corner corner De Pianoman

Medium

De Pianoman
by Bernlef | Literature & Fiction
Registered by afraberg of Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on 3/14/2008
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Talamasca): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

2 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by afraberg from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 14, 2008

7 out of 10

Het boekenweekgeschenk van 2008.

7 april 2005. In het Britse Kent wordt een verwarde, onbekende man aangetroffen. De politie pakt hem op en brengt hem naar het bureau. Maandenlang zwijgt de man en speculeert de hele wereld over zijn identiteit. In De pianoman geeft Bernlef zijn versie van het verhaal.

Dit jaar was Bernlef de gelukkige die het boekenweekgeschenk mocht schrijven. In 92 pagina’s schreef hij het verhaal van de Friese Thomas Boender, die opgroeide in een gezin waarin niet gecommuniceerd werd met woorden, maar met klappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat eenzaamheid centraal staat in De pianoman.

Identiteitloos
Achttien jaar lang heeft Thomas in angst geleefd voor zijn vader. De maat is vol en Thomas ruilt het winderige bestaan van Friesland in voor het grotestadsleven van Amsterdam. Daar leert hij de Britse Chris kennen, met wie hij een ‘vriendschap’ opbouwt – zij is aardig voor hem en in ruil daarvoor betaalt hij al haar kosten. Na een aantal weken wil Chris terug naar Engeland. Thomas gaat met haar mee, maar wordt door zijn vriendin achtergelaten in de aankomsthaven. Hij is verslagen. De jongen brengt de nacht door op een bootje in zee en met natte kleren komt hij de volgende morgen het strand op. Daar wacht een politieman hem op. Hij wordt meegenomen naar het politiebureau, waar Thomas weigert te spreken.

Gebrek aan ruimte
Bernlef is duidelijk gewend om lange romans te schrijven, want in een novelle van 92 pagina’s komen zijn schrijfkunsten niet uit de verf. Het gegeven van een man die terechtkomt in een land en van wie niemand de identiteit weet, is natuurlijk prachtig. Maar hoe verklaar je in enkele tientallen pagina’s hoe hij daar is gekomen en wat hem daartoe heeft gebracht? Het is Bernlef niet gelukt. Het personage van Thomas is maar matig uitgewerkt. Verder dan beschrijvingen als een ‘vreemd schrijnend besef’ en ‘Thomas’ hart bonsde’ komt Bernlef niet. 


Journal Entry 2 by Talamasca from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 28, 2008

This book has not been rated.

Gebaseerd op "de pianoman" uit de media natuurlijk maar op zich wel een leuk verhaal. Het einde vind ik wel wat hebben. Hij komt gewoon weer thuis en herneemt zijn leven en werk. Moeder had zijn bed al opgemaakt. Humor. 


Journal Entry 3 by Talamasca at V&D & La Place Kalverstraat in Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, November 22, 2008

This book has not been rated.

Released 9 yrs ago (11/22/2008 UTC) at V&D & La Place Kalverstraat in Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Monopolyopdracht week 18: Leg een boek in een toilet.
Bij deze! In het toilet bij de V&D.
Jagen is niet nodig, boek was al weg toen ik later ging kijken.

Hallo daar, vinder! Gefeliciteerd!
Als je dit leest, heb je een gratis boek gevonden. Gefeliciteerd! Ik hoop dat je dat leuk vindt; zo niet, dan mag je het boek gerust doorgeven aan iemand anders, of ook zomaar ergens achterlaten.
Kijk gerust eens rond op deze site.
Als je het boek ook wilt volgen of je wilt ook boeken gaan loslaten dan kun je je het beste aanmelden als nieuwe bookcrosser. Ik zou het erg leuk vinden als je mijn naam, Talamasca, wilt invullen als Referring Member, dan kan ik zien dat je ook een geregistreerde bookcrosser bent geworden.
Oh ja, er is ook een Nederlandse website voor als je nog meer wilt weten over bookcrossing.
 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.