Vankilapäiväkirja

by Ken Saro-Wiwa | Biographies & Memoirs |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Ahava of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 7/2/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Ahava from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 2, 2008
Ostin pokkarin kirja-alennusmyynnistä kesälukemisiksi. Kirjastojen ylitsepursuavan tarjonnan keskellä tämän lukeminen siirtyy myöhemmälle syksyyn. Niinpä en halua makuuttaa kirjaa turhaan vaan perustan ringin. Samalla voin keräillä takuuvarmoja käyttäjäkommentteja!

paksuus 1,7 cm (kulkee siis vaivatta Helposti-kuorissa); 234 s.

Rinkiläiset:

Jaakko196
kasenka
Margih
Piparjuuri

Journal Entry 2 by VariC from Prenzlauer Berg, Berlin Germany on Tuesday, July 8, 2008
Rinki pyörähti käyntiin. Kiitos, Ahava!

Journal Entry 3 by VariC from Prenzlauer Berg, Berlin Germany on Friday, July 25, 2008
Tuli tämäkin vihdoin luettua. Jotenkin lukeminen oli pitkän aikaa hirveää tervanjuontia, ei vain haluttanut lukea pidemmälle. Kirjoitustyyli ei siis ollut kovinkaan mukaansatempaava. Suomennoksen heikko taso häiritsi myös: oli aika selvää, että suurimmaksi osaksi suomentaja oli vain apinoinut englanninkielisiä lauserakenteita, mikä ei suomenkieliseen tekstiin sovi ollenkaan. Etenkin pilkun käyttö ja lauseenvastikkeiden viljely gerundin käännöksenä rassasi.

Kirjasta itsestään ei ole paljoa sanottavaa (sen herättämistä ajatuksista kyllä vähän enemmän). Häpeäkseni tunnustan, etten muista Ken Saro-Wiwasta kuulleeni kirjassa kuvattujen tapahtumien aikaan, enkä myöskään hänen teloituksestaan. Kyllä 20-vuotiaan pitäisi paremmin olla selvillä maailman tapahtumista. Vankilapäiväkirjahan tämä ei oikeastaan ole, vaan ennemmin vankilassa kirjoitettu kirja. Vankilaoloja kuvataan hyvin vähän, pääosassa on ogonien kansanliike ja Saro-Wiwan toimet sen johtohahmona.

Oli mielenkiintoista lukea Afrikasta afrikkalaisen kirjoittamana. Erityisesti etnisten ryhmien suuri määrä pienilläkin alueilla tuli selvästi esille, vaikka ogoneihin keskityttiinkin. Kolonialismin aikanahan valtiot luotiin piirtelemällä viivoja minne sattuu ja asettamalla hallitsemaan se heimo, johon eurooppalaiset ensimmäisenä kontaktin ottivat. Eikä kolonialismi ole mihinkään hävinnyt, se on vain siirtynyt valtioilta monikansallisille suuryrityksille, joita näkyy olevan vaikeampi horjuttaa kuin valtioita.

Kirja oli minusta hyvin opettavainen sekä kansanliikkeen organisoijalle että sellaisen tukahduttajalle. Organisointipuolella ensiarvoisen tärkeää on kommunikaatio, sekä liikkeen sisällä että ulkomaailmaan. Jälkimmäistä varten Internet hyvin demokraattisena välineenä lienee hyvä keksintö, jos se vain on käytettävissä, mistä syystä varmaan eri maiden hallinnot haluavatkin sitä rajoittaa.

Liikkeen johdon organisointi on mielenkiintoinen kysymys. Saro-Wiwan kaltaisista idealisteista ja hyvistä kirjoittajista on toki aina hyötyä, mutta vaarana on, että liike itsessään henkilöityy johtajiinsa. Jos koko kansaan ei saada iskostettua samaa idealismia, vaarana on, että liikkeen voi kaataa johtajat eliminoimalla. Tämä näkyykin kirjassa kuvatuissa tapahtumissa: idealistijohtajat kuten Saro-Wiwa vangitaan ja yritetään eristää liikkeestään ja muut johtohahmot lahjotaan eri tavoin. Lahjontaa ei kannata harjoittaa rahalla vaan vallalla: tarjotaan hyvää asemaa hallinnossa ja samalla uskotellaan, että liikkeen huolenaiheet on tunnustettu ja hallintoon osallistumalla voi varmistaa, että kansan asema paranee. Kun sitten höynäytetty johtaja huomaa menneensä halpaan, liikkeeltä on puhti pois eikä se muutenkaan enää hyväksyisi takaisin petturina pidettyä entistä johtajaa.

Byrokratia ja sääntöjen paljous taas ovat hyviä menetelmiä varmistaa, että poliisivoimat, armeija, yms. toimivat hallinnon tahdon mukaisesti eivätkä ala ”tunteilemaan”. Ihmiset kun harvoin oikeasti ovat pohjimmiltaan täysin pahoja, varsinkin kun määräysten antaja on jossakin kaukana ja edessä on surkea kanssaeläjä, joka tarvitsee vain vähän sympatiaa. Tässä auttaa, että paikallisilla toimijoilla ei käytännössä ole ollenkaan valtuuksia ja että heitä rangaistaan, jos monimutkaista sääntöviidakkoa ei ole noudatettu pilkulleen.

Kuten Saro-Wiwa toteaa, vankila rangaistuksena ei ole aivan yleismaailmallinen, ja siinä on monia omituisia piirteitä. Olisi tosiaan ollut mielenkiintoista, jos tämä olisi ollut aito vankilapäiväkirja, että olisi saanut vähän enemmän pohdintaa koko vankilan käsitteestä.

Loppusanoja lukiessa vaikuttaa, että Nigeria valtiona olisi mennyt parempaan suuntaan. Kuitenkaan uudistukset eivät näytä parantaneen vähemmistöjen asemaa tai muuttaneen Shellin toimintaa, eli oliko niistä sitten jotain hyötyä? Saro-Wiwa taisikin jossakin kohdassa todeta, ettei hänestä siviilihallinto ollut mitenkään automaattisesti parempi kuin sotilashallinto.

Mitenköhän minä luulin, että tämä on seuraavaksi menossa kihaanille? No, onneksi tarkistin, ja olen kysynyt kasenkalta osoitetta. Kirja lähtee eteenpäin kunhan olen saanut osoitteen.

Journal Entry 4 by VariC at Rautjärvi, Etelä-Karjala / Södra Karelen Finland on Monday, July 28, 2008

Released 15 yrs ago (7/28/2008 UTC) at Rautjärvi, Etelä-Karjala / Södra Karelen Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähtee postissa kasenkan suuntaan.

Journal Entry 5 by kasenka from Rautjärvi, Etelä-Karjala / Södra Karelen Finland on Tuesday, July 29, 2008
Kirja saapui tänään, kiitos VariC!

Journal Entry 6 by kasenka from Rautjärvi, Etelä-Karjala / Södra Karelen Finland on Sunday, August 24, 2008
Pitkään Ken katseli minua kirjan kannesta ennen kuin osasin tarttua tähän opukseen. Olen iloinen että kahlasin sen läpi ja sain hieman paremman käsityksen alueen ongelmista. Paljon erilaisia, erikokoisia etnisiä ryhmiä ja epätasainen luonnonvarojen jakautuminen heidän alueillaan. Perintönä siirtomaa-ajan riisto, nykypäivänä röyhkeimmän harjoittama riisto. Siinä kai pähkinänkuoressa.

Samoin kuin VariC, en minäkään valitettavasti muista Saro-Wiwan teloitusta tai paljon muutakaan hänestä. Kertoneeko enemmän Suomen tiedotusvälineiden tilasta kuin meidän kiinnostuksesta mediaan?

Kirja lähtee Margihille heti kun mahdollista.

Journal Entry 7 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 28, 2008
Kiitos, kirja saapui perille jo eilen, mutta JE hiukan viivästyi.

Journal Entry 8 by Piparjuuri from Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Monday, January 19, 2009
Rinkikirja tipahti postilaatikosta viime viikolla. Yritän päästä sen pariin mahd. pian, jotta Ahava pääsee itsekin lukemaan kirjansa.

9.5.2009: Säälittävää. Kirja on ollut mulla jo puolisen vuotta ja olen lukenut suunnilleen kymmenesosan. Kertoo myös jotain kirjasta, eli ei ole kovin mukaansa tempaavaa tekstiä. Aihe sinänsä olisi varmasti sivistävä, mutta ilmeisesti en ole ogoneista aivan niin kiinnostunut kuin luulin. Sain jo Ahavan osoitteen ja laitan postiin kun lomailultani ehdin.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.