corner corner Het zwijgen van Maria Zachea (RING)

Medium

Het zwijgen van Maria Zachea (RING)
by Judith Koelemeijer | Literature & Fiction
Registered by Bien of Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on 10/14/2004
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Niasar): to be read


10 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, October 14, 2004

8 out of 10

12 broers en zusters vertellen het verhaal van hun familie.

Ik vond het een geweldig boek over de geschiedenis van een hollandse familie 


Journal Entry 2 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Monday, October 18, 2004

This book has not been rated.Dit boek is onderweg naar :
- PetraO
- Iiwi
- Captkoenig
- Yvonnep
- Lot12
- Vlindertje
- Wilmar
- mybooks4u
- terug naar mij (Bien)

Veel plezier met lezen allemaal. Wil je het boek ook lezen, stuur me een pm. 


Journal Entry 3 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, October 20, 2004

This book has not been rated.

Vandaag met de post ontvangen van Bien. Ik ben heel benieuwd! Bien, bedankt voor het opsturen. 


Journal Entry 4 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Saturday, October 23, 2004

6 out of 10

Er waren twee redenen waarom ik dit boek niet wilde kopen: het is geschreven door een journalist en het gaat om "waargebeurde" verhalen. Omdat zoveel mensen er met lof over schreven, heb ik me wel ingeschreven voor de Bookcrossingring.
Het viel me tegen. De verhalen lezen lekker weg, daar niet van, maar het is geen boek dat beklijft.
Koelemeijer probeert twaalf verhalen te vertellen, steeds vanuit het perspectief van een van haar ooms of tantes. Daarin is ze niet geslaagd. Het is steeds dezelfde stem die aan het woord is. Met andere woorden: ze heeft zich niet echt in de persoon die aan het woord is, weten te verplaatsen. In het boek komen nogal wat feiten aan de orde, die uitnodigen tot het vertellen van indringende verhalen. Zo keren een aantal ooms en tantes zich af van het orthodoxe katholicisme dat hun vader juist zo vurig aanhangt, gaan een paar ooms ondanks de armoede studeren, komen de kinderen voor de vraag te staan of ze moeder moeten helpen bij het sterven, het feit dat de moeder alle kinderen het gevoel geeft dat ze iets heel speciaals zijn, de vader die trots is op zijn kinderen maar ze dat nooit laat merken. Deze gebeurtenissen kabbelen in het boek voorbij, met steeds dezelfde kroniekachtige toon. Nou en, denk je dan, en schouderophalend lees je verder. De stijl vond ik irritant, te simpel, te braaf en dat komt waarschijnlijk doordat Koelemeijer haar ooms en tantes vooral aardig wilde doen overkomen.
Het boek gaat morgen, op weg naar Tilburg, naar de volgende op de lijst: Iiwi. 


Journal Entry 5 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Sunday, October 24, 2004

This book has not been rated.

Van PetraO gekregen als tweede in de ring. Ik ben benieuwd. Het komt aan de beurt zodra ik mijn huidige boek uit heb. 


Journal Entry 6 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Thursday, November 04, 2004

7 out of 10

Tja, echt 'Hollands' is het wel. Maar ik vind twintig bladzijden per persoon erg weinig om per verhaal iets met de personen te kunnen. Het was mij liever geweest als ze er een had uitgekozen en de anderen in dat verhaal had laten figureren. Nu krijg je van iedereen wat en blijft het erg fragmentarisch en leer je niemand echt kennen. Dat komt denk ik mede omdat alle verhalen vanuit een soort afstandelijke persoon zijn opgeschreven. De stem van de schrijfster die iedereen interviewt en dat opschrijft blijft erg dichtbij.

Maar het leest lekker, en het is wel erg herkenbaar, komend uit een tuincentrumfamilie. :) En uit een familie van stugge weinig zeggende Noorderlingen. :) Ik denk niet dat ik mijn ouders, of mijn ouders mij, of ik mijn broertje, elkaar beter kennen dan deze mensen. De meesten van de schrijfsterfamilie zijn nog dicht bij elkaar gebleven, wij zijn verspetterd over de kaart van Nederland.

Al met al ben ik wel gaan nadenken hoe dat nu moet met mijn familie, mijzelf incluis. Wat wil ik er nog mee, en hoe moet dat later, als... Mijn ouders naderen toch ook de zeventig inmiddels. Wat hebben wij elkaar eigenlijk nog te zeggen?

Het boek gaat nu naar Captkoenig. 


Journal Entry 7 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Monday, November 08, 2004

This book has not been rated.

Werd vandaag bezorgd. Ik begin er zo snel mogelijk aan. 


Journal Entry 8 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, November 28, 2004

8 out of 10

Prachtig boek. Ik vind dat Koelemeijer er wel degelijk in geslaagd is een aangrijpend verhaal over haar familie te schrijven. Vol met hele subtiele aanwijzingen; de hele naam van de moeder wordt pas helemaal op het eind verteld. Het boek is soms ontroerend, een enkele keer verschijnt er een soort hele droge humor, maar is vooral een familiegeschiedenis over mensen die zo dicht op elkaar leven, dat ze elkaar nauwelijks leren kennen. Allemaal leven ze hun eigen leven en voor de moeder is de enige optie om de eenheid te bewaren, zwijgen.


Boek gaat naar Yvonnep. 


Journal Entry 9 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, December 03, 2004

This book has not been rated.

Ben benieuwd... hoop dit weekend tijd te vinden. Het is bar gesteld met de rust voor lezen. :-) 


Journal Entry 10 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, December 05, 2004

7 out of 10

Tja... achter elkaar uitgelezen en het was best aardig. Dat heeft dan meer te maken met de herkenning. Niet alle personen kwamen echt heel goed uit de verf, Koelemeijer had beter een andere vorm kunnen kiezen. Het is ook niet bijster goed geschreven; de toon is vlak. Maar als je problemen hebt om de ware literatuur te consumeren en toch de werkelijkheid wilt ontvluchten, dan is het goed te doen.

Nu gaat het boek naar Lot12. 


Journal Entry 11 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, December 10, 2004

This book has not been rated.

Nou, nou, nou, als geringde vogels trekken de ringboeken naar het Noorden. Nummer vijf in de rij. Ze komen nog net niet in v-formatie, maar ik weet nu dat het niet de ganzen maar de ringboeken waren die ik deze week hoorde overvliegen.

Ooit bedachten mijn huisgenoten dat ik voor de overvliegende ganzen pakketjes boterhammen kon maken voor onderweg. Dat plan heb ik niet uitgevoerd, mar ik heb Maria Zachea een bord havermout voorgezet. Ze wou geen hap. Blijkbaar goed bijgevoerd door yvonnep. Maar goed, ze kan even uitrusten, want het duurt nog even voor ik aan lezen toekom. 


Journal Entry 12 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, December 19, 2004

This book has not been rated.

Eigenlijk was dit boek nog niet aan de beurt, maar de twee ringboeken waarin ik bezig was lagen op de logeerkamer waar iemand lag te slapen. De momenten dat ik in dit boek las waren daarom voor een deel bepalend voor mijn ervaring: 's ochtends in bed, m'n lief slapend naast me, buiten de wakker wordende stad. Ongeveer halverwege het boek gaf ik m'n lief een knuffel en was verbaasd over zijn warmte. En dat verbaasde me dan natuurlijk ook weer, maar ik weet ook hoe het komt. De personages in 'Maria Zachea' zijn wat bloedeloos. Door de consequente verleden tijd, de schetsmatige aanpak en de relatief korte hoofdstukken ontstaat een soort dromerige sfeer, waarin de mensen ongrijpbaar blijven. Ze lijken niet echt, omdat ze echt zijn denk ik. Er stroomt hun geen bloed door de aderen, maar wel verhalen, herinneringen, tijdsbeelden, familievisies. Het boek is daardoor een mooi voorbeeld van oral history, gesproken verslagen van ooggetuigen over het recente verleden.

Ik moet zeggen dat het raadsel rond het zwijgen me niet boeide, noch de gehinte zwijgzaamheid in het gezin. Wèl vond ik het interessant om te lezen over verschillende beelden die gezinsleden over hun gezin hebben en hoe leden uit hetzelfde gezin zich zó verschillend kunnen ontwikkelen. Ook het tijdsbeeld is aardig, de typering van de generatie van mijn ouders leuk gedaan. Het is een typisch Nederlands, onderhoudend boek. Aangenaam, maar niet helemaal mijn type. 


Journal Entry 13 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, December 22, 2004

This book has not been rated.

Voor de kerstdagen het boek ontvangen!

Dank je wel Lot12 voor jouw lieve kaartje en de prachtige boekenlegger! Ik vind de boekenlegger heel bijzonder, ben er dus reuze blij mee!!

Ben erg benieuwd naar het boek. 


Journal Entry 14 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 29, 2005

This book has not been rated.

Omdat het prive een tijdje niet zo lekker loopt, heb ik een stapel ringboeken, die ik ongelezen doorstuur.

Helaas dit boek dus ook.


 


Journal Entry 15 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, April 02, 2005

This book has not been rated.

Zonet uit de brievenbus gevist, dank je wel vlindertje (en veel sterkte met alles).

Ook in dit boek heb ik heel veel zin, maar vanuit 't niks heb ik in vier dagen tijd ineens weer een stapeltje ringboeken. Nog even geduld betrachten dus.

Geniet van het mooie weer allemaal! 


Journal Entry 16 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, April 26, 2005

7 out of 10

Toen ik er eenmaal aan toekwam in twee dagen uitgelezen. Het was niet helemaal wat ik verwachtte, maar dat heb ik vaker met bejubelde boeken. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen, maar miste toch iets. Diepgang? Een andere vorm? Ik weet 't niet. Ik vond 't jammer dat ik de verschillende personages zo moeilijk uit elkaar kon houden. Afgezien van bijvoorbeeld de wat negatief geschetste oudste zus wist ik na een paar hoofdstukken echt niet meer wat ik nu precies ook alweer over wie had gelezen. Misschien was het inderdaad beter geweest als Koelemeijer het boek vanuit één persoon had geschreven.

Ik vond het opvallend dat de kinderen zo verschilden in hun gevoelens over 'thuis'. Sommigen hadden 't idee nooit aandacht gekregen te hebben, anderen herinnerden zich juist dat er voor iedereen even veel aandacht was.
Ik vind het een mooi gegeven dat de twaalf kinderen nog zo'n tijd gezamenlijk voor hun moeder hebben gezorgd.

Al met al: een boek waar ik van genoten heb en dat ik niet weg kon leggen, maar ik vermoed dat 't me niet lang bij zal blijven.

Bien bedankt voor het ringen, Maria Zachea blijft nog even in Leiden: ze reist heel binnenkort door naar mybooks4u.
 


Journal Entry 17 by mybooks4u from Hedel, Gelderland Netherlands on Tuesday, May 17, 2005

This book has not been rated.

Ik zie dat ik de laatste in de ring ben. Ik heb nog een stapeltje liggen, dus deze moet nog even wachten. Daarna mag hij weer naar zijn baasje terug. 


Journal Entry 18 by mybooks4u from Hedel, Gelderland Netherlands on Wednesday, June 01, 2005

8 out of 10

Wat een verrassend mooi boekje! Heel integer geschreven, een mooi verhaal. Ik vond de hoofdstukken wel wat kort, waardoor je al die verschillende broers en zussen niet echt leert kennen. Van mij had het boek wel wat dikker mogen zijn. Maar misschien had dat ook juist veel afgedaan aan de charme van dit boekje. Kortom: het is de moeite waard.
Het boek gaat nu weer naar Bien. Lekker naar huis... 


Journal Entry 19 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, June 02, 2005

This book has not been rated.

Het boek is weer thuis en gaat de boekenkast weer in. Iedereen bedankt voor het meelezen en het schrijven van jullie meningen.

mybooks4you : wat een leuk kaartje, dank hiervoor! 


Journal Entry 20 by Bien at Bibliotheek in Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, May 10, 2008

This book has not been rated.

Released 10 yrs ago (5/10/2008 UTC) at Bibliotheek in Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Hallo daar, vinder!
Als je dit leest, heb je een boek gevonden. Gefeliciteerd!
Hopelijk is het iets dat je leuk vindt; zo niet, dan heeft het je toch tenminste hier gebracht en dat is ook wat waard. Je mag het boek gerust doorgeven aan iemand anders, of zomaar ergens achterlaten.

Er is ook een Nederlandse site, waar je veel informatie kan vinden.

Kijk gerust wat rond. Veel plezier!
 


Journal Entry 21 by Niasar from Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Friday, July 18, 2008

This book has not been rated.

Bij het sluiten van de bibliotheek (ik werk als invaller deze vakantie) vond ik dit boek. Ik had al eerder van de term bookcrossing gehoord, maar dit is de eerste keer dat ik een boek vind. Zodra ik het gelezen heb zal ik wat laten horen en het boek weer 'loslaten'. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.