corner corner Ruokaa, juomaa ja hilpeitä herroja

Medium

Ruokaa, juomaa ja hilpeitä herroja
by Ville Vallgren | Biographies & Memoirs
Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 3/31/2008
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Niora): reserved


2 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 31, 2008

This book has not been rated.

Kuvanveistäjä Ville Vallgrenin "gastronominen uskontunnustus" ja kuvaus 1860- ja 1870-lukujen Porvoosta ja sen originelleista asukkaista. 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 12, 2012

This book has not been rated.

Luin tämän muistaakseni syyskuussa, mutta olen unohtanut journaloida. Kirja löytyi epämääräisen pinon pohjilta, kun raivasin paikkoja viikonloppuna.

Aika hulvatonta on ollut elämä 1800-luvun lopun Porvoossa!

Otan kirjan mukaan huomiseen miittiin Sokokselle. 


Journal Entry 3 by wingNiorawing at Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Sunday, November 18, 2012

8 out of 10

Nappasin tämän viime viikolla Helsingin BC-miitistä ja olen jo lukenut. Ihana ja hulvattoman hauska kirja, vaikkei olekaan ollenkaan vaikea uskoa omakustanteeksi, sen verran sekavasti tämä on kirjoitettu. Ei niin että se yhtään haittaisi - mukava kun kirjoittajan persoona paistaa läpi näin paljon.

Mielenkiintoista ajankuvaa myös, kun tuolloin (1917) Vallgrenin suuresti valittelema kieltolaki ei ollut edes varsinaisesti vielä voimassa (se oli vahvistettu, mutta voimaantulo sai odottaa vuoteen 1919) ja elintarvikkeista varmaankin oli jonkinmoista pulaa varsinkin verrattuna herrasperheiden takavuosiin. (Sisällissota ja Suomen itsenäistyminen olivat kuitenkin vasta tulossa, eikä tässä kirjassa mikään näitä varsinaisesti enteile.) Vallgrenhan toki haikailee iloista menneisyyttä, jolloin syötiin ja juotiin runsain mitoin ja pidettiin lystiä mukavien tai ainakin mielenkiintoista ihmisten parissa, mutta toisaalta hän itsekin toteaa että maltillisempi ravitsemus olisi ihmiselle hyväksi ja suosittelee niin vihannesten kotikasvatusta kuin kaikenlaisia herkullisia kotoperäisiä ja keskieurooppalaisia reseptejä, joihin ei aina niin ihmeitä edes tarvita. Itse vähän pyrskähtelin Vallgrenin "hygienialle", jolla hän aivan ilmeisesti tarkoitti jotakin aivan muuta kuin elintarvikehygienialla nykyään ymmärretään.

Olen käynyt Porvoossa ja mm. nauttinut siellä mukavan lounaan etanaravintolassa, seuraavalla visiitillä tulee tosin katsottua erinäisiä asioita tarkemmin. Paljonkohan Vallgrenille tuttua Porvoota on vielä jäljellä? Hautausmaaltakin taitaisi löytyä yhtä sun toista mielenkiintoista, en edes muistanut että Runeberg on haudattu sinne.

Kerrassaan löytö tämä kirja, pitää vakavasti harkita sen haalimista omaan hyllyyn ja mahdollisesti lahjaksi muutamille muillekin! :-) 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.