corner corner Dr. Mumbai

Medium

Dr. Mumbai
by Jukka Behm | Literature & Fiction
Registered by dotdot of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 7/8/2007
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by dotdot): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

9 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, July 08, 2007

This book has not been rated.

Pohjoismaisen romaanikilpailun voittaja. Kustantaja Tammi kertoo kirjasta:
"ntialaissyntyinen Satish Rao on muuttanut Suomeen joitakin vuosia sitten. Hän työskentelee lastenpsykiatrina töölöläisellä lääkäriasemalla ja asuu suomalaisen yksinhuoltajanaisen kanssa, lisäksi heille on syntymässä yhteinen lapsi.
Suomalaisten tapa suhtautua lapsiinsa ihmetyttää Englannissa opiskellutta Raota niin paljon, että hän on kirjoittanut aiheesta poleemisen kirjan. Kirja on herättänyt kiihkeitä tunteita, suomalaisiin vanhempiin kohdistuva arvostelu ei miellytä kaikkia. Ehkä juuri siksi Satishille satelee tappouhkauksia.

Räntäsateinen aamu alkaa vauhdikkaasti uusperheen arjessa. Illalla Satish on menossa suoraan televisiokeskusteluun. Tähän väliin pitäisi mahtua potilaita, intiimejä ehdotuksia lähettelevä käly sekä Suomeen tulleet perheenjäsenet joiden hän pelkää löytäneen itselleen Intiasta puolisoehdokkaan.

Jukka Behmin yhdenpäivänromaani Dr. Mumbai on valaiseva ja vetävä kuvaus tämän päivän monikulttuurisesta Helsingistä. Se on kiihkeä ja jännittävä kertomus niin moraalisista törmäyksistä, kulttuurisista ennakkoluuloista kuin suvaitsevuuden rajoista. Niin ikään se on tarina inhimillisestä hädästä ja lähimmäisyydestä – sekä piinaavan koominen kuvaus pahassa pinteessä olevasta ihmisestä."

***************************************************************************

Tarjoan kirjaa ringiksi. Koska en ole vielä lukenut kirjaa itse, ovat käytössä ns. natsisäännöt. Jos BC-yhteistyömme on ollut aikaisemminkin sujuvaa, tervetuloa mukaan. Lukuaikaa on kuukausi. Yritän saada osallistujat järjestettyä maantieteelliseen järjestykseen. Niin, ja kirja liikkuu Suomen rajojen sisäpuolella. Ilmoittaudu PM:llä.

Ahava, Helsinki
Sirah, Helsinki
lunatum, Oulu
Louhi, Oulu
Jaatiina, Leivonmäki
Hambo, Tampere
lukutuoli, Tampere
Becky77, Pori

Edit 13.6.2008: Kierros päättynty. Kirja vapautuu, kunhan ehdin lukea sen ensin. 


Journal Entry 2 by Ahava from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 11, 2007

This book has not been rated.

Kiinnostava tuttavuus putosi syliini, kun saavuin sittenkin pk-seudun miittiin. Taidan ottaa huomenna töihin mukaan, ainakin puolet kirjasta saattaa tulla luetuksi kirkon vahtimisen lomassa. Kivaa saada näinkin tuore tapaus heti silmäin alle. En ole nähnyt lehdessä kritiikkejä saati huomannut kirjaa kustantamoiden mainoksissa. Kiitos, dotdot, todella kiinnostavan ringin pystyynpolkaisemisesta! 


Journal Entry 3 by Ahava from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 18, 2007

This book has not been rated.

Dr. Mumbai osoittautui vallan tyypilliseksi esikoisromaaniksi: sanomisen tarve on kova ja kaikki sanottava on sanottava 260 sivussa. Kokonaisuus pursusi erinäisiä teemoja, joita olisi voinut alkaa seurata. Harmillista sinänsä, että tärkeät aiheet - lasten- ja nuortenpsykiatrian tila, monikansalliset identiteetit, kulttuurien kohtaaminen - tuntuivat puuroutuvan keskenään. Maailmantuskan malja oli toisinaan ylitsevuotavainen. Koko teosta kattoi ahdistunut häly, kuin olisi astunut keskelle Mumbain hektistä liikennettä. Päähenkilön kirjoittama kirja tuntui paikoin varsin väkinäiseltä. Eikä kaikkia ihmissuhdekiemuroita olisi todellakaan tarvittu rönsyilemään romaanin lehdille.

Paikoin kielen pikkunäppäryydet tuppasivat myös ärsyttämään. Oivallukset ovat saattaneet naurattaa kirjailijaa mutta niiden vitsikkyys väljähtyy matkallaan kohti lukijaa.

Kohtuuden nimissä täytyy silti sanoa, että Dr. Mumbai on häkellyttävän rohkea esikoisteos. Yhdenpäivänromaani on lajina varsin haastava eikä se kaikilta onnistu. Mielestäni Behm taiteilee tyylikkäästi ajan rajallisuuden kanssa. Useimmiten juonenkuljetus on todella vetävää, itsekin luin kirjan yhdeltä istumalta. Tiheän tarinan vuoksi on valmis antamaan anteeksi muita häiritseviä rakenteellisia ja kielellisiä seikkoja.

Teemoja karsimalla, kielellistä kikkailua hiomalla ja henkilöitä syventämällä Jukka Behm olisi saanut kirjoitettua loistavan esikoisteoksen. Nyt se jää hieman keskentekoiseksi mutta lupaa kiinnostavaa jatkoa. Toivottavasti sitä tulee, sillä Behmillä on sanottavaa.

Dr. Mumbai siirtyy piakkoin Sirahille. Kiitos dotdotille ringin järjestämisestä! 


Journal Entry 4 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, July 22, 2007

This book has not been rated.

Sain kirjan Ahavalta, kiitos siis! 


Journal Entry 5 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 28, 2007

This book has not been rated.

Yhdenpäivänromaani oli vauhdikas, kiireinen, meluisa ja tapahtumarikas kuten elämä Satishin syntymäkotikaupungin Mumbain kaduilla. Paljon oli sivumäärään ympätty juonta ja sivujuonta, tapahtumaa jos jonkinlaista niin, että vieläkin hengästyttää. Mielestäni aivan liikaa pysyäkseen siististi kasassa. Kielikuvat olivat niin suomalaisia, että vain todella harva maahanmuuttaja oikeasti hallitsee ne.

Lastenkasvatuksen nykytilasta olen valitettavasti samaa mieltä kuin Satish Rao. Monet suomalaisvanhemmat ovat menettämässä otteensa. Aikaa ja halua ei ole koskettaa lasta, pitää häntä sylissä, silittää ja lohduttaa. Myöskään rajoja ei aseteta eikä vastuuta oteta.

Seuraavaksi kirja lähtee Ouluun Lunatumille, luultavammin Silkin kuriirikyydillä.
 


Journal Entry 6 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, September 05, 2007

This book has not been rated.

Kiitokset kovasti kuriirille. Kun saavuin viikonloppureissusta, kirja odotteli eteisen lattialla. Kolme rinkikirjaa tämän edellä, mutta enköhän ehdi kohtuullisessa ajassa lukea. 


Journal Entry 7 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Saturday, September 08, 2007

9 out of 10

Kirja hyppäsikin luettavaksi ennen paria rinkikirjaa, en malttanut pitää tästä näppejäni erossa. Tykkäsin kirjasta. Sitä oli helppo lukea, vaikkakin toisinaan piti kiirehtiä luvun alkuun katsomaan, mitä kello olikaan tässä kohtauksessa.

Annan kirjan Louhelle kun näen häntä. 


Journal Entry 8 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Thursday, September 13, 2007

This book has not been rated.

Annoin kirjan eilisessä "minimiitissä" Louhelle. 


Journal Entry 9 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Thursday, September 13, 2007

7 out of 10

Sain kirjan Oulun miitissä. Yritän aloittaa pian.

EDIT 7.10.

Historian lehdet havisevat, sain rinkikirjan luettua lukuajassa.
Itse kirja oli ihan ok, ei paha mutta ei hirveän liikuttavakaan. Jotkut hahmot olivat tosi rasittavia, esim. Jonna. Hyvää oli se, että kirja kulki vauhdikkaasti eteenpäin ja oli siten nopealukuinen, kunhan vain vauhtiin pääsi.
Mietin sitä, haluaisivatko suomalaiset oikeasti tappaa niin paljon, mikäli joku kirjoittaisi tuollaisen kirjan. Eikö näitä "uudet vanhemmat" -tyylisiä kirjoja ole jo kirjoitettukin, esim. Ben Furman ym. 


Journal Entry 10 by Jaatiina from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Tuesday, October 09, 2007

This book has not been rated.

Kirja saapui Leivonmäelle tänään. Ihmettelin ensin, minkä vanhan kirjan rinkiin olen ilmoittautunut. Ehkä olen inho, mutta minusta kannet olivat jo muutaman lukijan (ja matkustamisen) jäljiltä hämmästyttävän epäsiistit.

Uskon, että pysyn kuukauden lukuajassa. :) 


Journal Entry 11 by Jaatiina from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Monday, October 15, 2007

8 out of 10

Hyvä esikoisteos, jossa riitti kiemuroita juonessa.

Välillä kaikkitietävä ja ihmissuhteissaan sekoileva päähenkilö ärsytti minua...

Vien kirjan postiin 15.10.2007. 


Journal Entry 12 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 16, 2007

This book has not been rated.

Kirja saapui minulle Keski-Suomesta tänään. Luulen pääseväni aloittamaan tämän lukemisen ehkäpä jo tänään illalla tai viimeistään huomenna. Kiitos postituksesta, Jaatiina. 


Journal Entry 13 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, November 21, 2007

This book has not been rated.

Tämänhetkisen elämäntilanteeni vuoksi en ole kirjaa lukenut. Annan lähipäivinä lukutuolille. Kiitos dotdotille mielenkiintoisen ringin järjestämisestä ja pahoitteluni, että kirja on viipynyt luonani luvattoman kauan. 


Journal Entry 14 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, November 27, 2007

This book has not been rated.

Tämä mielenkiintoiselta vaikuttava kirja siirtyi tänään minulle, kiitos vaan Hambolle mukavasta juttutuokiosta! Ja dotdotille kiitos jo tässä vaiheessa, että pääsin "myöhäisilmoittautuneena" mukaan rinkiin! Vain yksi keskeneräinen dekkari luettavana ennen tätä. 


Journal Entry 15 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, November 30, 2007

8 out of 10

Tämä oli tosi mielenkiintoinen kirja, luin sitä ahmimalla, ja kiinnostuin kirjailijasta siinä määrin, että huomasin googlettavani hänestä taustatietoja. Parasta antia oli suora ja osuva kritiikki suomalaiseen vanhemmuuteen - valitettavasti siitä ei voi olla kovin eri mieltä. Se, mikä teki kirjan tökeröksi, oli Satish Raon henkilökohtaisen elämän kuvaus, joka teki hahmon vähintäänkin epäuskottavaksi. Harmillista, että kirjoittajan tärkeä sanoma jäi lopulta muun sekoilun alle.

Kirja tipahtaa viikonlopun aikana postilaatikkoon ja matkaa Poriin Becky77:lle.

EDIT: Lähti postissa 1.12! 


Journal Entry 16 by Becky77 from Pori, Satakunta Finland on Tuesday, December 04, 2007

This book has not been rated.

Kirja tuli, kiitos, lukutuoli, lahjoista myös :)
Yksi rinkikirja on kesken mutta koitan selviytyä tästäkin ennen kuin vuosi vaihtuu. 


Journal Entry 17 by Becky77 from Pori, Satakunta Finland on Sunday, February 10, 2008

7 out of 10

Vihdoinkin journal. Dotdotin luvalla venytin kirjan lukemista tälle vuodelle, tästä tuli hyvä B aakkoshaasteeseen :)
Sitten kirjaan. Mulle jäi todella omituinen olo tämän kirjan luettuani! En tiedä onnistunko täysin selittämään mutta yritetään. Ensinnäkin, halusin lukea tämän koska kuvaus lastenpsykiatrin elämästä kuulosti mielenkiintoiselta. Ajattelin vielä kiinnostuvani erityisesti maahanmuuttajan näkökulmastakin.
Siinä vaiheessa kun Satish Rao pettää vaimoaan (siis pettämisenä minä sen otin!) vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa, aloin inhota tämän kirjan päähenkilöä. Ja kun hän vielä osoittautui katteettomia lupauksia - ainakin omassa elämässään- antavaksi hyypiöksi, en olisi voinut vähempää kiinnostua siitä, mitä mieltä hän on suomalaisten vanhempien kasvatustaidoista. Mutta. Kuitenkin olin samaa mieltä Dr. Mumbain kanssa siitä, että uudet vanhemmat voisi olla paras ratkaisu joissain tapauksissa. Ja muitakin tärkeitä teemoja oli esillä, mm. intialaisesta kulttuurista olisin kiinnostunut tietämään enemmänkin.

Minusta kirjailija selviytyi varsin hienosti tästä yhdenpäivän romaanistaan, vaikkakin näillä aineksilla olisi voinut kirjoittaa useammankin kirjan. Mutta siis tosi inhottava päähenkilö, harvoin olen törmännyt vastaavaan! Enkä oikeastaan löytänyt muistakaan pääosan esittäjistä kovin paljon miellyttävyyttä. - Eli siis odotan valtavalla mielenkiinnolla mitä Jukka Behm seuraavaksi kirjoittaa - osaakohan hän luoda mielestäni siedettäviä päähenkilöitä?

Kiitos dotdotille ringin järjestämisestä! 


Journal Entry 18 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 16, 2008

This book has not been rated.

Tohtori palasi kotiin. Kiitos kaikille! 


Journal Entry 19 by dotdot at Postitalo in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 06, 2011

This book has not been rated.

Released 7 yrs ago (6/6/2011 UTC) at Postitalo in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu pääpostisaliin noin klo 10.15.
Hyviä lukuhetkiä! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.