corner corner Ennen kuin mieheni katoaa

Medium

Ennen kuin mieheni katoaa
by Selja Ahava | Literature & Fiction
Registered by ruzena of Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on 9/10/2017
Average 6 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Maansal): to be read


9 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by ruzena from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017

8 out of 10

Gummerus 2017. 231 s. (Katsos pirua! Kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ite piti laskea.)

Luin ihan äskettäin Selja Ahavan aiemmat romaanit [ei BC]. Eksyneen muistikirja kuvaa muistinmenettävää, ja sen rakenne ja ilmaisu tuottavat epävarmuusolon kuvitelman lukijallekin. Taivaalta tippuvat asiat jatkaa epävarmuusteemaa, taivaalta voi tippua yhtä ja toista. Pidin molemmista, varsinkin jälkimmäisestä, ja valitsinkin tämän uusimman kirjan pelkästään kirjallisin kokemusperustein. En ollut lukenut yhtään arvostelua, plokia tai kirjailijajuttua. Vasta kirjan luettuani kuulin, että se perustuu vahvasti Selja Ahavan henkilökohtaisiin kokemuksiin joita hän on valaissut lehtijutuissakin. En aio lukea niitä vastakaan. Kirjojen pitää pärjätä, ja tämä pärjää, omillaan.

Jo melko alussa selviää, että minäkertojan mies ilmoittaa kymmenen vuoden yhteiselon jälkeen, että on aina halunnut olla nainen. Mitä sitten seuraa ja miten kertoja tämän asian kanssa elää?

Ahava kirjoittaa hienoa, rehellistä ja ahdistavaakin tekstiä, ei mitään mitä vaikeudet minulle opettivat -henkistä terapiakirjoitusta. Paljon jää pohdittavaa kummankin osapuolen tilanteesta, tämä on hyvä kirja keskusteltavaksi - rinkiläiset olkaa hyvät!, en nyt kirjoita mattoa altanne. Toki tämä on romaani, fiktio, ja edustaa yhden kertojan kuvaa yhdestä transsukupuolisesta (jota sanaa muistaakseni ei edes mainita) henkilöstä yhdessä parisuhteessa. Tämä on kuitenkin faktahkoa verrattuna esimerkiksi kaikkien transsukupuolisten …ööö… äitiin, Virginia Woolfin Orlandoon (joka sekin kyllä pohjautui elävään malliin).

Parisuhdetarinan lomassa purjehtii Kolumbus. Vaikka Kolumbuksen matkojen vertauskuvallisuus on kirjassa ehkä turhankin aukikirjoitettu, matkaosuudet ovat jo itsessään mielenkiintoisia. (Tässä muistin Lauri Otonkosken Cameon, runoteoksen joka kuvaa Kolumbuksen ensimmäisen matkan. Lähteet ovat jokseenkin samat kuin Ahavalla.)

Teemaan sopiva hauska metadetalji on, että kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ula(pa)lla ollaan, ei tiedetä missä mennään. (En oikeasti laskenut sivuja, luku yllä on Adlibriksestä.)


Sekaisin syksystä -rinki:

Mutteri
Anuliini1975
LiskoMiettinen
Annimanni

ja sitten muut osallistujat (ilmoittaudu PM:llä):
. erpax (Hki)
. outa1977 (Sastamala)
. Tmarju (Roi) ->kirja on matkalla
. Maansal (Tre)
. Hambo (Tre)
. justiina_81 (Tuusula)
.

Takaisin ruzenalle.

Lukuaikaa on noin kuukausi. Lue ja nauti! Seuraavia lukijoita ajatellen ethän jää viikkokausiksi odottamaan kuriireja tai miittejä tai pakettitarjouksia tai lumien sulamista, vaan postitat kirjan tai toimitat sen muutoin suht. nopsasti seuraavalle. Postissa kirja kulkee joko isommassa Helposti-kuoressa tai neljällä ikimerkillä. Minulta kirja lähti H-kuoressa jossa kirjan tukena ja palautuskuorena on osoitteellani varustettu ja valmiiksimaksettu paffikuori. 


Journal Entry 2 by ruzena at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Wednesday, September 20, 2017

This book has not been rated.

Released 3 mos ago (9/20/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lisää luettavaa Mutterille! 


Journal Entry 3 by Mutteri at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, September 21, 2017

This book has not been rated.

Kirja saapui tänään minulle. Onpas niin mielenkiintoinen tämäkin.

Mistä minä sain päähän, että tässä puhuttaisiin dementiasta. Juu ei! Olipas mukaansa tempaava aihe. Kyllähän minä ne Kolumbuksetkin luin sieltä ja kun olin Kuubassa aiheeseen kuluvassa museossakin keväällä, mutta ei se nyt niin kiinnostanut kuin itse aihe. En tunne aihetta paremmin, mutta jos tämä ei ole kirjailijalle tapahtunut henkilökohtaisesti niin ihmettelen miten on päässyt niin kiinni aiheeseen. Näkökulmaa on kyllä molempien henkilöiden puolesta, mutta toki paremminkin kertojan tuntemuksiin ja ajatuksiin. Onneksi tämä on mahdollista tänä päivänä, mutta kyllä se on niin iso muutos ihmisen elämässä, että ihmettelee miten sen voisi prosessoida ja käsitellä. Kirjoittaja onkin osannut pilkkoa asian niin pieniin osiin, että siitäkin käy ilmi miten mullistava tällainen tilanne on.
Luin kirjan yhteen soittoon, ei tästä voinut päästää irti. 


Journal Entry 4 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, September 28, 2017

This book has not been rated.

Kiitos kirjan postituksesta :) 


Journal Entry 5 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Wednesday, October 04, 2017

1 out of 10

Uskallan antaa kirjalle vain yhden tähden. Minua häiritsi suuresti, kun kirjassa ei ollut sivunumeroita, mutta kiitos ruzenalle, että oli löytänyt sivujen määrän rekisteröintiin :)
Tarina vaikutti hyvin seikkaperäiseltä, en ole oppinut, enkä tottunut lukemaan tämän tyylistä tekstiä. Aihe sinällään oli kyllä ihan hyvä, vähempi tämän aiheen kirjoja tulee vastaan. Suurta ihmetystä kirjassa tuottaa Kolumbuksen matkojen kuvaus, miksi tällaista on kirjoitettu tarinaan? Ehkä sen takia, että onhan tämän kirjan tarina eräänlainen matka minuuteen, mutta kumminkin. Olisin paljon mieluummin lukenut tarinaa, jossa ei hypeltäisi aiheesta toiseen. Oli liika "hieno" kirja minun makuuni. Olipa tämäkin ihka ensimmäinen kirja tältä kirjoittajalta, jonka nyt sain sitten luettua. 


Journal Entry 6 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, October 05, 2017

This book has not been rated.

Released 3 mos ago (10/5/2017 UTC) at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja postittuu tänään kyläreissulla matkalleen kohti uutta lukijaa. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa! 


Journal Entry 7 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 06, 2017

This book has not been rated.

Kiitoksia. Sain lisää luettavaa viikonlopuksi ja tulevalle ensi viikolle. :D 


Journal Entry 8 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 13, 2017

9 out of 10

Todella mielenkiintoinen ja hyvä kirja.

Pidin ehkä enempi kirjoituksista, jotka käsittelevät miehen katoamisesta naisen muistoista. Jotenkin koskettavaa ja surullista naisen kannalta katsottuna.

En ole aiheesta paljon lukenut, vaikka tälläinen minua kovasti kiinnostaa ja herkistää.

"Olen tiennyt tämän aina. "(alle viivattuna kaksi kertaa!)

Lisää aion kirjailijalta kyllä lukea, vaikka pelkäsin jo historia kuvausten aikana, että mitä ihmettä sitä tulikaan tilattua.

Ja täytyy vielä sanoa, että todella hienosti kirjoitettu, jos tarinalle on vielä tosiaan henkilökohtaisia kokemuksia.

Minua ei häirinnyt sivunumeroiden puuttuminen, mutta jos meinaisi kertoa jollain sivulla tapahtuneesta asiasta tai palata siihen se olisi vaikeaa. Siksi ja kirjan hienon aineen vuoksi tämän voisin varmaan joskus toistekin lukea uudemman kerran. 


Journal Entry 9 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 30, 2017

This book has not been rated.

Kirja on nyt minulla, kuten kaksi muutakin rinkikirjaa. Yritän lukea turhia viivyttelemättä. 


Journal Entry 10 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 10, 2017

This book has not been rated.

Hienohan tämä on, ei siitä pääse mihinkään. Ahava kirjoittaa tarinaa juuri niin hapuilevasti ja aukkoisesti kuin tilanteeseen sopiikin. Teksti on runollista, haikeaa ja hienovireistä, mutta sallii samalla satunnaiset mustan huumorin pilkahdukset. Rinnakkaistarina Kolumbuksen harharetkistä täydentää teosta oivallisesti. Itsepetoksesta kyse kummassakin.

Minä olin lukenut muun muassa Helsingin Sanomien Ahava-haastattelun ennen kirjan lukemista, mikä varmasti vaikutti lukukokemukseen ja näin jälkikäteen ajateltuna vähän häiritsikin, tekstilähtöisen tulkintasuunnan edustaja kun olen. Mutta mennään nyt tällä, kun ei peruuttaakaan enää voi.

Aihehan tässä on keskustelua herättävä ja hyvin ajassa kiinni myös. Olen ymmärtänyt, että paljon kritiikkiä on herättänyt kirjan täysin subjektiivinen näkökulma, jossa toisen osapuolen tunteille ei ole sijaa (vaikka kyllä niitä minusta siellä täällä rivien välissä pilkahtelee). Myös sitä on arvosteltu, että kertoja "hylkää" puolisonsa, kun tämä vihdoin löytää (tai tunnustaa) itsensä – sama ihminenhän hän kuitenkin pohjimmiltaan on. Ymmärrän tämän kritiikin, mutta ymmärrän myös kirjan näkökulman: kokemus on kertojalle maailmaa mullistava ja musertava ja hänellä on tähän kokemukseensa oikeus. Loppujen lopuksi me jokainen katsomme tätä maailmaa juuri siitä omasta näkökulmastamme, omista tunteistamme ja omista kokemuksistamme käsin. Yhden kaunokirjallisen teoksen – olkoonkin sitten autofiktiivinen – ei minun mielestäni tarvitse käsitellä aihettaan objektiivisesti kaikista mahdollisista vinkkeleistä. Se on yksi näkökulma asiaan, mikä riittäköön. En sitä paitsi muista aiemmin törmänneeni juuri tästä näkökulmasta aihetta käsittelevään teokseen.

Mutta onpa mielenkiintoista jäädä seuraamaan, mitä mieltä seuraavat rinkiläiset kirjasta ovat!  


Journal Entry 11 by wingerpaxwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, November 23, 2017

This book has not been rated.

Sain kirjan tänään Taryalta. Olen lukenut kirjastolainana aiemmat teokset ja tämä kiinnosti näiden lukukokemusten perusteella paljon. Pitkään niitä lainajonossa odotin, nyt ei tarvinnut odotella. Kiitos, ruzena! 


Journal Entry 12 by wingerpaxwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, November 30, 2017

This book has not been rated.


Journal Entry 13 by wingerpaxwing at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Thursday, November 30, 2017

This book has not been rated.

Released 1 mo ago (11/30/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ekassa merkinnässä mainittu tuki- ja palautuskuori ei rantautunut tänne. Kirja ja kortti lähtivät aamulla pahvikuoressa seuraavalle kokelaalle. Kiitokset, ruzena ja muut rinkiläiset!  


Journal Entry 14 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 01, 2017

This book has not been rated.

Kirja Sastamalassa. Tuli perille tukevassa kuoressa. Otan luentaan heti kun saan toisen rinkikirjan "alta pois."  


Journal Entry 15 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, December 06, 2017

8 out of 10

Minua ei sivunumeroiden puuttuminen häirinnyt yhtään. Sopi kirjan runolliseen(kin) tyyliin. Muutenkin tämä oli ulko - ja tekstiasultaan kaunis.
Hienosti kerrottu tarina siitä, miten yhtäkkiä kaikki, entinen ja nykyinen elämä on aivan toisin.
Tämä oli ensimmäinen lukemani Ahavan kirja. Voisin lukea enemmänkin.
Kiitos ruzenalle, että sain osallistua tähän. Kirja lähtee viikon sisällä eteenpäin. 


Journal Entry 16 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, December 10, 2017

This book has not been rated.

Released 1 mo ago (12/11/2017 UTC) at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee maanantaina ärräpaketissa kohti Rovaniemeä.
Antoisia lukuhetkiä!
 


Journal Entry 17 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, December 13, 2017

This book has not been rated.

Kiitos mielenkiintoisesta rinkikirjasta. Luin tästä jonkin esittelyn juuri ennen kuin ruzena tarjosi tätä ringiksi. Eli kiinnostus on suuri.  


Journal Entry 18 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Sunday, December 31, 2017

6 out of 10

Luettuani kirjan olen hämmentynyt. En tiedä miksi. Uskon, että voisin pitää tästä kirjasta paljonkin, mutta jotenkin aika ja asiat eivät kohdanneet. Olen varmaan nyt liian kiireinen ja levoton lukeakseni (ja ymmärtääkseni) tämän tyyppistä kirjallisuutta.
Ja tähän mielentilaan sopii enemmän kuin hyvin se, että sivunumeroiden puuttuminen häiritsi.....

Seuraavana vuorossa oleva Aava viestitteli lukeneensa kirjan jo, joten teos jatkaa matkaansa, kun saan seuraavan lukijan yhteystiedot.  


Journal Entry 19 by Tmarju at by mail, Finland -- Controlled Releases on Wednesday, January 03, 2018

This book has not been rated.

Released 1 wk ago (1/3/2018 UTC) at by mail, Finland -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja on postissa matkalla kohti seuraavaa lukijaa.  


Journal Entry 20 by Maansal at Ylöjärvi, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 05, 2018

This book has not been rated.

Kirja tuli postitse Rovaniemeltä ihan kotiin asti kannettuna, kiitos Tmarju! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.