Äitini Marie Curie

by Eve Curie | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9510113328 Global Overview for this book
Registered by wingem64wing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/28/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, May 28, 2016
(orig. La Vie de Madame Curie, suom. Reino Silvanto)

Takakannesta:

"Maailmankuulun keksijäpariskunnan Pierre ja Marie Curien tytär kirjoitti tämän teoksen 1930-luvulla. Teos on tarina siitä miten köyhä, lahjakas puolalaistyttö Marie Sklodowska saapuu Pariisiin opiskelemaan ja kohtaa yhtä lahjakkaan Pierre Curien; miten he menevät naimisiin ja monien epäonnistumisten jälkeen keksivät radiumin; miten Pierre Curie äkkiä kuolee ja Marie jatkaa mullistavan keksinnön tutkimista yksin menetyksen tuskasta huolimatta; miten Marie Curie lopulta menehtyy keksintönsä uhrina. Kirja on kuvaus suuresta persoonallisuudesta, joka kutsumuksestaan tietoisena omistautuu elämäntyölleen välittämättä hänelle tarjotuista aineellisista eduista ja ylistyksestä jota maailma hänelle suitsuttaa. Rikkaudessaan ja elämänviisaudessaan teos on ajaton, ja tyttären näkökulma tuo kerrontaan harvinaista lämpöä."

Mutteri tarjosi tämän kirjan EVK-pussissa, josta sen nappasin.

Journal Entry 2 by Mutteri at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Saturday, May 28, 2016
Tämä kirja oli äitini toivelistalla jonakin jouluna 80-luvulla. Olen tätä vuosia tutkiskellut ja miettinyt, että pitäisi lukea. Nyt evk-ketjuun sen laitoin ja äkkiähän se tuli bongatuksi ja niinpä minun tuli luettua. Mielenkiintoista Puolan historiaa, fysiikan historiaa ja yhden suurenmoisen naisen historiaa. Miten se elo olikaan toista 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa.

Journal Entry 3 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, May 28, 2016
Kirja on nyt siis minulla, nappasin sen EVK-ketjusta, kiitos Mutteri! Helmet-haasteessakin on vielä muistelmateos lukematta, joten tämä sopii siihenkin mainiosti.

Journal Entry 4 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 28, 2018
Kun muistelmien kirjoittana on tytär, niin kuva äidistä ei välttämättä ole kovin objektiivinen. Minua myös hieman häiritsi johdannossa ollut Eve Curien vakuutus: "Olisin menetellyt väärin, jos olisin vähänkin koristellut tätä elämäkertaa, joka on tarun kaltainen. En ole kertonut ainoatakaan juttua, josta en ole varma. En ole muuttanut ainoankaan tärkeän lausunnon sanamuotoa, en edes tekaissut jonkin puvun väriä. Tapahtumat ovat tosia, sanat sanottuja." En vaan saa uskottua, että tuo olisi totta; miten 1905 Eve olisi pystynyt kertomaan niin yksityiskohtaisesti äitinsä lapsuuden- ja nuoruudenvuosista, kun hän ei ollut itse todistamassa tapahtumia. Kaikkihan perustuu toisten sanomisiin, jolloin tuo totuusarvo voi vaihdella paljonkin. Marie Curie oli oman alansa uranuurtaja, joka rikkoi monta lasikattoa. Eve Curie maalaa hänestä kuitenkin lähes pyhimysmäisen kuvan ja nostaa hänet jalustalle. Marie Curiestä saa kuitenkin samalla kuvan, että hän ei arvostanut mitään tuollaista; hänelle tieteenteko oli kaikista suurin, jopa tärkeämpi kuin omat tyttäret. Tämänkin Eve Curie yrittää kääntää parhain päin, vaikka hän myöntääkin, että äidin kasvatusmenetelmä sallia lapsen itse etsiä ja löytää omat kiinnostuksen kohteensa hänen kohdallaan eivät toimineet ollenkaan. Kirja on kirjoitettu 1930-luvulla ja käännös on samalta ajalta. Tämä selittänee monet vanhahtavat ilmaukset, mutta ei käännös kyllä kovin tasokas ole. Alkuaineiden yhdistykset ja muut vastaavat virheet häiritsivät lukemista. Samoin luvattoman monet painovirheet. Tämä kuudes painos on vuodelta 1982 ja olisi ollut kirjalle eduksi, jos käännös olisi vaivauduttu tarkistamaan ja selvimmät virheet korjata. Minua huvitti suuresti eräässä Marien kirjeessä ollut maininta, etteivät he (Pierre ja Marie) olleet ehtineet käydä vieraissa. Olettaisin, että 30-luvullakin tehtiin ero vieraissa ja vieraisilla käynnissä. Oli ihan mielenkiintoista lukea Marien urasta ja monen radioaktiivisen aineen keksimisestä.

Journal Entry 5 by wingem64wing at Messukylän kirjasto in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, September 28, 2020

Released 3 yrs ago (9/28/2020 UTC) at Messukylän kirjasto in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautui vaihtohyllyyn.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.