corner corner Pohjois-Korea

Medium

Pohjois-Korea
by Eunsun Kim | Biographies & Memoirs
Registered by wingFlower78wing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on 9/15/2016
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Annelis): to be read


3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingFlower78wing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, September 15, 2016

This book has not been rated.

Pohjois-Koreaa koetteli 1990-luvulla ankara ruokapula, joka lopulta kehittyi tuhansia ihmisiä tappaneeksi nälänhädäksi. Eunsun Kimin isä ja isovanhemmat olivat kuolleet nälkään, ja hänen siskonsa ja äitinsä oli lähdettävä kaupunkiin etsimään ruokaa. Kaksitoistavuotias tyttö jäi yksin ja ehti perhettä takaisin odottaessaan menettää toivonsa ja laatia testamenttinsa.

Lopulta äiti ja sisko palasivat, mutta tyhjin käsin.

Perheen ainoa mahdollisuus oli lähteä nälkää pakoon Kiinaan. Vaikealla matkallaan he joutuivat ylittämään jäätyneen joen ja tiukasti vartioidut rajalinjat.

Kiinassa perhe ajautui kuitenkin yhä suurempiin vaikeuksiin. He joutuivat ihmiskaupan uhreiksi, ja lopulta heidät palautettiin Pohjois-Koreaan. Siellä heidät passitettiin vankilaan kuulusteltaviksi, kidutettaviksi ja uudelleenkasvatettaviksi.

Lopulta he onnistuivat pakenemaan toistamiseen rajan yli ja piileskelivät pitkään Pohjois-Korean ja Kiinan viranomaisilta. Lopulta perhe tarpoi jalan Mongolian autiomaan halki päästäkseen luvattuun maahansa, Etelä-Koreaan.

Viisitoista vuotta myöhemmin Eunsun Kim päätti kirjoittaa pakomatkastaan kirjan, jotta tuhansien hänen kaltaistensa pohjoiskorealaisten kohtalo tulisi maailmalla tunnetuksi.

*Varattu Taryalle* 


Journal Entry 2 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 28, 2017

This book has not been rated.

Todella vaikuttava, henkilökohtainen ja suurelta osin myös kammottava kirja, tietysti kirjan tapahtumista johtuen. Järkyttävintä on, että asiat ovat todellisuutta Pohjois-Koreassa! Pidän tätä myös tärkeänä kirjana, koska se lisää tietoisuutta Pohjois-Korean oloista.

Olen lukenut pari muutakin Pohjois-Koreasta kertovaa kirjaa, joten osa asioista olivat tuttuja jo muista kirjoista.  


Journal Entry 3 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 13, 2017

This book has not been rated.

Released 1 yr ago (6/14/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarya saa tämän jo kauan sitten hänelle luvatun kirjan vihdoinkin miitissä. Hyviä lukuhetkiä ja mukavaa kesää!  


Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, June 14, 2017

This book has not been rated.

Sain illan Sanomatalo-miitissä aikamoiset kantamukset kirjoja ja tämä oli niiden joukossa. Pohjois-Korea kiinnostaa, vähän aikaa sitten luin Paul Fischerin kirjan Rakastettu johtaja ylpeänä esittää ja Yle Areenasta katsoin suomalaistoimittajan kuvaamat mielenkiintoiset videopätkät sateisesta Pjongjangista. Pohjoiskorealaisissa elokuvissahan maassa paistaa aina aurinko, vain muissa maissa sataa. Jos noin on, olisikohan siinä sitten syy viljasatojen pienuuteen ja maan nälänhätään - tai siis eihän noitakaan ongelmia maassa tietenkään ole.

Kiitos toivekirjasta, Flower78! 


Journal Entry 5 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, November 05, 2017

8 out of 10

Otin kirjan eilen mukaani junalukemiseksi pyhäinpäivän Tampereen-reissulle, parikymmentä viimeistä sivua luin sitten kotona. Eunsun Kimin tarina on kyllä mielenkiintoinen, hurja ja koskettava, mutta tietyt yksityiskohdat saavat aikaan sen, ettei se jotenkin tunnu aidolta. Vertailukohtana minulla tosin ovat vain Pohjois-Koreasta kertovat uutiset, tuo Fischerin kirja sekä Kim Hyun Heen Sieluni kyyneleet (http://www.bookcrossing.com/journal/13525956/), jonka luin elokuussa 2016.

Katsoin muuten tässä välissä pari Eunsun Kimin haastattelua YouTubesta:
https://www.youtube.com/watch?v=vZ-js9SpxN0
https://www.youtube.com/watch?v=RuCspVeKIxU

Toki kirja on kirjoitettu jälkikäteen, joten 11-vuotiaan ja vähän vanhemmankin lapsen päähän ja suuhun voi laittaa mitä vain. Tuskinpa pieni nälkää näkevä pohjoiskorealainen tyttö oli niin tiedostava tai osasi ajatella niin analyyttisesti, ei siihen pysty nälissään aikuinenkaan, ja kun vielä ottaa huomioon sen, mitä Eunsun sanoo haastatteluissaankin, siis ettei pohjoiskorealaisilla ole mitään tietoa ulkomaailmasta. He eivät tiedä muusta, eivät voi vertailla olojaan tai toivoa mitään parempaa kuin sen todellisuuden, jonka kohtaavat. Virallisen propagandan mukaanhan Pohjois-Korea on paratiisi ja kaikkialla muualla asiat ovat huonommin. Siinä sitä on kansalaisille lohdutusta, kun nälkä kurnii vatsassa.. Mahdollisesti jopa miljoonia pohjoiskorealaisia (arviot vaihtelevat) kuoli nälkään 1990-luvulla huippuvuoden ollessa 1997 - sama vuosi, jona Eunsunin isä nääntyi nälkään ja muukin perhe valmistautui samaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_famine

Oudolta tuntui myös esimerkiksi se, miten Eunsunin päästyä lopulta Etelä-Koreaan häntä häiritsi se, että 10 viikon pikakurssilla eteläkorealaisuuteen (toisenlaista aivopesua, joku sanoisi..) hän joutui olemaan "suljettuna ja vielä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat usein sivistymättömiä ja vain vähän koulutusta saaneita". Niin siis itsehän hän joutui lopettamaan koulunkäynnin 11-vuotiaana yhdeksäksi vuodeksi, ja kun ottaa huomioon, että opetus Pohjois-Korean kouluissa kattaa lähinnä Kimien suvun kunniaksi muunneltua historiaa, sankaritarinoita Kimeistä ja heidän oppiensa ja puheidensa ulkoa opettelua, koulun tuoma sivistys on kyllä varsin kyseenalaista. Kun Eunsun sitten 20-vuotiaana palasi opiskelemaan, hän iloitsi, kun löysi jälleen matematiikan, kirjallisuuden ja historian. Kirjallisuuden? Kun tiedämme, että kaikki länsimainen kirjallisuus on maassa kiellettyä, sen hallussapidosta joutuu vankilaan/työleirille, ja lastenkirjatkin ovat yksinomaan kertomuksia Kimien sankariteoista ja heidän ihannointiaan, "kirjallisuuden löytäminen uudelleen" on ehkä vähän rajusti sanottu.. Mutta hienoa, jos/kun hän nyt sitten löysi ihan oikean kirjallisuuden :)

Pohjois-Korean harjoittamaa politiikkaa kirjassa sivutaan hyvin vähän, koska pääosassa on - toki em. politiikan aiheuttama - puute ja nälkä ja se, mihin ne Eunsunin perheen johtivat. Yleiset teloitustilaisuudet kuitenkin mainitaan ja niihinhän oli pakko mennä yleisöksi. Eunsun näki teloituksia ensimmäisen kerran ollessaan 9-vuotias - opettaja vei luokan katsomaan ampumista. Kirjan lopussa Eunsun kertoo työleiriltä paenneen poikaystävänsä osallistuvan poliittiseen taisteluun ja toimivan aktiivisesti järjestelmän kaatamiseksi. Yksi harvoja politiikkaan liittyviä mainintoja kirjassa on se, kun Eunsun näki palkintomatkallaan Vladivostokissa työläisiä puurtamassa työmaalla kaupungin keskustassa. "Paikallinen oppaamme kertoo, että he ovat pohjoiskorealaisia, jotka Kim Jong-ilin valtakoneisto on lähettänyt ulkomaille töihin ja hankkimaan valuuttaa maahan." Olen lukenut tästä aiemmin ja kertoohan tämäkin yksityiskohta omalta pieneltä osaltaan siitä, miten järjetöntä järjestelmää Kimit Pohjois-Koreassa ylläpitävät.

Kaikesta ylläolevasta nurinasta huolimatta kirja on avartava ja helppolukuinenkin, se kannattaa kyllä jokaisen lukea. 


Journal Entry 6 by wingTaryawing at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 20, 2017

This book has not been rated.

Released 8 mos ago (11/20/2017 UTC) at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kimin kirja on tarjolla taavina-miitissä Dixin Café Il Mondossa :) Mielenkiintoisia lukuhetkiä sen nappaajalle!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com
 


Journal Entry 7 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 21, 2017

This book has not been rated.

Aloin lukea kirjaa jo illalla. Saa nähdä kestänkö loppuun asti moista kurjuutta. Nythän oli uutisissa uudesta kurjuuden lisästä. Karkuun päässeen nuoren miehen suolistossa on valtavasti ja isoja loisia. Tätä riesaa pelätään olevan laajemmaltikin, koska suuri johtaja käski kärrätä pelloille ihmisten ulostetta karjanlannan puutteessa. Karjaa on kovin vähän ja lanta ei riitä.
Kiitos kirjasta. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.