corner corner Niin kerrotaan

Medium

Niin kerrotaan
by Mati Unt | Literature & Fiction
Registered by Pinni of Hamina, Kymenlaakso / Kymmenedalen Finland on 7/24/2007
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by pikkumyy): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

7 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Pinni from Hamina, Kymenlaakso / Kymmenedalen Finland on Tuesday, July 24, 2007

This book has not been rated.

Kirja lähti mukaan kirpparilta. Kertoo siitä, kuinka huhut alkavat kiertää, eikä yksikään asia liity toiseen. Kuinka jokainen kertoo asian omasta näkökulmastaan.

Kirja oli mielenkiintoinen lukea.

Kirja lähtee palkintona Aspen72:lle palkintona arvonnasta. 


Journal Entry 2 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, August 21, 2007

This book has not been rated.

Kiitokset tästä palkintokirjasta. 


Journal Entry 3 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, December 08, 2007

This book has not been rated.

Gummerus, 1986, 120 s.

Jänskä kirja, jollain tavalla tempaisi mukaansa ensisivuilta alkaen. Ja viimeisen sivun luettuakin ajattelin, että olipas erikoinen, mukavan erikoinen. Jäi hieman avoimeksi pohdittavaksi, kuka oikein teki ja mitä ja kenelle... Mukava lukukokemuksena tältä virolaiselta kirjailijalta, ja saa siispä edustaa Viroa maahaasteessani.

Ja kirja jatkaa matkaansa jouluyllätykseksi eräälle, joka on kiinnostunut virolaisesta kirjallisuudesta. Lukuiloa! 


Journal Entry 4 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, December 24, 2007

This book has not been rated.

Oih! Kiitos, Aspen! Virolainen kirjallisuus todella kiinnostaa. Ja Mati Unt! Hyllyssä odottaa lukuvuoroaan Untin Syystanssi, ja nyt vielä Niin kerrotaan. Takakansi lupaa kiintoisia lukuhetkiä. Olen innoissani.

Kiitos! Ja hyvää joulua!

 


Journal Entry 5 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, January 04, 2010

This book has not been rated.

Tästä tuli harvinaisen hankala entry, ja tavanomaistakin sekavampi. Kirjoitin sen jo kerran, mutta aloitanpa uudestaan.

Nimiölehdellä sanotaan alkuteokseksi Loomingin vuonna 1984 julkaisema Räägivad. En minä sitä epäile. Sattuu vain olemaan niin, että Looming on Viron kirjailijaliiton aikakauslehti, joten suomennos lienee tehty siinä ilmestyneestä jutusta — kutsutaan sitä sitten tässä vaiheessa vaikka novelliksi.
Ja nyt päästään pätkän verran eteenpäin alun perin kirjoittamallani tekstillä (ujutan kuitenkin taas väliin vähän tuoreempaakin tietoa):
Onpahan oikeasti mielenkiintoinen kirja! Näytelmällinen muoto sen tekee. Mati Unthan on ollut paljon tekemisissä teatterin kanssa mm. lavastajana, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Minulle tekstistä tosin tuli pikemmin mieleen radiokuunnelma kuin teatterilava. Enkä ihan väärässä ollutkaan; Virossa on tehty Mati Untin käsikirjoittama Räägivad-niminen kuunnelma, jossa esiintyvät samat henkilöt kuin tässä kirjassakin.
Kirjana Räägivad ei liene koskaan ilmestynyt. Sen sijaan Eesti Raamat julkaisi vuonna 1986 (Vikipeedian mukaan tosin jo -85) Räägivad ja vaikivad nimisen -novellikokoelman, joka sisältää mm. naisen ja taksikuskin välisen puolinäyttämöllisen dialogin, lyhyen näytelmän Aino Kallaksesta ja Lydia Koidulasta, otteita sellaisen naisen päiväkirjasta, jonka mies on kadonnut jälkiä jättämättä sekä Dante Gabriel Rossettin runon käännöksen. — Eihän tällä kaikella kai sinänsä kovin suurta merkitystä ole. Jotenkin vain tunnen itseni petetyksi, kun suomalainen kustantaja julkaisee kirjana (kovissa kansissa vielä!) tekstin, jota ei alun perin ole kirjaksi tarkoitettukaan. Ja ennen kaikkea jättää sen kertomatta suomalaisille lukijoilleen.
Ei se silti tekstin tehoa vähennä. Niin kerrotaan on kieltämättä kiinnostava. Lukiessani siis ajattelin tekstin sopivan kuunnelmaksi. Sitten jossain kirjan loppupuolella, ilmeisesti siinä vaiheessa kun kunnolla tajusin kuoron mukanaolon, se alkoi minusta muistuttaa enempi jotain antiikin draamaa.
No, se nyt oli minun mielikuvani. Räägivad ja vaikivad -novellikokoelmaa sanotaan Bahtin-tyyppiseksi polyfoniaksi Kai se sitten niin on, mutta kun olen lukenut Mihail Bahtinia joskus neljännesvuosisata sitten, en paljon muista hänen ajatuksistaan. Eikä tämä Räägivad kuitenkaan ole sama kuin Räägivad ja vaikivad.
Kiinnostava yksityiskohta muuten, ettei virolaisen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen Unt-suomennosten listasta löydy Niin kerrotaan kirjaa ollenkaan. Eva Lille sen kuitenkin on suomentanut, joskaan ei kovin johdonmukaisesti. Joissain kohdin hän on mielestäni ylisuomentanut — esimerkiksi alkukielen Erikasta on tehty muka suomalaisempi(?) Eerika ja Tammsaaresta peräti Tammisaari(!) — mutta toisaalta jättänyt mm. Marjun suomalaistamatta, vaikkei se nyt niin meikäläinen nimi taidakaan olla. Sama epäjohdonmukaisuus koskee myös paikannimistöä; katujen nimiä on käännetty (mm. Kukkokatu ja Sipulikatu), mutta sitten puhutaan esimerkiksi Rannamõisan klintistä. Eikö vaikka Rantamoision törmä (tai se klintti) olisi sopinut tuohon seuraan paremmin? Vai ajatteliko Lille uudistaa käännöstyötä siinä missä Untin sanotaan uudistaneen romaania?

Oli miten oli, Niin kerrotaan kyllä puree. Tekstin muoto ja rakenne vain tuntuivat luettuna peittävän sisällön niin, että minun pitäisi ehkä lukea se uudestaan tietääkseni, mistä tässä oikeastaan olikaan kysymys, mitä todella tapahtui ja miten ne henkilösuhteet loppujen lopuksi menivätkään. Pitäisi varmaan oikein kaavio piirtää... Mutta näinkin — tämän hämmennykseni keskellä — kirja kertoo minulle siitä, miten yksin yksilö loppujen lopuksi on. Jokainen näkee asiat omasta näkökulmastaan ja miettii omaa suhdettaan toisiin, tapahtumiin, maailmaan. Objektiivista näkökulmaa ei ole. Paitsi tämä: Untia pitää lukea lisää!

Kiitos, AspenYard!


Mati Unt Vikipeedias
Mati Unt at Wikipedia
Mati Unt, artikkelintynkä Wikipediassa

Mati Unt at the Estonian Literature Information Center site (Biography is the same than in the next link, as it was first published in Context, but this one has links to bibliography etc.)
Mati Unt (1944—2005) by Eric Dickens at Dalkey Archive Press
A live classic and an attraction for the young. reflections on Mati Unt by Mihkel Mutt at Estonian Literary Magazine 13/2001

Edit 14.1.10: Miittivapautuksen myötä Niin kerrotaan on vuoden kuudes Keep Them Moving -haastekirjani, 2010 KTMC #6. 


Journal Entry 6 by em64 from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 14, 2010

This book has not been rated.

Kirja tarttui mukaan illan miitistä, virolaista kirjallisuutta ei tule kovin usein luettua.

Kirja jatkaa matkaansa mun jälkeen lii5alle. 


Journal Entry 7 by em64 from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, January 23, 2010

8 out of 10

Kirja oli kieltämättä erikoinen rakenteeltaan. Eri kertojilla ei tuntunut olevan mitään yhteyttä toisiinsa, mutta silti kaikki liittyy kaikkeen. Kirja olisi pitänyt lukea yhdeltä istumalta. Alkuosa oli suorastaan hypnoottista kerronta, mutta sitten kun pidin pienen tauon, jatko ei enää tuntunut yhtä hypnoottiselta. Kirja oli miellyttävä yllätys. 


Journal Entry 8 by lii5a from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 27, 2010

This book has not been rated.

sain eilen miitissä.

Kiinnostavan erilainen kirja. Alkuun pääseminen tuntui jotenkin vaikealta - luin pari sivua ja sitten selailin kirjaa ja luin repliikkejä sieltä täältä ja laitoin kirjan sivuun ja valitsin toisen...
(Ainakin?) pari kuukautta myöhemmin otin tämän kirjan uudestaan pinosta ja aloin lukea. Kun kirjaan pääsi sisälle, alkoivat erilliset repliikit sittenkin muodostaa tarinaa. Henkilöt alkavat elää, tapahtumista alkaa saada kuvan - tai useammankin kuvan...

Kirja tuskin jää mieleen tapahtumiensa tai henkilöidensä takia, mutta rakenteensa takia kyllä.

Miittin 20.4.
PRKL 8
 


Journal Entry 9 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, April 20, 2010

This book has not been rated.

Miitistä mukaan. 


Journal Entry 10 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 02, 2012

This book has not been rated.

Tartuin tähän nyt aakkoshaasteen innoittamana, kun tarvitsin U-kirjaimen. Mielenkiintoinen kirja tosiaan. Myös minulle tuli tästä kuunnelma mieleen. Kiva oli tuosta Tarnan merkinnästä huomata, että tarina jossain muodossa on kuunnelma ollutkin. (Minäkin ihmettelin sitä, että osa kadunnimistä oli käännetty ja osa ei. Ja sitä klinttiä kummastelin kanssa, kun se oli minulle outo sana. Marjuun en kiinnittänyt huomiota, kun olen siihen ihan suomalaisenakin nimenä tottunut.) Eri kertojien ja näkökulmien vuorottelu piti mielenkiinnon yllä lukiessa. Loppupuolella tapahtumien kulku jäi minulle vähän hämäräksi, sillä Tuntemattoman kuvaus "metsäretken" tapahtumista ei minusta ihan sieltä selkeimmästä päästä ollut. Kyllä tämä ihan kannatti lukea - eikä näin ohuen kirjan lukemisessa edes mennyt pitkään.

Otan kirjan mukaan illan BC-miittiin, sillä pikkumyy sanoi kaipailevansa haasteeseen U-kirjainta. 


Journal Entry 11 by pikkumyy at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 02, 2012

This book has not been rated.

Kiitos U:sta myntti! :) 


Journal Entry 12 by pikkumyy at Akaa, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, August 10, 2012

6 out of 10

Tarina oli ihan mielenkiintoinen, mutta hieman outo loppupuolella. Sopivaa lomalukemista silti, enkä välttämättä olisi kirjaan tarttunut ilman aakkoshaastetta.

*Osallistun kirjalla AAKKOSHAASTEESEEN 2011-2012* 


Journal Entry 13 by pikkumyy at Toijalan kirjasto in Akaa, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, February 18, 2013

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (2/18/2013 UTC) at Toijalan kirjasto in Akaa, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu Toijalan kirjaston "saa ottaa"- laatikkoon.
Mukavia lukuhetkiä kirjan löytäjälle!

*Osallistun samalla Appelsiinin 52 viikkoa- vapautushaasteeseen. Selitykseni tälle viikolle (ja periaatteessa kaikille muillekin viikoille): kaikkia juoruja sitä kuuleekin tutuista (ja välillä itsestäkin), mitkä eivät ole totta.*  


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.