corner corner Rakasta minut

Medium

Rakasta minut
by Roman Schatz | Literature & Fiction
Registered by winglukutuoliwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/16/2006
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by lukutuoli): permanent collection


8 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 16, 2006

7 out of 10

Tämä löytyi äitienpäiväpaketista :) Kirjailija oli minulle uusi tuttavuus, vaikka sittemmin löysin täältä BC-sivuilta mielenkiintoisia kommentteja kirjailijan aikaisempaan teokseen, "Suomesta, rakkaudella" , liittyen. Luin siis ilman mitään ennakko-odotuksia - tosin etusivulla kerrottiin, että "lukiessa välillä naurattaa niin, että meinaa sydän pettää".

Kyllähän tässä välillä saikin naureskella omalle supisuomalaiselle kulttuurilleen ja sen sarkastiselle kuvaukselle. Mutta lukukokemuksen jälkeen päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi jonkinlainen ärsyynnys ja vastenmielisyys kirjoittajaa kohtaan, mikä liittynee hänen pinnallisiin ihmissuhteisiinsa, erityisesti suhteisiinsa lukuisiin naisiin. Aika narsistinen tyyppi ?!

Tämmöinen kuvaus kirjasta löytyi Suomalaisen kirjakaupan sivuilta:

"Totta puhuakseni elämäni alkoi kohtalaisen huonosti. Äidillä ja minulla oli ollut tapana polttaa askillinen tupakkaa päivässä koko raskauden ajan. Jos olisin osannut puhua, ensimmäiset sanani olisivat olleet: "Antakaa minulle rööki, perkele!" Äitini sai naisellisen urotyönsä jälkeen polttaa lapsivuoteellaan (eläköön 60-luku!) ja rentoutua. Savukkeen tumpattuaan hän nukahti uupuneena ja onnellisena. Minut pestiin, punnittiin ja rokotettiin, mutta tupakkaa ei herunut. Lääkäri kehui mittaani, pääni muotoa ja ihoni väriä ja antoi minun viettää elämäni ensimmäisen päivän raskaista vietoitusoireista kärsien. Hikoilevat kädet, keskittymisvaikeudet ja eksistentiaalinen ärtymys - olen tuntenut ne kaikki heti alusta alkaen. Hieman Roman Schatzin oloinen mies saa näin alkunsa saksalaisen pikkukaupungin sairaalassa. Samaisen miehen vaiheita seurataan tässä Romanin romaanissa keski-ikään asti. Läheiset ihmissuhteet niin vanhempiin kuin tyttö- ja naisystäviin tulevat kuitatuiksi siinä, missä työsuhteetkin - aina Helsingin Saksalaisesta vanhainkodista Suomen Yleisradion kautta omaan reppufirmaan asti. Sillä Suomeen vie tämän sunnnuntailapsen tie, Berliinin kautta kierrättäen ja nais(t)en perässä juosten. Luvassa on täysin naurettavaa tarinointia, josta ei puutu surumielistä pohjavirettä. Eivätkä katolilainen - ja luterilainen uskonto, miehen ihmeellinen seksuaalisuus eivätkä varsinkaan saksalaisten ja suomalaisten väliset suhteet todellakaan jää käsittelemättä. Suositun Suomesta, rakkaudella -kirjan tekijän ensimmäinen romaani, jossa saksalainen jäykkyys ymmärretään hivenen perinteestä poikkeavalla tavalla."

Laitan kirjaringiksi tarjolle, jospa tämä uutuuskirja muitakin kiinnostaa!


EDIT 20.10.2006

Ringissä mukana toistaiseksi:
1) em64 (Tampere)
2) CandyDarling (Helsinki)
3) Rakuna (Helsinki)
4) Piiku (Parainen)
5) lunatum (Oulu)
6) mergylien (Oulu)
7) Millam (Oulu)EDIT 30.05.2006
Laitan kesäkuun miitissä liikkeelle Tampereen suunnasta! 


Journal Entry 2 by em64 from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 07, 2006

This book has not been rated.

Rinki lähti siis liikkeelle tänään. Yksi rinkikirja on kesken, mutta taidan lukea sitä ja tätä vuorotellen. 


Journal Entry 3 by em64 from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 20, 2006

8 out of 10

Lukaisin kirjan eilen junamatkalla Helsinkiin ja takaisin. Olin aluksi hieman epäröivällä kannalla kirjan suhteen, Schatz kun on viime aikoina ollut kovin näkyvästi esillä suomalaismediossa ja pakostihan siinä tulee toistettua itseään. Myös muutamat kirja-arvostelut olivat vaikuttaneet ennakkokäsitykseeni kirjasta. Mutta kirjahan oli oikein viihdyttävää luettavaa, hihittelin ääneen useampaankin kertaan. Nähtävästi huumorintajuni on jossain määrin saksalaista... Kieltämättä Schatzin käsitys naisista oli varsin värittynyt, mutta toisaalta ehkä hänellä on ollut syynsä muodostaa tuollainen naiskäsitys (jos siis tarina olisi totta). Ja voin hyvin kuvitella, että miespuolisten lukijoiden joukossa on paljon niitä, jotka vain hiljaa nyökyttelevät ja sanovat mielessään, että tuollaisia ne naiset ovat. Ja ihan yhtä hyvin voin kuvitella naislukijoiden päivittelevän, että tuollaisia ne miehet ovat. 


Journal Entry 4 by em64 from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 21, 2006

This book has not been rated.

Kirja lähti eilen postin matkassa kohti Helsinkiä ja CandyDarlingia. Lukuiloa! 


Journal Entry 5 by wingCandyDarlingwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 26, 2006

This book has not been rated.

Kirja tipahti postiluukusta tänään, kiitos! 


Journal Entry 6 by wingCandyDarlingwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 26, 2006

10 out of 10

Luin kirjan tänään junassa Alavudelta Helsinkiin, ja se olikin juuri sopivan pitkä tälle matkalle. Pidin Schatzin edellisestä kirjasta, mutta tämän kirjan aihe hieman epäilytti. Olisi pitänyt luottaa Schatziin, koska kirja oli mielestäni loistava! Se vei mukanaan heti alusta asti, ja oli minusta mielenkiintoinen ja hauska. En sitten tiedä kuinka paljon on tarua ja kuinka paljon totta, mutta luin kirjaa kuitenkin omaelämänkerrallisena romaanina. Olen tiennyt Roman Schatzin siitä saakka kun innostuin Toisten TV-ohjelmasta. Olin pettynyt kun se lopetettiin, ja minusta oli hauskaa että sarja mainittiin tässä kirjassa.

Yllätyin siitä kuinka paljon pidin seksuaalisuuden kuvauksesta tässä kirjassa. Seksi on hankala aihe, ja monesti kirjailijan tapa puhua aiheesta ei miellytä, mutta tämä oli mukava poikkeus. Vaikken pidäkään pettämisestä tai prostituoitujen palveluiden käyttämisestä, tuntui kuvaus niin rehelliseltä, etten voinut olla pitämättä kertojasta. Pidin myös masturbaatio-puheista, ja mietin myös että toivottavasti itseltä ei seksihalut häviä kokonaan synnytyksen jälkeen, jos joku päivä lapsen saan.

Kaiken kaikkiaan erittäin paljon ajatuksia herättävä kirja, joka on pakko myös ostaa omaksi. Schatz on onnistunut keräämään oivalluksia sekä suomalaisuudesta että elämästä itsestään.

Se mikä jäi vaivaamaan, oli mystinen "kuuluisa suomalainen taiteilija" Selma Lindgren. Ymmärrän että ihmisten yksityisyyttä pitää kunnioittaa, mutta en yhtään tiedä kuka tämä Selma oikeasti olisi voinut olla...

Yritän toimittaa kirjan Rakunalle mahdollisimman pian. 


Journal Entry 7 by Rakuna from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 01, 2006

This book has not been rated.

Sain kirjan tänään tapaamisessa. Laitan seuraavaksi luettavien kasassa (etenkin, kun tämä on loistavaa vastapainoa tämän hetkiselle kirjalleni). 


Journal Entry 8 by Rakuna from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 08, 2006

10 out of 10

Olipa harvinaisen nautinnollinen lukukokemus! Aina jäi ärsyttämään, kun työmatka loppui kesken ja kirja piti laittaa laukkuun. CandyDarlingin tapaan olen pitänyt Schatzista niin kauan, kun tämän olen tiennyt. Ja oli hienoa todeta, että herra kirjoittaa yhtä hyvin kuin itseään muuten ilmaisee. Olen aina ollut otollista maaperää tämän kaltaiselle sarkasmille.

Tietysti lukiessa jäi mietityttämään, kuinka paljon tarinassa oli keksittyä tai ainakin liioiteltua. Sen luultavasti tietää vain hyvin harva ihminen.

Toinen asia on, että jossain vaiheessa jäin hetkeksi miettimään, että minkäköhän ikäisenä Schatz antaa lastensa tämän kirjan lukea. Ei voi tätäkään tietää.

Luulen muuten keksineeni yhden varsin pätevän veikkauksen siitä, kuka Selma Lindgren todellisuudessa on. Tietysti sillä oletuksella, ettei tämä kyseinen osa ole pahasti liioiteltu (mitä en usko).

Hauska yhteensattuma muuten oli, kun töissä kirjan tapahtumat pyörivät mielessä ja radiossa alkoi soida Zen Cafén uusi sinkkubiisi Rakastele mua. Olin kirjassa menossa jossakin välillä ensimmänen lapsi ja avioero ja tuli kyllä vähän sellainen olo, että kirjan kertoja olisi voinut olla laulun kertoja.

Lähetän kirjan Piikulle ensitilassa.

Edit: Kirja unohtui pöydälle suunnilleen viikoksi, lähti tänään kohtia Paraisia. 


Journal Entry 9 by wingPiikuwing from Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, August 21, 2006

This book has not been rated.

Kirja on perillä Paraisilla, kiitos Rakuna.

Vaikuttaa ...hmmm.... mielenkiintoiselta; selaillessani ensimmäisenä osui silmään maininnat peffaan panemista ja seksin ruinaamisesta. Toivottavasti tästä sentään löytyy muutakin sisältöä :) 


Journal Entry 10 by wingPiikuwing from Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, August 23, 2006

8 out of 10

Tämä kirja herätti ristiriitaisia tunteita. Toisaalta pidän kovasti Schatzin sarkasmista, joka on näkynyt mm. televisio- ja lehtihaastatteuissakin. Mutta toisaalta kirjan Roman (missä määrin tarinat sitten olivatkaan tosia) oli kyllä harvinaisen vastenmielinen tyyppi. Minä en suostu ikipäivänä allekirjoittamaan väitettä että miehellä on täysi vapaus antaa elimensä ohjata koko elämäänsä, ainakin siinä tapauksessa että vaimo/tyttöystävä ei "anna". Mietin myös mitä Sirpa (vai "Sirpa"?) ja muut läheiset tuumivat luettuaan kirjan.

Niin ja muidenkin pohdinta Selma Lindgrenin henkilöllisyydestä: jollei kyseinen "imperiumi" ollut mielikuvituksen tuotetta, ei mielestäni ole kuin tasan yksi vaihtoehto...

Kirja jatkaa matkaansa Oulun suuntaan tänään. 


Journal Entry 11 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Friday, August 25, 2006

This book has not been rated.

Kirja saapui eilen. Muutama rinkikirja on edellä, joten voi hieman kestää. 


Journal Entry 12 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Monday, September 25, 2006

9 out of 10

Miellyttävä, joskin välillä ärsyttäväkin lukukokemus. Itse asiassa pidin kirjasta, ja usein piikit osuivat suoraan sinne minne pitikin. Tämän jälkeen täytyy ehdottomasti lukea "Suomesta, rakkaudella", kun en siihen vielä ole tutustunut.
Kiitokset ringin järjestämisestä, lukutuoli! 


Journal Entry 13 by Mergylien from Pyhäjärvi, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, October 19, 2006

This book has not been rated.

Mystisesti tämä kirja päätyi minulle Lunatumilta (kirjan päällä ilmeisesti väärä liimalappu), vaikka en ole edes tähän rinkiin ilmoittautunut. Tämä kirja pitäisi olla Millamilla, joten yritän tavoittaa häntä. Webekhet asuu tällä hetkellä Italiassa, joten hän tuskin osallistuu rinkiin.

Lukaisin kirjan gradun vastapainoksi. Ja kyllä se mukavasti rentouttikin :) Kirja oli hauska ja minä ainakin naureskelin ääneen useampaan kertaan.

Useissa kirjoissa seksikohtaukset on kirjoitettu tavalla, josta tulee vain paha mieli tai vaivautunut olo. Schatz kuitenkin käsitteli asiaa mukavan sarkastisella otteella ja heittämällä suomalaisten "seksitabuja" roskakoriin. Seksiä käsittelevät kappaleet olivat kirjoitettu hyvin ja usein miten sarkasmi osui oikeaan paikkaan.

Naisihmisenä jotkut seksiin liittyvät näkökulmat tuntuivat vierailta. Moneen kertaan kirjaa lukiessani täytyikin juosta kysymään mieheltäni mitä mieltä hän on kulloisestakin väitteestä :)

Hyvä kirja vaikka asioista annetaan aika yksipuolinen kuva, mutta se taitaa olla kirjan tarkoituskin.
 


Journal Entry 14 by Millam from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Friday, November 17, 2006

This book has not been rated.

Kirja on viimeisellä rinkiin osallistujalla, eli minulla. 


Journal Entry 15 by Millam from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Saturday, November 18, 2006

This book has not been rated.

Luinpa kirjan sitten yhdeltä istumalta (lue: makuulta). Aluksi sarkastinen kirjoitustyyli vähän tökki, ja ensimmäisen kerran tällaista luterilaista tabuja vaaliva tätiä alkoi yskittämään masturboinnin opettelua kuvaileva pätkä. Myös satunnaiset hajatelmat häiritsivät lukukokemusta mutta kaiken kaikkiaan kirja oli lukemisen arvoinen.

Katotaan, löytyykö uusia lukijoita, vai lähteekö kirja kotiinsa. 


Journal Entry 16 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, January 23, 2007

This book has not been rated.

Kirja saapui kotiin - lämmin kiitos teille kaikille rinkiläisille.. Journal entryjen perusteella olin itse kaikkein kriittisin suhtautumisessani Schatziin, tekisipä melkein mieli lukea kirja nyt uudelleen, ja yrittää katsella Schatzia toisenlaisin silmin:) 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.