corner corner Ennen kuin mieheni katoaa

Medium

Ennen kuin mieheni katoaa
by Selja Ahava | Literature & Fiction
Registered by ruzena of Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on 9/10/2017
Average 6 star rating by BookCrossing Members 

status (set by LiskoMiettinen): reserved


4 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by ruzena from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017

8 out of 10

Gummerus 2017. 231 s. (Katsos pirua! Kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ite piti laskea.)

Luin ihan äskettäin Selja Ahavan aiemmat romaanit [ei BC]. Eksyneen muistikirja kuvaa muistinmenettävää, ja sen rakenne ja ilmaisu tuottavat epävarmuusolon kuvitelman lukijallekin. Taivaalta tippuvat asiat jatkaa epävarmuusteemaa, taivaalta voi tippua yhtä ja toista. Pidin molemmista, varsinkin jälkimmäisestä, ja valitsinkin tämän uusimman kirjan pelkästään kirjallisin kokemusperustein. En ollut lukenut yhtään arvostelua, plokia tai kirjailijajuttua. Vasta kirjan luettuani kuulin, että se perustuu vahvasti Selja Ahavan henkilökohtaisiin kokemuksiin joita hän on valaissut lehtijutuissakin. En aio lukea niitä vastakaan. Kirjojen pitää pärjätä, ja tämä pärjää, omillaan.

Jo melko alussa selviää, että minäkertojan mies ilmoittaa kymmenen vuoden yhteiselon jälkeen, että on aina halunnut olla nainen. Mitä sitten seuraa ja miten kertoja tämän asian kanssa elää?

Ahava kirjoittaa hienoa, rehellistä ja ahdistavaakin tekstiä, ei mitään mitä vaikeudet minulle opettivat -henkistä terapiakirjoitusta. Paljon jää pohdittavaa kummankin osapuolen tilanteesta, tämä on hyvä kirja keskusteltavaksi - rinkiläiset olkaa hyvät!, en nyt kirjoita mattoa altanne. Toki tämä on romaani, fiktio, ja edustaa yhden kertojan kuvaa yhdestä transsukupuolisesta (jota sanaa muistaakseni ei edes mainita) henkilöstä yhdessä parisuhteessa. Tämä on kuitenkin faktahkoa verrattuna esimerkiksi kaikkien transsukupuolisten …ööö… äitiin, Virginia Woolfin Orlandoon (joka sekin kyllä pohjautui elävään malliin).

Parisuhdetarinan lomassa purjehtii Kolumbus. Vaikka Kolumbuksen matkojen vertauskuvallisuus on kirjassa ehkä turhankin aukikirjoitettu, matkaosuudet ovat jo itsessään mielenkiintoisia. (Tässä muistin Lauri Otonkosken Cameon, runoteoksen joka kuvaa Kolumbuksen ensimmäisen matkan. Lähteet ovat jokseenkin samat kuin Ahavalla.)

Teemaan sopiva hauska metadetalji on, että kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ula(pa)lla ollaan, ei tiedetä missä mennään. (En oikeasti laskenut sivuja, luku yllä on Adlibriksestä.)


Sekaisin syksystä -rinki:

Mutteri
Anuliini1975
LiskoMiettinen <- kirja on nyt täällä
Annimanni

ja sitten muut osallistujat (ilmoittaudu PM:llä), alustava järjestys:
. erpax (Hki)
. outa1977 (Sastamala)
. Tmarju (Roi)
. aava (Jkl)
. Maansal (Tre)
. Hambo (Tre)
.

Takaisin ruzenalle.

Kirja kulkee joko isommassa Helposti-kuoressa tai neljällä ikimerkillä. Minulta kirja lähtee H-kuoressa jossa kirjan tukena ja palautuskuorena on osoitteellani varustettu ja valmiiksimaksettu paffikuori. 


Journal Entry 2 by ruzena at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Wednesday, September 20, 2017

This book has not been rated.

Released 1 mo ago (9/20/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lisää luettavaa Mutterille! 


Journal Entry 3 by Mutteri at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, September 21, 2017

This book has not been rated.

Kirja saapui tänään minulle. Onpas niin mielenkiintoinen tämäkin.

Mistä minä sain päähän, että tässä puhuttaisiin dementiasta. Juu ei! Olipas mukaansa tempaava aihe. Kyllähän minä ne Kolumbuksetkin luin sieltä ja kun olin Kuubassa aiheeseen kuluvassa museossakin keväällä, mutta ei se nyt niin kiinnostanut kuin itse aihe. En tunne aihetta paremmin, mutta jos tämä ei ole kirjailijalle tapahtunut henkilökohtaisesti niin ihmettelen miten on päässyt niin kiinni aiheeseen. Näkökulmaa on kyllä molempien henkilöiden puolesta, mutta toki paremminkin kertojan tuntemuksiin ja ajatuksiin. Onneksi tämä on mahdollista tänä päivänä, mutta kyllä se on niin iso muutos ihmisen elämässä, että ihmettelee miten sen voisi prosessoida ja käsitellä. Kirjoittaja onkin osannut pilkkoa asian niin pieniin osiin, että siitäkin käy ilmi miten mullistava tällainen tilanne on.
Luin kirjan yhteen soittoon, ei tästä voinut päästää irti. 


Journal Entry 4 by wingAnuliini1975wing at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, September 28, 2017

This book has not been rated.

Kiitos kirjan postituksesta :) 


Journal Entry 5 by wingAnuliini1975wing at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Wednesday, October 04, 2017

1 out of 10

Uskallan antaa kirjalle vain yhden tähden. Minua häiritsi suuresti, kun kirjassa ei ollut sivunumeroita, mutta kiitos ruzenalle, että oli löytänyt sivujen määrän rekisteröintiin :)
Tarina vaikutti hyvin seikkaperäiseltä, en ole oppinut, enkä tottunut lukemaan tämän tyylistä tekstiä. Aihe sinällään oli kyllä ihan hyvä, vähempi tämän aiheen kirjoja tulee vastaan. Suurta ihmetystä kirjassa tuottaa Kolumbuksen matkojen kuvaus, miksi tällaista on kirjoitettu tarinaan? Ehkä sen takia, että onhan tämän kirjan tarina eräänlainen matka minuuteen, mutta kumminkin. Olisin paljon mieluummin lukenut tarinaa, jossa ei hypeltäisi aiheesta toiseen. Oli liika "hieno" kirja minun makuuni. Olipa tämäkin ihka ensimmäinen kirja tältä kirjoittajalta, jonka nyt sain sitten luettua. 


Journal Entry 6 by wingAnuliini1975wing at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, October 05, 2017

This book has not been rated.

Released 2 wks ago (10/5/2017 UTC) at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja postittuu tänään kyläreissulla matkalleen kohti uutta lukijaa. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa! 


Journal Entry 7 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 06, 2017

This book has not been rated.

Kiitoksia. Sain lisää luettavaa viikonlopuksi ja tulevalle ensi viikolle. :D 


Journal Entry 8 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 13, 2017

9 out of 10

Todella mielenkiintoinen ja hyvä kirja.

Pidin ehkä enempi kirjoituksista, jotka käsittelevät miehen katoamisesta naisen muistoista. Jotenkin koskettavaa ja surullista naisen kannalta katsottuna.

En ole aiheesta paljon lukenut, vaikka tälläinen minua kovasti kiinnostaa ja herkistää.

"Olen tiennyt tämän aina. "(alle viivattuna kaksi kertaa!)

Lisää aion kirjailijalta kyllä lukea, vaikka pelkäsin jo historia kuvausten aikana, että mitä ihmettä sitä tulikaan tilattua.

Ja täytyy vielä sanoa, että todella hienosti kirjoitettu, jos tarinalle on vielä tosiaan henkilökohtaisia kokemuksia.

Minua ei häirinnyt sivunumeroiden puuttuminen, mutta jos meinaisi kertoa jollain sivulla tapahtuneesta asiasta tai palata siihen se olisi vaikeaa. Siksi ja kirjan hienon aineen vuoksi tämän voisin varmaan joskus toistekin lukea uudemman kerran. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.