Skandaali

by Shusaku Endo | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Ipsu of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 9/15/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Ipsu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, September 15, 2007
Tätä on tullu lueskeltua useampaankin otteeseen.

Graham Greenen mielestä Endo on "one of the finest writers of the 20th century".

Journal Entry 2 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, October 1, 2007
Kiitoksia kirjasta Ipsulle ja myös JonAsp:lle, joka kuriroi kirjan tänään.
Lisäannos japanilaista kirjallisuutta lukupinoon.

Journal Entry 3 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, December 11, 2009
Osallistun sepustuksellani VariC:n Luki-haasteeseen. Kylläpäs tuota tekstiä pulppusi helposti tällä kertaa jopa reilusti enemmän kuin vaaditut 3500 merkkiä :) Tarkoituksella jätetty kummemmin editoimatta

Päähenkilönä oli kuuluisa kirjailija Suguro. Aika nopeasti juoni imaisi mukaansa, ja sai lukijan uteliaaksi.

Kantavana ajatuksena kirjassa tuntui olevan, että ihminen on pohjimiltaan paha, ja haluaa toisille tuottaa tuskaa ja kärsimystä. Olen tuosta ideologiasta täysin eri mieltä. Minusta ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja tahtoo toisille hyvää, samoin kuin maailma on pohjimmiltaan hyväätarkoittava paikka. Kun taas ristiriidat kumpuavat riittämättömyydestä, voisiko sanoa rakkauden puutteesta. Jos lapset kiusaavat tai vahingoittavat toisiaan, he purkavat kokemiaan ristiriitoja - se ei ole minusta heille luontaista, vaan heitä ei vaan ole ohjattu käsittelemään tunteitaan rakentavalla tavalla, tai edes tunnistamaan tunteita itsessään. Itselleni suurin ylpeyden aihe on joskus ollut, kun lapseni jo pari vuotiaina osasivat joissain yhteyksissä jäsennellä pelkojaan ja muita tunteitaan - siihen minusta tulisi vähitellen pyrkiä enenevässä määrin koko elämän ajan.

Kirja oli japanilaisen kirjailijan kirjoittama, eikä käsitellyt tuota kärsimystä ollenkaan siitä näkökulmasta, että sota ja sen kauheudet olivat järkyttäneet ihmisiä, ja ihmiset kohdistavat noita käsittelemättömiä tunteitaan toisiin, Eikä suuria ihmisyyttä loukkaavia rikoksia pidetty kovinkaan tuomittavina, vaan jollain tavalla ne saivat myönnytyksensä – oliko sota sitten vääristänyt tätäkin normia. Jollain tavalla vastenmielistä. Pisti ihmettelemään, missä on moraali – jokaisella kansakunnalla tuntuisi olevan hyvinkin erilaiset moraalikäsitykset, kenties juuri siksi, että historia muokkaa niitä niin voimakkaasti, ja varsinkin väkivaltaisuudet, sekä henkiset ja fyysiset, aiheuttavat shokin ja moraalikäsitystenkin sameutumisen sitä kautta. Japanilainen kulttuuri myös hyvin voimakkaasti tuntuu perustuvan käsitykseni mukaan siihen, että virheitä ei myönnetä tai pahoista asioista ei puhuta, jolloin seurauksena on noiden tuntemusten tukahduttaminen, ja niiden peilautuminen vääristyneissä muodoissaan. Kaikenlaista sitä tuleekin pohtineeksi.

Loppuratkaisu oli hämmentävä, ja tietyllä tavalla oli epäreilua, että kaksoisolentoa ikäänkuin ei ollutkaan olemassa, tai ainakaan hän ei sitten näyttäytynytkään, vai oliko sittenkin aivan lopussa... Ja kirjailija Suguron johtopäätös siitä, että hän olisi itse syypää, oli omituinen. Sellainen mahdollisuus oli kylläkin kääritty salaperäisyyden verhoon, että kirjailija Suguro olisi elänyt jonkinlaista kaksoiselämää öisin. Vain yhdessä kohdassa kerrottiin ensin ikäänkuin tuosta toisesta henkilöstä kävelemässä kosteassa sumussa, ja seuraavassa kappaleessa kirjailija tuli ulkoa vaatteet märkinä. Mutta kenties oli vain tarkoitus hämätä lukijaa? Toisaalta opus kuvasi koko ajan vain yhden henkilön näkökulmaa, eikä siten voinut saada käsitystä, millainen käsitys vaimolla tosiasiassa tilanteesta oli. Kirjailijan terveys oli kuitenkin lääkäri-istuntojen yhteydessä niin heikko, ettei hän siinä mielessä olisi voinut puuhailla hämärillä kujilla ja hotellihuoneissa.

Jollain tavalla siis käsityksekseni jäi, että tuo toinen samannäköinen henkilö on olemassa, ja kirjailija Suguro on leppoisa, vanha herrasmies, huolimatta noista hieman riettaan tuntuisista ajatusten lentämisistä.

Paulo Coelhon kirjassa 11 minuuttia kuvailtiin myös ihmisten intohimoa kipuun ja masokismiin, ja jollain tavalla tuo ymmärrettiin jonkinlaisena vääristymänä. Jos ihminen ei kykene vastaanottamaan rakkautta ja todellista ihmisten sielujen välistä yhteyttä, hän hakeutuu etsimään jotain mukamas syvällistä tuon kidutuksen kautta. Tässä kirjassa taas kidutus ja harakiri olivat vain jonkun valinta, samoin kuin meneekö illalla nukkumaan vai eikö, josta läheisen ihmisen ei tarvinnut huolestua – omassa kulttuuripiirissäni tuollainen tulkittaisiin mielen järkkymiseksi ja ihminen on pahasti poissa raiteiltaan suunnitellessaan tai toivoessaan mitään tuon kaltaista, ja tarvitsee kipeästi apua.

Hupaisalta tuntui olla koko ajan kyseenalaistava lukiessa, siten että oma käsitykseni oli usein aivan päinvastainen kuin kirjoitettu päätelmä – nuo omat ajatukset tulivat hyvin vahvoina, ei tarvinnut edes tietoisesti niitä miettiä. En tiedä onko kirjoittaja teosta tehdessään kovastikin pohtinut näitä asioita ja olivatko ajatukset hänen todellisia ajatuksiaan, joihin hän itse vilpittömästi uskoisi. Käsittämätöntä minusta - näen asiat aivan erilaisesta näkökulmasta, ja aivan erilaisia ovat minusta myös motiivit. Ehkäpä kirjoittaja olisi voinut perehtyä ihmisten käyttäytymiseen ja tunteisiin hiukan vielä enemmän, ja varsinkin erilaisiin oppisuuntiin, ja unohtaa tuon useassa kohdassa viljellyn Freudilaisen oppisuunnan, joka järkeistää tunteiden dynamiikkaa aivan liikaa ja yksinkertaistaa myös turhan paljon toiminnan motiiveja. Freudilaisuushan myös etsii käyttäytymiselle jatkuvasti syitä ihmisen menneisyydestä, tiedostamattomasta menneisyydestä, sen sijaan että olisi hyväksyvää ja ratkaisukeskeistä, tämän hetken resursseista lähtevää. Freudilaisuudessa on kummallista se, että vanhat muistot on pakko kääntää jollain tavalla epäilyttäviksi, vaikkeivät ne asianomaisen mielestä sitä alunperin olisi. Vanhoja kokemuksiaan voi toki muokata mielessään, mutta eikö olisi järkevämpää muokata niitä myönteiseen suuntaan, ja henkilöä hyödyntävään suuntaan, siten että niistä voisi ammentaa voimaa - tuollainen lähestymistapa ainakin olisi tulevaisuuteen enemmän suuntautuvaa, ja eteenpäin vievää.

Journal Entry 4 by AspenYard at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, May 24, 2012
Tulinpa lukeneeksi tämän kirjan uudestaan - ja näköjään edellisestä kerrasta on mennyt reilu pari vuotta - en muistanut lukeneeni tätä, mutta paikoin tuntui kyllä tutulta. Lopputulkintani oli kuitenkin nyt erilainen, mutta eipä siitä sen enempää, jotta seuraavillekin lukijoille jäisi jotain pohdiskeltavaa. Onpa tosiaan edellisellä lukukerralla pulpunnut tekstiä :D

Tällä lukukerralla häiritsi jonkin verran hidas tempo, sekä kristillisyyden korostaminen. Kenties tuollainen korostaminen on japanilaiselle kulttuurille ominaista. Olen myös näiden lukukertojen välissä oppinut, että Japanissa on 1980-luvulta lähtien ollut tv-sarjoissa ja ilmeisesti kirjoissakin erityisesti naisten itsemurhia - sitä ennen vain miesten. Kenties myös naisten seksuaalisuus on samalla tavalla painoarvoa saanut teema.

Journal Entry 5 by AspenYard at Naistari in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, May 24, 2012

Released 11 yrs ago (6/9/2012 UTC) at Naistari in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu bc-kesäpäivillä Tampereella!

Lukuiloa kaikille tämän kirjan tuleville lukijoille :-)

Journal Entry 6 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, June 10, 2012
Japanin kirjallisuus on aina kiinnostanut minua, joten nappasin kirjan reppuuni.
Kiitos kirjasta, kierrättäjä!

Journal Entry 7 by wingAnneliswing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 21, 2019

Released 5 yrs ago (2/21/2019 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miittiin mukaan.
Mukavia lukuhetkiä!

Released 5 yrs ago (2/21/2019 UTC) at -- Kampin terminaalin kierrätyshylly in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Miitissä ei kukaan napannut kirjaa, joten jatkoi matkaansa Kamppiin.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.