journal Entry 1 by Xamantha from Ochten, Gelderland Netherlands on Monday, March 16, 2009

8 out of 10

Hallo, wat leuk dat je dit boek meegenomen hebt en het nog gemeld hebt ook!
Ben je nog niet echt bekend met BookCrossing? Neem dan een kijkje op de Nederlandstalige site:www.bookcrossing.nl
Er is ook een Nederlands forum
Veel leesplezier!
Xamantha


Beschrijving van het boek:
Odell Deefus is een Amerikaanse jongeman die op weg is naar het plaatsje Callisto om zich daar op te geven voor het leger in Irak. Door panne met zijn auto strandt hij echter in het huis van ene Dean Lowry, en daar beginnen de problemen. Eerst doodt hij Dean per ongeluk, vervolgens ontdekt hij dat Dean het lijk van zijn tante in de vrieskist heeft opgeborgen. Daarna moet Odell uit handen van de politie proberen te blijven, hetgeen bemoeilijkt wordt doordat de zaak opeens een extra lading heeft gekregen wanneer blijkt dat Dean zich tot de islam wilde bekeren en dus opeens als terreurverdachte bekend komt te staan. Helaas is Odell niet de slimste: misschien niet verstandelijk gehandicapt, maar wel naief, onwetend en kortzichtig op het problematische af. Bizarre roman die laveert tussen realisme, satire (op de angst voor terroristen) en jaren-veertig-noir, met een rauwe ontknoping op Guantanamo Bay; een opmerkelijk boek dat hard bijt.
Wat vond ik van het boek?
De weg naar Callisto sleurt je in razend tempo het verhaal van Odell in en daarna is verder lezen je enige kans op ontsnapping.
Het verhaal wordt verteld door Odell zelf en dat is goed te merken aan het taalgebruik: geen grote woorden en moeilijke zinsconstructies, maar puur, beschouwend en eenvoudig, zonder ook maar een moment kinderlijk te worden.
Odell rolt van de ene bizarre gebeurtenis in de andere en overal om hem heen zie je nieuwe plotten ontstaan. Dat schept verwachtingen: hoe loopt dit af en zullen al die uitgezette lijntjes ook uitgewerkt worden? Het antwoord op die laatste vraag luidt volmondig ja! Het boek eindigt in een climax die de lezer verbijsterd achterlaat.

De weg naar Callisto laat zien hoeveel kracht er schuilt in fictie; hoe ongeloofwaardig sommige plotwendingen ook zijn, je gelóóft ze gewoon omdat je vriendschap hebt gesloten met het boek en met Odell.
Mooi om te zien is hoe thema's als hedendaagse politiek en corruptie een gezicht krijgen in dit verhaal. De ene keer heel subtiel, de andere keer rauw en confronterend.
De personages zijn op een slimme manier uitgewerkt: je kijkt door de ogen van Odell en ziet details die voor hem weinig waarde lijken te hebben, maar waar jij als lezer al de nodige conclusies uit trekt.
Een heel verrassend, heftig en integer boek dat niet in een hokje valt te stoppen!
 


Journal Entry 2 by Xamantha from Ochten, Gelderland Netherlands on Sunday, April 12, 2009

This book has not been rated.

Boek logeert bij m'n zusje! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.