corner corner Genesis

Medium

Genesis
by Bernard Beckett | Science Fiction & Fantasy
Registered by winglunaciawing of St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway on 7/13/2017
Average 6 star rating by BookCrossing Members 

status (set by LESEHEST): travelling


This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!

3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by winglunaciawing from St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, July 13, 2017

This book has not been rated.

Repbublikken har gjenoppstått etter en verdensomspennende pest. Innbyggerne er i sikkerhet, isolert fra resten av verden, og langt fra frie.

Anaximander er oppe til en fem timer lang muntlig eksamen. Består hun prøven, blir hun medlem av Akademiet – institusjonen som styrer samfunnet hun lever i. Emnet for prøven er selvvalgt: livet til legenden Adam Forde. I løpet av dagen tvinges kandidaten til å se den grusomme sannheten om sin egen verden i øynene. 


Journal Entry 2 by winglunaciawing at St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, July 13, 2017

This book has not been rated.

Handlingen i boka Genesis skrevet av Bernard Beckett finner sted på slutten av det 21. århundret. Verden slik vi kjenner den i dag er borte: Grådighet, klimaendringer, krig og pest har sørget for at den er ruinert, men Øyrepublikken har gjenoppstått. Innbyggerne er trygge og har alt de trenger - bortsett fra frihet. Flyktninger og rømlinger blir drept på flekken, og resultatene fra gentesting bestemmer hva den enkelte skal ha slags oppgaver i livet.

Hovedpersonen i boka er Anaximander. Hun står foran en svært viktig eksamen, og i fem timer skal hun høres i sitt spesialemne: Livet til legenden Adam Forde, 2058 - 2077. I løpet av disse timene finner Anax ut at historien hun har lært kun er en liten del av den store sannheten...

Jeg er svært skeptisk til å lese bøker på norsk som orginalt er skrevet på engelsk. Intet unntak denne gangen. Heldigvis ble jeg positivt overrasket! Denne var godt oversatt, med godt språk. Oversetteren har bl. a. beholdt navnet Art på en androide med kunstig intelligens, og som vi vet betyr "art" "kunst" på norsk. Ved å ikke oversette navnet, mister det ikke sin dobbeltbetydning. Her og der fant jeg setninger som så litt underlig ut, men om dette var oversetters feil, eller om det var i ånd med orginalen vet jeg faktisk ikke.

En annen ting jeg satte pris på er at forfatteren ikke har undervurdert leseren. Det er mange referanser til bl. a. filosofihistorie, men istedet for å bruke en hel del tid på å forklare dette, legger han opp til at leseren enten kjenner til dette fra før, eller tar seg bryet med å finne ut av det selv. Han bruker heller ikke en hel rekke unødvendige adjektiv, samt at han gir karakterene dybde. De er ikke feilfrie. Adam, f. eks., viser tydelig sine feil, men til tross for dette virker han sympatisk, og ikke minst veldig menneskelig.

I boka blir det tatt opp en rekke filosofiske problemstillinger som berører det å være menneske, og hva som gjør mennesker til det de er i motsetning til maskiner. Mange spennende tema blir tatt opp, men det er noe jeg savner: Nemlig menneskets evne til å fantasere. Personlig tror jeg dette med fantasi og kreativitet er noe av det som gjør mennesker så spesielle og unike, evnen til abstrakt tenking.

Jeg synes også at boka er et godt eksempel på hvordan science fiction kan brukes som et virkemiddel til å understreke et poeng. Her er det ikke det at handlingen er satt i framtiden eller at det tekniske ligger foran dagens som er poenget, det er de filosofiske spørsmålene.

Boka er i Norge lansert som ei ungdomsbok, og jeg må innrømme at jeg finner dette noe problematisk. Jeg har valgt å ikke kategorisere den som dette selv. Hvorfor? Hva gjør ei ungdomsbok til nettopp dét? Ungdomsbøker blir som regel definert som noe aldersspesifikt. Det tar for seg problemstillinger som spesielt berører ungdom, og hovedpersonene er ofte ungdommer. For å være ærlig er det ingen ting ved Genesis jeg føler faller innunder det jeg ser på som typiske trekk ved ungdomsbøker, annet enn at hovedpersonen muligens er en ungdom. Da jeg forsøkte å finne ut om denne dystopien av ei bok var gitt ut som ungdomsbok i andre land, kunne jeg faktisk ikke finne noe kunne bekrefte dette, heller motsatt. Jeg stiller meg derfor svært undrende hvorfor Cappelen Damm har valgt å gjøre dette?

Kort oppsummert kan jeg si at dette er en god roman, og at den definitivt passer for voksne lesere, uten at det trenger skremme unge fra å lese den av den grunn. Boka er rett og slett godt og spennende skrevet, og passer til alle som liker å leke med tankene rundt hva som gjør mennesker til mennesker. 


Journal Entry 3 by winglunaciawing at Oslo Visitor Centre in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Thursday, July 13, 2017

This book has not been rated.

Released 1 yr ago (7/13/2017 UTC) at Oslo Visitor Centre in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Tar denne med på bookcrossing-treffet på Steam kaffebar i dag. Setter den igjen på OBCZ-hylla hvis ingen vil ha den.  


Journal Entry 4 by wingGraabeinwing at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Monday, September 04, 2017

This book has not been rated.

Plukket opp denne på Oslo Visitor Centre i Østbanehallen. Gleder meg til å lese. 


Journal Entry 5 by wingGraabeinwing at Sagene bydel, Oslo fylke Norway on Wednesday, October 18, 2017

6 out of 10

Jeg synes boka var litt enkel, men den er vel mer en ungdomsbok vi jeg tro. Masse fine ord og vendinger som virker oppblåste og for voksne. Passer for ungdom under utdanning. Hvis man gir den en sjanse og kaster seg inn i fortellingen kan den være litt spennende, men lite troverdig med litt gammeldagse fremtidsvisjoner.  


Journal Entry 6 by wingGraabeinwing at Antikvariatet - Little Free Library in Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Wednesday, October 18, 2017

This book has not been rated.

Released 9 mos ago (10/18/2017 UTC) at Antikvariatet - Little Free Library in Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Boka var med på treffet onsdag 18. oktober og ble satt i hylla hvis ingen ville ha den. 


Journal Entry 7 by LESEHEST at Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Thursday, October 19, 2017

This book has not been rated.

Tok med meg denne fra Antikvariatet i dag, da den pirret min nysgjerrighet. 


Journal Entry 8 by LESEHEST at Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Tuesday, March 27, 2018

This book has not been rated.

Released 5 mos ago (1/28/2018 UTC) at Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Gav denne til en venn. Håper han får nytte av den. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.