Fra tekst til samfund - tur-retur

Registered by Majosim of Roskilde, Roskilde Amt Denmark on 2/26/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Monday, February 26, 2007
Beskrivelse senere.

Journal Entry 2 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Friday, March 23, 2007
Nu må jeg hellere komme i gang med at læse denne, så jeg kan skrive en anmeldelse, der burde være afleveret allerede!

Journal Entry 3 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Monday, May 21, 2007
Så blev jeg færdig med at læse denne bog - eller rettere at læse indledning og konklusion på hvert kapitel - det må være nok til at skrive en rimelig anmeldelse.

Journal Entry 4 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Monday, May 21, 2007
Her er anmeldelsen så. Dette er en uforkortet version - den der bliver uploadet på forbundets website eren smule kortere. Jeg sætter et link ind her, når det er der.


Anmeldelse af: Anette Villemoes, Henrik Rye Møller og Mette Skovgaard Andersen (red.): Fra tekst til samfund – tur-retur

I dagens mediebillede møder vi et hav af meget forskellige korte eller længere tekster om alle mulige emner om vores samfund. Men hvordan afspejles samfundet i teksterne? Og afspejles teksterne i samfundets udvikling? Det undersøger bogen Fra tekst til samfund – tur-retur af Anette Villemoes, Henrik Rye Møller og Mette Skovgaard Andersen (red.).

Bogens emne er både relevant og kompliceret, og selv om det ikke er en let bog at læse, er det en bog, der virkelig kan gøre en bevidst om nogle interessante og ikke altid lige behagelige mekanismer i samspillet mellem tekst og samfund – eller mellem politikere – befolkning – presse.

Bogen er logisk og overskueligt opbygget med en grundig teoridel i begyndelsen. Her præsenteres den teori, der ligger til grund for analysemetoderne i den efterfølgende praktiske del. De tekster, der analyseres, er ganske relevante, idet det er forskellige landes forskellige mediers forskellige fremstilling af en sag, der fyldte meget i det europæiske mediebillede for ikke så mange år siden – nemlig kogalskabskrisen.

Teoridelen består som nævnt af to kapitler – et om samfundet, hvor de samfundsteoretikere, hvis teorier bogens analyser bygger på, præsenteres. Det andet kapitel handler om teksten – om metoder til at forstå, hvordan tekster afspejler samfundet.

Den praktiske del består af seks kapitler, hvor så forskellige analysemetoder som aktantanalyse, metaforanalyse, argumentationsanalyse, force-dynamics-analyse, diskursanalyse, samt tekstteori og systemteori anvendes på vidt forskellige tekster fra vidt forskellige aktanter i kogalskabskrisen. Derved bliver læseren præsenteret for et imponerende antal forskellige synspunkter i samme sag.

Kapitlerne fordeler sig i hovedtræk på følgende stof: Et kapitel om instrumentaliseringen af kogalskabskrisen i de tyske medier ved hjælp af eksempler fra tre ugeaviser, et kapitel om tillidskrisen i forhold til EU – især om forskellene i præsentationen af tillidskrisen i danske henholdsvis spanske aviser.

I et andet kapitel bruges en fransk kødskandale, som var en udløber af kogalskabskrisen som eksempel på teksters evne til at beskrive endog meget komplicerede emner, ligesom et kapitel viser forskellene i en fransk og en dansk politikers fremstilling af sagen.

De to sidste kapitler ser krisen lidt mere ovenfra end de foregående. Der er et kapitel om den politiske regulering af kogalskab med teorien force-dynamics som optik, samt et afsluttende kapitel, som ser kogalskabskrisen i EU helt udefra, nemlig fra Rusland. Og det er virkelig helt andre historier.

Bogen behandler et interessant, særdeles relevant og temmelig kompliceret emne på en nogenlunde tilgængelig måde. Den er som sagt opbygget logisk og overskueligt, og på den måde er det lykkedes virkelig det at gå i dybden og få formidlet en masse interessante detaljer i det omfattende stof.

Det er også en af bogens ulemper, for selv om den er skrevet af flere forfattere, er sproget i god sammenhæng med bogens logiske struktur generelt overordentligt rationelt og akademisk. Der er ingen svinkeærinder, som kunne gøre læsningen lettere.

Nogen vil sikkert betragte det som et plus – der er med stor dygtighed pakket så megen information som overhovedet muligt ind på bogens godt og vel 200 sider. Min erfaring er dog, at det kan betale sig at "bløde sproget lidt op", da en tekst, der virker alt for tør og akademisk, simpelthen går hen og virker kedelig på alle andre end de virkelige "nørder" inden for fagets snævre rammer.

Hvis bogen, som den selv nævner, bl.a. har studerende på højere læreanstalter og sågar på seminarier som målgruppe, så kunne man efter min mening have gjort den endnu bedre ved at bløde den meget akademiske præsentation af stoffet lidt op. Jeg tror, det simpelthen ville have gjort det lettere for de studerende at tage stoffet ind.

Min erfaring fra min egen studietid siger mig i hvert fald, at denne bog trods sit interessante og relevante emne ville opleves som en af de mere tørre og svære bøger at komme igennem, hvis den var på pensum. Og det er synd, når nu den er så relevant, omfattende og dygtigt skrevet.

Jeg mener, man bør tænke på, hvordan en bog præsenterer sig over for målgruppen – også en akademisk bog som denne. Og så har jeg slet ikke nævnt, at jeg også synes, der mangler lidt billeder både på coveret og på siderne – også for at "bløde stemningen lidt op".

Da bogen imponerer ved sin struktur og detaljerigdom i analyserne af det omfattende og relevante stof, får den alligevel fire stjerner.

Martin Simonsen 2007

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.