corner corner Everstinna

Medium

Everstinna
by Rosa Liksom | Literature & Fiction
Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 9/10/2017
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by aava): travelling


8 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017

This book has not been rated.

Kustantajan sivulta:

"Erään ajan anatomia

Rosa Liksom kaivaa esiin luurankoja kansakunnan kaapin sisältä, sen alta, päältä ja kaapin takaa

Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu. Kysymys on myös toisesta liitosta: perhehelvetistä. Kun miehellä on jääkärikoulutus, sadistinen luonne ja huono itsetunto, luonnollisen kuoleman kokeva nainen, jonka luontoa on koeteltu, on suuri selviytyjä. Kysymys on vallasta, sen ottamisesta ja siihen alistumisesta – perheessä, juuri itsenäistyneessä valtiossa ja Euroopassa." 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017

This book has not been rated.

Ahmaisin Everstinnan yhdessä illassa. Raskaasta ja ahdistavasta aiheesta ja meänkielisestä kerronnasta huolimatta kirja on nopealukuinen ja mukaansatempaava – ja aina valitettavan ajankohtainen. Liksomin kieli on lumoavaa ja kustannustoimittaja Harri Haanpää on tehnyt hienoa työtä. Yhtään ylimääräistä sanaa ei 190-sivuisessa, tiheätunnelmaisessa romaanissa ole. Lämmin suositus! 


Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017

This book has not been rated.

Sekaisin syksystä 2017 -rinki

ruzena
Mutteri
Anuliini1975
LiskoMiettinen 


Journal Entry 4 by ruzena at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 13, 2017

8 out of 10

Kiitos!

18.9.

Lapin sotaa on käyty viime vuosina erityisesti naiskirjailijoiden voimin, mutta ei lisä pahaa tee, kun se näin maittavasti tarjoillaan. Ja jos sota on tässä pakollinen pääruoka, alkupaloina tulee fasismi, jonka makuun päähenkilö jo nuorena ihastuu. Keitto eli varsinainen soppa tulee Everstin muodossa. Jälkiruuaksi Everstinna saa nuoren Tuomaan, jonka maku sitten jää auvoisesti viipyilemään.

Ilmeisen vähin tiedoin ja köykäisin perustein, iskusanoja toistellen ja sotilassaappaiden kiiltoa ihaillen, päähenkilö nuorena naisena hurahtaa fasismiin. Sota tulee aikanaan, ja tiedämme miten siinä kävi. Ajan tapahtumiin rinnastuu Everstin ja Everstinnan avioliitto, josta - jo alkuun arvattavasti - tulee perhehelvetti.

Pidin kovasti murteesta. Meänkieltä olen sen verran kuullut että kirjan kieli kuului päässäni oikein. (Minulla on lähtemätön tapa lukea kaunokirjallista tekstiä päässäni ääneen, ja joskus huomaan, että murrenatiivikaan ei ole osannut kirjoittaa murrettaan niin että se kääntyisi mielessäni takaisin puheeksi. Mutta tämä toimi.)
Everstinna on ronskisti kuvattu hahmo, joka ei vähästä piittaa eikä mitään jää häpeämään. Teksti on sen mukaista mättöä. Kirjassa on väljiä viitteitä siitä, että Everstinnan henkilökuvan innoittajana olisi lappilainen renessanssihahmo Annikki Kariniemi, mutta se tieto ei ole lukijalle pakollinen.

Liksom on tehnyt hyvin historianläksynsä, mutta oikeilla nimillään taas kerran mainituista suomalaisista natsisympatisoijista voisi mielestäni kyllä jo jättää rauhaan ainakin muut kuin ammattipoliitikot ja -sotilaat.

-ruzena  


Journal Entry 5 by ruzena at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Monday, September 18, 2017

This book has not been rated.

Released 11 mos ago (9/18/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Matkalla Mutterille. 


Journal Entry 6 by Mutteri at Nastola, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Wednesday, September 20, 2017

This book has not been rated.

Kirja saapui tänne. Onpas mielenkiintoinen.

Luin kirjan. En ole ennen Liksomia lukenut. Edellinenkin lukemani kirja oli Lapin sodasta, mutta paljon lempeämmällä otteella kirjoitettu. Jossain vaiheessa mietin onko liian ronskia tekstiä, mutta kyllä sen luki. Historia oli mielenkiintoista ja yhden naisen elonkaari tuli hyvin näkyväksi. Voin lukea toisenkin teoksen tältä kirjailijalta. Murretta oli mukavasti, muttei liian vaikeasti niin että siihen olisi jatkuvasti komapastellut, vaikkakin lopussa oli sanastokin.
Jatkaa matkaa huomenna seuraavalle. 


Journal Entry 7 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, September 28, 2017

This book has not been rated.

Everstinna löytyi aamun postin joukosta :) Kiitos kahden kirjan postituksesta, tulivat perille samana päivänä :) 


Journal Entry 8 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Monday, October 02, 2017

4 out of 10

Rosa Liksom oli Arto Nybergin ohjelmassa nyt syyskuun alkupäivinä ja ihan sattumalta eksyin TV1:lle ja näin haastattelun. Mielenkiinto Everstinna-kirjaa kohtaan heräsi.
Kun aloin lukea kirjaa, ihan alkumetreillä kirjassa mainittiin sana peski, tuli mieleeni ihan Paula Havasteen Lapinmaa-kirjasarja( Kotasavun Marja, Lapinmaan Nilla, Maaren, samaanien sukua) ja ajattelin, että tämän kirjan tarinaa on varmastikin mukava ja mielenkiintoista lukea. Mutta kuinkas sitten kävikään? Oli omasta mielestäni aikasta työlästä lukea kirjaa lapin murteen takia. Vähän vaikutti siltä, että kirjassa oli sekaisin lapin murretta ja kirjakieltä, se oli häiritsevää.
En kovin tykännyt tästä kirjasta, mutta onhan nyt ainakin yksi Liksomilta ilmestynyt kirja luettu.
Piti vielä mainita, että hyvää kirjassa oli lopussa oleva suomennos-sanasto ja se, että henkilöhahmoista oli jotain mainittu, ei pelkästään nimi.
Toinen muokkaus vielä : Tarina oli aika rankkaa ja raakaakin luettavaa, mutta kun Everstinnan elämään tuli Tuomas, sai tarina jotenkin hellyttävän piirteen.
 


Journal Entry 9 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Tuesday, October 03, 2017

This book has not been rated.

Released 10 mos ago (10/3/2017 UTC) at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Käyn postittamassa kirjan päivän kyläreissulla. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa! 


Journal Entry 10 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, October 04, 2017

This book has not been rated.

Kiitoksia. Otetaan pian luentaan. :) 


Journal Entry 11 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Sunday, October 08, 2017

9 out of 10

Minä sitten niin tykkäsin tästä. En olis kyllä arvannut yhtään tykkääväni. Oliko se sitten tuo murre ja lappi jutut jotka sytytti.

Vaikka olikin kovin synkkä kirja niin muistan vaan kauniit kohdat kirjasta enkä niinkään muistele sotaa ja sitä kamaluutta mitä siinä nyt oli kanssa kuvattu aika paljon.

Hieno kirja ja lukemisen arvoinen. Luen varmasti Liksomilta muutakin. 


Journal Entry 12 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 30, 2017

This book has not been rated.

Everstinna saapui kotiin lähteäkseen pian vielä uudelle kierrokselle. Kiitos tähänastisille lukijoille ja kommentoijille! 


Journal Entry 13 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 30, 2017

This book has not been rated.

Jatkorinki:

Kipsu (Tampere)
Hambo (Tampere)
Aava (Jyväskylä)
Louhi (Kajaani)
.
.
.
takaisin Annimannille  


Journal Entry 14 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, November 10, 2017

This book has not been rated.

Oooh, Everstinna Tampereella, kiitos! Laura Gustafssonin Pohja pitää lukea loppuun ennen kuin ehdin tarttua tähän. Toivottavasti kuitenkin pian. 


Journal Entry 15 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, December 19, 2017

This book has not been rated.

Luen, luen, pitkään ja hartaasti. Yllättävän helppoa, mutta silti hidasta on lukea tuota itselle täysin vierasta murretta. Sujuu hyvin, kun kuvittelee sanovansa sanat ja kuulevansa ne. 


Journal Entry 16 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 29, 2017

This book has not been rated.

Kielestä ensin, minua se aavistuksen etäännytti, mikä saattoi olla hyväkin. Oli hidasta lukea meänkieltä, kun jokainen sana piti kuvitella sanovansa. Tosi hyvin kyllä tajusin kaiken, en tarvinnut kirjan lopussa olevaa sanastoa. En kyllä missään tätä kieltä elämässäni ole kuullut, mutta Liksomit ja Mukat on luettu, kuten Kätilökin. Tosin minun on kyllä yleensä ollut helppo ymmärtää muiden murteiden puhujia, vaikka kovin vieraat murteet, esimerkiksi itä-murteet, eivät minuun juurikaan, ainakaan nopeasti tartu.

Everstinna oli hyvä kuvaus siitä, miten helppo on hurahtaa ties mihin aatteisiin ja ideologioihin. Mitään kovin syvälllistä en nyt tästä kirjasta osaa kommentoida. Pidin siitä, miten aktiivinen toimija Everstinna oli varsinkin varttuneempana. Koki perhehelvetin, mutta nousi sieltä. Paljon hyviä ja kiinnostavia teemoja siis, mutta mä en nyt osaa näitä sen tarkemmin lähteä tässä pohtimaan. Tämä kirja olisi varmaan hyvä lukea uudelleen paremmin.

Kiitos kirjan kierrättäjille! 


Journal Entry 17 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 05, 2018

This book has not been rated.

Miitistä mukaan, kiitos Kipsu 


Journal Entry 18 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 31, 2018

This book has not been rated.

Everstinna täytti ja ylittikin minun odotukseni tämän kirjan suhteen. Meänkielen lukemisessa kesti hetken ennen kuin löysin lukurytmin mutta kun se löytyi, kieli oli vallan mainiota vaikkakin ennestään vierasta minulle.

Everstinnan tarina on mielenkiintoinen. Hän on ollut aikansa vaikuttajahahmo Lapin alueella. Tuntuu ettei hän pelännyt mitään, mikään ei ollut hänelle saavuttamatonta. Jossain kohtaa pahinta perhehelvettiä kyllä ajattelin, että olisi jo voinut lähteä pois tuollaisesta avioliitosta. Kai hän sitten rakasti niin kovin paljon everstiään...

Kiitos Annimannille kirjan kierrättämisestä.
Kirja lähtee aavalle heti kun saan hänen osoitteensa. 


Journal Entry 19 by Hambo at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, February 02, 2018

This book has not been rated.

Released 6 mos ago (2/2/2018 UTC) at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee tänään postin välityksellä kohti Aavaa Jyväskylään.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä! 


Journal Entry 20 by aava at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Monday, February 12, 2018

This book has not been rated.

Everstinna saapui. Kiitos. 


Journal Entry 21 by aava at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, February 23, 2018

This book has not been rated.

Voi krettanekka sentään: Rosa Liksomin paras kirja, alusta loppuun suvereeni suoritus. Luin loppuun yhdessä päivässä ja vähän yössäkin, kun teksti ja kieli soljui eteenpäin kuin Torniojoen virta. Raakaa, rehellistä, inhimillistä. Lapin ankarat ja kauniit maisemat. Kaiken kattona fasismin nousu ja tuho, sodan kumu ja kunniattomuus, rakkaus, viha, pelko.

Hatunnosto Liksomille, pitää ehdottomasti hankkia myös omaan hyllyyn koska nautin kielestä niin paljon. Kiitos Annimannille ringityksestä. Everstinna lähti aamulla matkaan kohti pohjoista. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.