corner corner Kaikkeuden enkelit (in Finnish)

Medium

Kaikkeuden enkelit (in Finnish)
by Einar Mar Gudmundsson | Literature & Fiction
Registered by wingAnneliswing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 11, 2006
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Kirvana): to be read


8 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 11, 2006

8 out of 10

Takakansi:
Kaikkeuden enkelit on skitsofreniaan sairastuvan Paulin elämäkerta ja kuvaus Kleppurin mielisairaalan potilaista. Kertomus alkaa kirkkaista lapsuudenkuvista ja kulkee sumuisten lääketokkuroiden ja riemukkaiden hyvien hetkien kautta hiljaiseen loppuun.
Tarinaa synkistä ihmiskohtaloista valaisevat Gudmundssonin ainutkertainen arjen komiikan taju sekä suunnaton empatia. Gudmundsson ei osoittele, hän ei suostu maalaamaan maailmaa mustavalkoiseksi. Parhaiten tarinaa kuvaa elämäkerturi Paul: "Me olemme kaikki jumalan edessä tasa-arvoisia, vaikka olemmekin sairaita. Me olemme enkeleitä. Kaikkeuden enkeleitä."

Teos voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1995.

"Luonteenkuvauksena teos on loistelias. - Romaanin inhimillisyys tehoaa, samoin ilon ja alakulon erikoinen liitto." - Helsingin Sanomat

A review from Amazon:
SO GOOD NOBODY SHOULD BE ALLOWED TO READ IT
Reviewer: Russell Moxham from London, England

Having read this book some years ago in Icelandic, I have ended up here because I hope to find a copy in English for my mother. Some of the reasons why are tragic, but suffice it to say that this (a book itself motivated by personal tragedy) would not be the book I chose for her now unless I knew the Icelandic original, at least, to be - as it is - an absolute "tour de force", simple and delicate, yet peculiarly rich and poignant (verging, it is true, on the sentimental at times), written as it is by a poet who has had every reason to bring immense respect and dedication to the entire project. I commend this book unreservedly.
 


Journal Entry 2 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 15, 2006

This book has not been rated.

Kirja oli murheellinen ja humoristinen samalla kertaa. Panee miettimään muutamia ihmiskohtaloita, joihin itse on tutustunut tosielämässä. Ei ole elämä kaikille herkkua.
Mutta tämän suomenkielisen version kansi on herkullisen osuva!

Kirja lähti Ruzenalle tänään.

This book stands for Iceland in the challenge A Book from Every Country
 


Journal Entry 3 by ruzena from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 16, 2006

This book has not been rated.

Enkelit saapuivat luokseni tänään - ja samana päivänä muuten sekä lähettäjä Annelis että minä mystisesti saimme siivet selkään... 


Journal Entry 4 by ruzena from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, March 24, 2006

8 out of 10

(Englar alheimsins 1993, suom. Tuula Tuuva 1995, Like-pokkari, 207 s.)

Tartuin islantilaisen Gudmundssonin palkittuun romaaniin kuulemieni kehujenkin jälkeen hiukan epäluuloisesti. Mielisairaalakuvaukset ovat yleensä tuskallista luettavaa. "Parhaassa" tapauksessa ne tyytyvät kuvaamaan tuskallista todellisuutta, mutta usein niissä etsitään syitä ja syyllisiä niin että lukijanakin tuntee saavansa osansa sättimisestä.

Tämä kirja on sydämellinen ja lämmin, aivan ihana!
Meno Paulin ja kavereiden kanssa on milloin hilpeää, milloin haikeaa, joskus ja lopulta myös vaikeaa. Kirjailijan rento tyyli ja arkirealistinen ote pitävät kuitenkin kaikissa käänteissä.
Paul on kirjan kertojaminä; lukijan asiaksi jää liittää tarina kirjailijan omaan Pálmi-veljeen, jonka muistolle teos on omistettu.

-ruzena 


Journal Entry 5 by ruzena from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 26, 2006

This book has not been rated.

Kirja lähti säteelle:

Louhi (Oulu) - postitettu 24.3.
lukutuoli (Tre)
dotdot (Hki)

Mukaan mahtuu. 


Journal Entry 6 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Monday, March 27, 2006

10 out of 10

Kirja saapui tänään itkettävän työpäivän jälkeen ja piristi. Kiitos ruzena! Minulla on edelleen pieni suma rinkejä, joten alan lukea tätä kirjaa huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

15.4.
Kirja on nyt luettu ja lähtee seuraavaksi Lukutuolille.
Pidin kirjasta todella paljon! En ole juuri mielisairaalakuvauksia lukenut, mutta mielisairaalaelokuvista olen pitänyt suuresti (Yksi lensi yli käenpesän, Girl Interrupted). Ehkä joku päivä luen käenpesän.

Pauli ja hänen ystävänsä saivat hyvälle tuulelle. Heidän tarinansa kuvattiin elämänmyönteisesti surullisista kohtaloista ja itsemurhista huolimatta. Jokainen oli oma persoonansa ja sellaisena kuitenkin samanlainen kuin kaikki muutkin ihmiset, ei mitenkään stigmatisoidusti kuvattu mielisairautensa takia. Voisi kysyä, ketkä lopulta ovatkaan hulluja? 


Journal Entry 7 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, April 21, 2006

7 out of 10

Posti toi enkelit tänne Tampereelle, kiitos kaikille "osallisille"! Mielenkiinnolla odotan tämän lukemista!

EDIT 27.04.2006
Minä koin tämän kirjan jotenkin vaikeaselkoisena, joskin loppua kohden ymmärrettävämpänä. Oman vaikeutensa toivat lukuisat islanninkieliset nimet, ja jouduin vähän väliä selaamaan kirjaa taaksepäin, hahmottaakseni kenestä tai mistä aina onkaan kyse. Kirjan viehättävintä ja parasta antia olivat humoristisen lämpimät tilannekuvaukset mielisairaalan potilaista. Aika "erilainen" skitsofreniakuvaus kuin aiemmin lukemani! Gudmundundsson ei herättänyt kiinnostustani kirjailijana, vaikka näköjään kolmekin muuta kirjaansa on suomennettu. Kiitos lukukokemuksesta! Kirja jatkaa matkaansa Helsinkiin. 


Journal Entry 8 by wingdotdotwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 02, 2006

This book has not been rated.

Kirja odotti postilokerossa, kiitos lukutuolille ja kaikille kirjaa kierrättäneille. Koska olen listan viimeinen, tartun tähän vasta Kirjan ja ruusun päivän jälkeen. 


Journal Entry 9 by wingdotdotwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 13, 2006

This book has not been rated.

Loistava kirja. Mutkaton ja kaunis kertomus Paulin elämästä. Kuoleman jälkeen elämään on helppo suhtautua hyvin tyynesti ja ymmärtäväisesti. Hän palaa hullun poikansa hylänneiden vanhempiensa luo. Aivan kuin kuolemassa todella olisi jotain lohtua.

Paulin empaattinen suhtautuminen Kleppurin psykiatriin ja muistelut potilastovereista olivat riemastuttavia. Pauli tuntui olevan sitä mieltä, että melkein kaikilla hänen tuntemillaan ihmisillä meni huonommin kuin hänellä itsellään.

Kirjan kansi on muuten erinomainen, mutta miehen katse tuntuu liian suoralta. Se katsoo silmiin ja haluaa kommunikoida. Se ei tunnu sopivan, vaikka voisin kuvitella Paulin katseen olleen välillä juuri tuollainen. Ristiriitaiselta tuntuvat myös tarinoiden lämpimyys ja jopa jonkinlainen alistunut onnellisuus ja Paulin kuolema.

Katkelmallisuus sopii kirjaan. Mitäpä muuta ajatukset ja muistot ovat kuin katkelmia. Osa Paulin muistoista on kuin heijastuksia, osa melkein käsin kosketeltavia. Pidin siis Gudmundssonin tyylistä.

Tämä kirja ansaitsisi vielä monta lukijaa.

Edit 20.6.2006: Kirja lähtee tänään Piikulle, joka hyväksyi sen Books in Finland -relayssa. 


Journal Entry 10 by wingPiikuwing from Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, June 22, 2006

This book has not been rated.

Kirja tuli perille. Kiitokset dotdotille ja aurinkoista juhannusta kaikille! 


Journal Entry 11 by wingPiikuwing from Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, February 01, 2007

7 out of 10

Olen sen verran "juonirajoitteinen" että tämä kirja tuntui vähän sekavalta. Myös minua häiritsi ihmisten paljous, ja varsinkin se että useimmiten en tajunnut edes oliko kyse miehestä vai naisesta. (Esim. Paksu-Maggi oli mies/poika...) Tuntui vähän siltä että kirja oli kirjoitettu vain ja ainoastaan islantilaiselle lukijajoukolle, ja sen myyminen ulkomaille oli kirjallisuuspalkinnon aiheuttama työtapaturma (pyydän anteeksi kyynisyyttäni mutten ota tätä takaisin).

Osa katkelmista oli kyllä aivan hulvattomia, tarina hautajaispäivän ravintolaillallisesta oli pakko lukea ääneen perheelle! Kaiken kaikkiaan siis ihan luettava kirja, juonella tai ilman.

Tämä oli Piikun nr 5 vuoden 2007 keep them moving -haasteessa. 


Journal Entry 12 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, February 05, 2007

This book has not been rated.

Toinen bc-sikasäkistä poimimani kirja oli huomattavasti onnistuneempi valinta kuin ensimmäinen (sori vaan, Paulo Coelho). Olen kuullut tästä kirjasta aikasemmin ja halunnut lukea sen, mutta jossain vaiheessa olen unohtanut koko teoksen - ja nyt se tulla tupsahti minulle! Suuret kiitokset Piikulle!

Alan luultavasti lukea tätä aika pian, kun vaikuttaa niin mielenkiintoiselta. Muutama rinki pitäisi saada liikkeelle ensin, mutta sitten on tämän vuoro. 


Journal Entry 13 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 18, 2007

This book has not been rated.

Eipä tosiaan ollut mikään synkkä ja masentava mielisairaalakuvaus. Paulilla oli välillä niin mainioita mietteitä että piti nauraa ääneen, vaikka kirjan yleissävy olikin surumielinen.

Minusta on muuten ihmeellistä, kuinka sitkeähenkinen Hitler on psykiatrisissa sairaaloissa verrattuna esimerkiksi Napoleoniin, Churchilliin ja Bismarckiin. Heitä en ole tavannut koskaan, vain Hitlerin ja Kennedyn.

Kirja on valmis jatkamaan matkaansa. 


Journal Entry 14 by Kirvana from Hämeenlinna, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Thursday, September 13, 2007

This book has not been rated.

Kirja siirtyi minulle Jyväskylän tämäniltaisessa miitissä. Kiitos! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.