corner corner Hornanperän uusi Paholainen

Medium

Hornanperän uusi Paholainen
by A. H. Tammsaare | Literature & Fiction
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 1/21/2018
This book has not been rated. 

status (set by Tarna): available


1 journaler for this copy...

Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 21, 2018

This book has not been rated.

Romaani. Eestinkielinen alkuteos Põrgupõhja uus Vanapagan (1939). Eestin kielestä suomentanut Aino Kaasinen. Helsinki : Kansankulttuuri 1964. Sidottu, 304 sivua.

Olen luultavasti poiminut tämän romaanin joskus vaihtohyllystä. Kirja on ns. suklaarasia; siinä ei ole suojakantta, kansikuvaa eikä takakansitekstiä.

Kerttu Mannisen laatima teosarvio, julkaistu Arvostelevassa Kirjaluettelossa 3/1965, Kirjasammossa:
Omalaatuinen, kansantarinan muotoon pantu kertomus paholaisesta, joka lähetetään maan päälle kokeilemaan, onko ihmisellä elämässään lainkaan mahdollisuuksia autuaaksi tulemiseen, koska taivaassa on alettu sitä epäillä. Hornanperän isäntänä paholainen joutuu autuutta tavoitellessaan kokemaan isoisten tunnottomuutta ja vääryyksiä aina sietokykynsä rajoille, sillä vanhenevan tekijän satiiri ja pessimismi on kirvelevää ja jokseenkin armotonta. Herkullisen omaperäinen lähtöasetelma lupaa kenties enemmän kuin tekijä sittenkään kykenee allegoriastaan muovaamaan, sillä mukana on tarpeettomankin katkeria kärjistyksiä ja selkiintymättömiä liitännäisiä kuvion ulkopuolelta.

Tammsaare, A. H. Kirjasammossa
A. H. Tammsaare Wikipediassa
A.H. Tammsaare on Viron Aleksis Kivi ja Väinö Linna, mutta miksi emme tiedä hänestä mitään Yle-uutisissa
A. H. Tammsaare Otavan sivuilla
A. H. Tammsaare Risingshadowissa
Hornanperän uusi Paholainen Tuglas-seuran sivuilla
Hornanperän uusi paholainen Risingshadowissa
Hornanperän uusi paholainen Kirjasammossa

 


Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 24, 2018

This book has not been rated.

Tarina vei mukanaan heti, ja kun kerrontakin maistui erinomaiselta, luin kirjan hyvinkin innostuneena. Pidin Hornanperästä valtavasti, ja se todennäköisesti kiehtoo mieltäni vielä pitkään. Kertomus on varsin monitahoinen. Se on samanaikaisesti sekä spefiä/reaalifantasiaa (maagista realismia, jos joku haluaa niin sanoa) että yhteiskunnallinen romaani. Se on filosofinen kirja joka pistää vielä lukemisen jälkeenkin pohdiskelemaan mm. metafyysisiä/uskonnollisia kysymyksiä. On mietittävä ihmisyyttä, hyvyyttä, pahuutta ja kaikenmoista. Suosikkihahmoni Jürkan ohella on ehdottomasti pastori, jonka rooli tuntuu vain kasvavan loppua kohti.
Tammsaare oli minulle uusi tuttavuus, ja heti haluaisin lukea häntä lisää. Huikean Hornanperä-kokemuksen jälkeen rohkenisin tarttua jopa hänen päätyöhönsä, viisiosaiseen Totuus ja oikeus (alkuk. Tõde ja õigus) -teokseen.
 


Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 24, 2018

This book has not been rated.

Tarina vei mukanaan heti, ja kun kerrontakin maistui erinomaiselta, luin kirjan hyvinkin innostuneena. Pidin Hornanperästä valtavasti, ja se todennäköisesti kiehtoo mieltäni vielä pitkään. Kertomus on varsin monitahoinen. Se on samanaikaisesti sekä spefiä/reaalifantasiaa (maagista realismia, jos joku haluaa niin sanoa) että yhteiskunnallinen romaani. Se on filosofinen kirja joka pistää vielä lukemisen jälkeenkin pohdiskelemaan metafyysisten/uskonnollisten kysymyksiä. On mietittävä ihmisyyttä, hyvyyttä, pahuutta ja kaikenmoista. Suosikkihahmoni Jürkan ohella on ehdottomasti pastori, jonka rooli tuntuu vain kasvavan loppua kohti.
Kirjalla on ikää lähes 80 vuotta, sen tapahtumat (prologia ja epilogia lukuun ottamatta) sijoittuvat Viroon, ja se kertoo Viron historiasta. Silti sen sanoma on sellainen, että se sopii myös nykyiseen yhä kasvavien tuloerojen Suomeen.
Tammsaare oli minulle uusi tuttavuus, ja heti haluaisin lukea häntä lisää. Huikean Hornanperä-kokemuksen jälkeen rohkenisin tarttua jopa hänen päätyöhönsä, viisiosaiseen Totuus ja oikeus (alkuk. Tõde ja õigus) -teokseen.
 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.