corner corner Moordkuil

Medium

Moordkuil
by Arnaldur Indridason | Mystery & Thrillers
Registered by Wilmar of Leiden, Zuid-Holland Netherlands on 10/16/2004
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Shadiedjan): to be read


14 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, October 16, 2004

7 out of 10

Van de achterflap:

Op een bouwplaats in Reykjavík worden de resten van een lijk opgegraven dat daar al tientallen jaren geleden begraven moet zijn. Het is aan rechercheur Erlendur en zijn collega's om uit te zoeken wat er is gebeurd. Daarvoor moeten zij mensen zien terug te vinden die vroeger in de betreffende buurt hebben gewoond. Gaandeweg komen er diverse onprettige feiten bovendrijven, waardoor het verhaal achter het gevonden skelet steeds gruwelijker wordt.
Terwijl Erlendur worstelt met het verleden, vecht zijn dochter Eva Lind op de intensive care voor haar leven.

Na het succes van het veelgeprezen Noorderveen komt Indridason nu met het door de internationale pers nog enthousiaster ontvangen Moordkuil: een razend spannend misdaadboek met een even krachtig als realistisch verhaal, dat veel lezers voor zich zal winnen.

Arnaldur Indridason (1961) is de bekendste auteur van IJsland. Maandenlang stond hij met maar liefst zes titels tegelijk in de IJslandse bestsellerlijsten, terwijl de top-drie daarvan permanent voor hem gereserveerd leek te zijn. Maar ook in het buitenland zijn zijn boeken een ongekend succes. Zo zijn in Duitsland nu al meer dan 100.000 exemplaren van Noorderveen over de toonbank gegaan.

Indridasons werk wordt in de gehele westerse wereld vertaald en hij ontving tal van prijzen, waaronder tweemaal achtereen (en dat is uniek!) de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman: in 2002 voor Noorderveen en in 2003 voor Moordkuil


En wat vond ik zelf:

Geen slechte leeskost. Ik vond het boek behoorlijk spannend: heb het in twee dagen uitgelezen, terwijl ik eigenlijk in andere boeken bezig was, die me ook boeiden.
Ik ben niet echt een (literaire) thriller lezer (Mankell - wie is dat? Ik ken de naam, maar heb nog nooit wat van 'm (?) gelezen), en dus ook geen expert. Over de originaliteit en het 'script' van deze thriller kan ik dus eigenlijk niets zeggen.

Jammer vind ik dat ik door dit boek een heel ander beeld van IJsland en Reykjavík heb gekregen: drugs, criminaliteit en huiselijk geweld. Ik heb nog niet zoveel gereisd en IJsland staat al lang op mijn verlanglijstje. Zal er toch nog eens over nadenken...

Maar even serieus. In feite stoorden de 'ellendige' passages over kindermishandeling, voor dood liggende junks, en het geweld tegen Margrèt me wél. Moet het allemaal zo expliciet? Een goed schrijver doet toch aan 'showing' i.p.v. 'telling'? Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen, maar door zo expliciet te zijn, had ik haast het gevoel dat de mishandelingen van Margrèt nog eens over werden gedaan. Ik weet het, ik weet het: de schrijver is geen personage in het geheel, maar ik had van Indridason hier toch een soort 'afkeuring' willen zien, en niet zulke gedetailleerde scènes.
 


Journal Entry 2 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, October 19, 2004

This book has not been rated.

Moordkuil wordt een Boekring! De leesvolgorde is als volgt:

1. croixdequerre
2. vlindertje
3. lot12
4. janna2
5. Bien
6. muizz
7. Marleen
8. koekiebak
9. Binebal
10. stephen-1702
11. Dokie

--> en Moordkuil is weer terug bij Wilmar! 


Journal Entry 3 by Wilmar at Leiden, Controlled release by mail in - Per post of in persoon doorgegeven, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, October 19, 2004

This book has not been rated.

Released 13 yrs ago (10/19/2004 UTC) at Leiden, Controlled release by mail in - Per post of in persoon doorgegeven, Zuid-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES: Happy BookCrossing en veel plezier met deze ring!

 


Journal Entry 4 by KVI-716666 on Wednesday, October 20, 2004

This book has not been rated.

Ik ben heel benieuwd naar dit boek, 5 sterren maar liefst bij de VN. Niet dat ik het altijd met hen eens ben, maar het maakt wel nieuwsgierig. En de beschrijving van Wilmar maakt ook dat ik zin krijg om het gelijk te gaan lezen.... Ik meld me weer als ik het uit heb. In ieder geval alvast bedankt voor het ringen van dit boek. En wat een leuk kaartje erbij! 


Journal Entry 5 by KVI-716666 on Sunday, October 24, 2004

7 out of 10

Uit! en dat terwijl ik maar weinig tijd had om te lezen omdat het herfstvakantie was en zoonlief dus thuis was. Wat vond ik er van? Tja, ik vond het wel goed geloof ik. Ik had geen moeite met de expliciete scènes, die ik overigens nogal mee vond vallen, zeker voor een thriller. Sterker nog, ik vond de beschrijving van het huiselijk geweld heel indringend en overtuigend. Het thriller gedeelte daarentegen vond ik wat minder sterk. Diverse plotwendingen vond ik er met de haren bijgesleept, duidelijk bedoeld om het verhaal de goede richting uit te sturen. Jammer. En wat ik echt ronduit zonde vond was hoofdstuk 30, dat had voor mij nou echt niet gehoeven. Beetje een sentimenteel eind goed al goed einde. Zonde.

Maar al met al zeer de moeite van het lezen waard! Wilmar bedankt voor het ringen en het boek gaat nu naar Vlindertje. Alvast veel leesplezier! 


Journal Entry 6 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, October 27, 2004

This book has not been rated.

Leuk, een literaire thriller!
Ben reuze benieuwd na vele reakties bij de bookgrrls.

Moet nog even op de ringstapel.
 


Journal Entry 7 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Saturday, January 15, 2005

This book has not been rated.

Ik heb het boek lang in mijn bezit gehad. Oorzaak: veel (te veel) ringboeken. Sorry!

Vond het wel een heel spannend en goed boek. Leuk om op deze manier kennis te maken met de auteur!
Bedankt voor het ringen, Wilmar!

Het boek gaat verder op reis naar Lot12. 


Journal Entry 8 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, January 28, 2005

This book has not been rated.

Daar is Moordkuil! Precies op het goede moment. Ik moet me een beetje rustig houden en dan is niets lekkerder dan spannende boeken om te lezen. 


Journal Entry 9 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, January 29, 2005

This book has not been rated.

Ik had een Ijslandse tante. Ze liet me wel eens foto's van Ijsland zien. Veel herinner ik me er niet van, want ik was nog heel klein. Ik denk toch dat die foto's invloed hadden op de sterke beelden die ik bij dit boek had. Anders kan ik niet verklaren hoe ik die beelden kreeg. Natuurbeschrijvingen zijn sumier in dit boek.

De taal sprak me aan. Heel kaal, wat soms bijna leidt tot rapportentaal met name in de geweldscenes. De taal is rauw ook. Geen verzachting door mooie woorden of synoniemen. Het verhaal ging voorbij mijn directe emotie en heeft me ergens aangeproken waardoor ik er een beklemmend gevoel aan heb overgehouden. Knap ook dat hij niet verzandt in sentiment, wat volgend mij makkelijk is bij de onderwerpen die hij behandelt.

Het boek doet denken aan Het Graf van Mankell. Een aantal gegevens uit de verhalen komt erg overeen. Ik vind Moordkuil beter. Bij Mankell heb ik me erg gestoord aan het zelfmedelijden van Wallander, de inspecteur, en zijn relatie met zijn dochter. Dat gegeven is bijna hetzelfde bij Erlendur. De beschrijving van Erlendur en Eva Lind is minder storend dan die van Wallander en zijn dochter: afstandelijker, emotielozer, kaler. Misschien wel wanhopiger.

Wat ik knap vind is hoe hij in een paar zinnen personages en situaties tot leven kan brengen. Zelfs de bijfiguren staan meteen en hebben een eigen stem.

Prettig leesvoer. Steekt uit boven de gemiddelde thriller wat mij betreft.
Dank voor het ringen, Wilmar!
 


Journal Entry 10 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, February 09, 2005

This book has not been rated.

Gisteren plofte dit boek op de deurmat. Heb er echt zin in. "Noorderveen" vond ik erg goed, dus als deze net zo goed is, vermaak ik me wel een avondje!
Met dank aan Wilmar voor het ringen en Lot12 voor het versturen!
 


Journal Entry 11 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Saturday, February 19, 2005

9 out of 10

Over het literaire van dit boek laat ik me verder niet uit, vind ik altijd erg moeilijk te beoordelen. Een thriller? Tja, daarin spelen meestal gebeurtenissen van dat moment een rol en niet het ontrafelen van een moord van een halve eeuw terug. Een psychologische roman? Meer in die richting. De ellende van mishandeling en wat die doet met een mens, wordt buitengewoon goed beschreven. Erlendurs eigen worsteling met zijn verleden en wat er gebeurt met zijn dochter wordt knap in het verhaal verweven. De laatste bladzijde had hij wel weg kunnen laten, melodramatisch. Doet afbreuk aan de goede beschrijvingen van zijn gevoelens aan zijn dochters bed. Dit zijn zo wat impressies.
Zeer de moeite waard!!!

Gaat begin volgende week op weg naar Bien.
 


Journal Entry 12 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, March 03, 2005

This book has not been rated.

o jee weer een ring, en ik heb er nog 3 liggen. Maar deze lijkt me heel leuk, ik probeer het boek zo snel mogelijk te lezen. 


Journal Entry 13 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Friday, April 22, 2005

8 out of 10

Ik vond het een goed boek, en ook wel behoorlijk spannend. De verschillende verhaallijnen liepen goed. Echt een boek wat je graag uit wil lezen. De beschrijving van het huiselijk geweld vond ik indringend, maar ook de persoon van Erlendur werd sterk neergezet.
Dit boek is me beter bevallen dan wat ik tot nu toe van Mankell heb gelezen.

Bedankt voor het ringen Wilmar.

Ik zal het adres van Muizz gaan vragen dan kan het boek weer verder reizen.
 


Journal Entry 14 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Monday, May 09, 2005

This book has not been rated.

Ik heb nog niets van Muizz gehoord maar haar adres via het forum gekregen. Dit boek reist weer verder. Heel veel leesplezier ! 


Journal Entry 15 by muizz from Nieuwegein, Utrecht Netherlands on Thursday, May 12, 2005

This book has not been rated.

Tja, dat komt ervan als je je voor een ringboek inschrijft terwijl je dat boek een tijdje later cadeau krijgt... dan heb je twee exemplaren van het boek in huis. Ik zal hem dus maar gauw doorsturen naar de volgende op de lijst. Dat is Marleen.

Bien, bedankt voor het opsturen. 


Journal Entry 16 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Monday, August 15, 2005

This book has not been rated.

Vandaag lag Moordkuil in de brievenbus! Bedankt voor het opsturen, Muizz, ik zal er binnenkort in beginnen. 


Journal Entry 17 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Tuesday, August 23, 2005

7 out of 10

Ik vond het een heel mooi boek, vooral de twee doorelkaarlopende verhaallijnen van het onderzoek en het gezin maakten het boek spannend. Het leek met een paar details inderdaad sterk op Het graf, van Mankell, dat was toendertijd ook de kritiek op het boek van Mankell, maar verder was het toch een compleet ander boek.
Ik heb het bijna in een keer uitgelezen. Toevallig kreeg ik van het weekend een ander boek van dezelfde auteur in handen, die ga ik binnenkort ook maar eens lezen. Bedankt voor het ringen, Wilmar! 


Journal Entry 18 by wingkoekiebakwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, August 25, 2005

This book has not been rated.

Joepie, weer een Scandinavisch boek in de bus! Ik ben er echt dol op. Helaas even onderop de ringstapel...
Dank voor het opsturen Marleen! 


Journal Entry 19 by wingkoekiebakwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, September 11, 2005

8 out of 10

Dit is het tweede boek dat ik las van Indridason. Net als Noorderveen kwam dit boek wat moeilijk op gang, d.w.z., ik werd er aanvankelijk niet echt door gegrepen, ik twijfelde zelfs of ik het uit zou lezen, maar na ongeveer de helft was het raak en werd ik meegezogen in het verhaal! Ik vond dit wel beter dan het eerste boek, een 8 waard! Met name het verhaal dat in het verleden speelde was boeiend geschreven. Wat een verschrikkingen... Toch vind ik het persoonlijk wat minder dan Mankell's Wallander-reeks. ('Het graf' is daar overigens niet representatief voor, dat vond ik echt een slap aftreksel van zijn 'echte' boeken!) Grappig dat de meningen zo verdeeld zijn, want ik voel me juist veel meer aangesproken door de karakter- en relatiebeschrijvingen van Wallander, dan van Erlendur...

Bedankt dat ik mee mocht lezen, Wilmar!
 


Journal Entry 20 by wingkoekiebakwing at in the mail in Bookring, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, September 12, 2005

This book has not been rated.

Released 12 yrs ago (9/12/2005 UTC) at in the mail in Bookring, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Het boek gaat vandaag op de bus naar Binebal. 


Journal Entry 21 by Binebal from Barendrecht, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, September 14, 2005

This book has not been rated.

Gisteren het boek ontvangen. dank je wel koekiebak voor de leuke kaart!!

Ik laat snel wat van mij horen! 


Journal Entry 22 by Binebal from Barendrecht, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, October 02, 2005

This book has not been rated.

Het lukt mij niet op dit boek snel te lezen. Ik heb nog te veel te lezen en ik wil dit boek niet te lang ophouden dus ik stuur het ongelezen door naar de volgende als ik het adres heb!
Sorry! 


Journal Entry 23 by stephen-1702 from Leuven, Vlaams-Brabant / Brabant Flamant Belgium on Monday, October 17, 2005

This book has not been rated.

vandaag in de brievenbus.
kijk al uit naar het lezen. 


Journal Entry 24 by stephen-1702 from Leuven, Vlaams-Brabant / Brabant Flamant Belgium on Tuesday, October 18, 2005

8 out of 10

zeer goede psychologische policier 


Journal Entry 25 by Dokie from Utrecht, Utrecht Netherlands on Tuesday, November 08, 2005

This book has not been rated.

Gisteren via de post ontvangen! Ik wist niet meer precies voor welke ring ik me opgegeven had, maar toen ik het boek zag, wist ik het weer! Zodra ik mijn boek, dat ik nu lees, uit heb, ga ik eraan beginnen! Ik ben benieuwd!

Dankjewel stephen-1702 voor het doorsturen!
Nou, Wilmar, ik houd je op de hoogte! Zodra ik het uitheb, kunnen we weer eens afspreken! 


Journal Entry 26 by Dokie from Utrecht, Utrecht Netherlands on Friday, December 09, 2005

8 out of 10

Het heeft even geduurd voor ik het uit had, maar eindelijk is het dan zover! Helaas kwam ik er niet echt toe om er lekker voor te gaan zitten. Ik heb dus iedere keer pagina's/hoofdstukjes gelezen, waardoor ik niet echt in het verhaal kwam.
Toch vond ik het een goed boek. Het bleef me boeien, ondanks tijdgebrek en gespreid lezen. Toch wil je weten, wiens botten daar opgegraven worden en wat er gebeurd is/gebeurt.

Op naar een volgend boek! Ik heb er net weer 10 uit Amerika gekregen en had er nog -tig liggen, dus het wordt nu 'ienemienemutte'...

Wilmar, zo te zien staat er na mij niemand meer op de boekring, dus kunnen we onder het genot van een kopje thee weer boeken ruilen! 


Journal Entry 27 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, January 07, 2006

This book has not been rated.

En Moordkuil is weer thuis! Alweer een tijdje eigenlijk, maar ik was nog niet aan journallen toegekomen.

Dank je wel Dokie voor het terugebezorgen (en tot de 24e!), en dank jullie allemaal voor het meelezen! 


Journal Entry 28 by wingAnonymousFinderwing on Tuesday, November 28, 2006

This book has not been rated.

My collegue found the bookin the University building we both work in. Don't know what i"m going to do after reading it, but I think I will get it ou of the building to another location.CAUGHT IN LEIDEN ZUID-HOLLANS NETHERLANDS 


Journal Entry 29 by wingAnonymousFinderwing on Wednesday, December 20, 2006

8 out of 10

Lekker spannend boek. Op naar een nieuwe vinder

CAUGHT IN LEIDEN NETHERLANDS 


Journal Entry 30 by Shadiedjan from Harderwijk, Gelderland Netherlands on Sunday, January 28, 2007

This book has not been rated.

Ik heb het boek net een week in huis dus ben er nog in aan het lezen maar vind het direct al een boek om in verder te lezen

shadiedjan 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.