De glade farvers fest - Essays om kunst

by Walther Schwartz | Arts & Photography |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Majosim of Roskilde, Roskilde Amt Denmark on 10/4/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Tuesday, October 4, 2005
Købte denne bog i 1998 på tilbud i Viuffs Boghandel.
Walther Schwartz var kunstanmelder i mange år på Politiken fra sidst i 1920'erne. Denne bog er udgivet i anledning af, at han ville være fyldt 100 år i 1989.
Indeholder 15 essays, som hovedsaglig er anmeldelser fra Politiken. Specielt "Kunstneren og krigeren", nekrolog over J. F. Willumsen og "Nærbillede af et geni" om Edvard Munch er efter min mening interessante.
Begyndte at læse den for nogle dage siden

Journal Entry 2 by Majosim from Roskilde, Roskilde Amt Denmark on Sunday, October 9, 2005
Og blev færdig for to dage siden.
Mange interessante kunstnerbiografier.
Munch og hans ensomme geni. Han gav af og til billederne virkelig patina ved f.eks. at trampe på dem. Og hvis de af og til ikke artede sig helt, kunne han finde på at give dem "hestekuren", som gik ud på, at han satte dem uden for i vind og vejr i nogle uger, og så kunne det ofte være, at de artede sig bedre. Selve den patina, vejret kunne give dem, kunne lige give farven det, den manglede.
Det er også interessant at læse disse artikler, der en nogle årtier gamle, fordi der er sket noget siden. Artiklen om Willumsen er skrevet ved dennes død i 1958, og Schwartz klager over, at man endnu ikke har vist ham den rette respekt, skønt han havde været en engageret del af den danske kunstscene i omkring 70 år - han døde meget gammel. Men i dag kender vi da Willumsen som en af vore store mestre herhjemme, så derfor må der være sket en udvikling i synet på ham i de forløbne år. Og det er jo godt, synes jeg, for jeg anser Willumsen for en af vore mest interessanre malere. Tiden taget i betragtning var han meget moderne.
Også interessante artikler om Amedeo Modigliani, hans udsvævende liv og hans store kunst (der vist også siden artiklen blev skrevet i 1938 er blevet mere velanset).
Og om Robert Jacobsen, den store billedhugger, der boede i Paris og derfor pga. vores manglened anerkendelse var i fare for ikke at forblive en dansk stolthed. Sådan er det jo vist heller ikke gået - vi er da vist stolte af danmarks Store Robert i dag.
Flere interessante artikler, bl.a. en del om flere af skagensmalerne, der vist er mere forskellige, end jeg umiddelbart har troet.
Jeg kunne nu godt have brugt en artikel om Wilhelm Freddie - ham må Walther Schwartz da bestemt have skrevet en eller flere artikler om i årenes løb?

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.