corner corner Een liefde in Parijs ***Boekring***

Medium

Een liefde in Parijs ***Boekring***
by Remco Campert | Literature & Fiction
Registered by Moslog of Egmond aan Zee, Noord-Holland Netherlands on 2/28/2004
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Jacqy): travelling


16 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Moslog from Egmond aan Zee, Noord-Holland Netherlands on Saturday, February 28, 2004

9 out of 10

Van dit boek heb ik een boekring gemaakt zodat iedereen die belangstelling heeft kan meegenieten. Veel plezier ermee!

1. Boekie
2. Elly
3. Kriskras
4. Monalisaa
5. Willemijn
6. Ecritures
7. MaaikeB
8. Job
9. Vlindertje
11. Dettie
12. DJgib
13. Maupi
14. Urpfi
15. Jacqueline H.
16. Wilmar
17. JIJ?


Hoofdpersoon van Een liefde in Parijs is de schrijver Richard Sanders. Vlak na aankomst in Parijs heeft hij op straat een vluchtige ontmoeting met een elegante vrouw die hem wel herkent, maar van wie hij niet meer weet wie zij is. Ze noemt hem haar naam, maar ook dat helpt hem niet het juiste beeld uit zijn geheugen op te diepen. Wel ziet hij beelden voor zich die op het eerste gezicht niets te maken hebben met deze ontmoeting, zoals ze daar nu staan in het donker wordende licht op de Place du Pantheon.

Terwijl Richard in Parijs is voor de presentatie van de vertaling van zijn boek De kunst van het vergeten, wordt tegelijkertijd een tentoonstelling geopend van zijn vriend Tover. Samen woonden zij aan het begin van hun kunstenaarschap in de Franse hoofdstad, vol van dromen en ambities. Nu blijkt dat Richard minder doorzettingsvermogen heeft gehad in de kunst - en misschien ook wel het leven - dan Tover. Richards dromen waren in die periode grenzeloos,maar zijn doorzettingsvermogen bleek, anders dan dat van Tover, begrensd te zijn.

Een liefde in Parijs is een sublieme vertelling, waarin Remco Campert opnieuw een weergaloos portret van een jonge kunstenaar schetst. De liefde is voor Remco Campert een vertrouwd onderwerp, dat hij altijd op een ingehouden en melancholieke manier weet te beschrijven. Zijn mannelijke hoofdpersonages bezitten een kenmerkende schuchterheid maar paren die altijd aan een ragfijn observatievermogen.

'Leuke scene in het boek is de bespreking die Richard heeft met zijn uitgever Alain over het volgende project van de schrijver, namelijk een roman genaamd Un Amour A ... bijvoorbeeld Un Amour a Amsterdam waar een sfeer van authenticiteit moet worden neergezet die de schrijver zelf heeft meegemaakt.

Ik vermoed dat zo dit boekje is ontstaan: Remco en zijn uitgever hebben dit bovenstaande bedacht, binnen het kader van het boekenweek thema, met als belangrijkste doelgroep 50 plussers...maar dat doet niets af aan dit mooie boekje, dat Remco met liefde heeft geschreven.'

Volgens mij is het hele verhaal sterk autobiografisch lees zijn biografie er maar eens op na. 


Journal Entry 2 by Moslog at In de postbus van Boekie in Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, February 28, 2004

This book has not been rated.

Released on Saturday, February 28, 2004 at In de postbus van Boekie in Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands.

En weg is ie, ik hoop dat Boekie 'm maandag al ontvangt en het net zo'n bijzonder boekje vind als ik. 


Journal Entry 3 by boekie from Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, March 02, 2004

This book has not been rated.

Dat werd dinsdag, maar ik zal er tempo achter zetten, want de lijst is lang! 


Journal Entry 4 by boekie from Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, March 20, 2004

8 out of 10

Wat houd ik toch van een mooi uitgegeven boek. Mooie kaft, mooie stofband, mooi rode schutbladen, mooi lettertje, handzaam formaat.
En dan ook nog een mooi afgerond verhaal, een 'oudere' man kijkt terug op zijn leven, als hij in Parijs geconfronteerd wordt met iemand uit het verleden. Altijd een genoegen om Campert te lezen, beetje weemoedig, soms wat triest, maar ook humor.
Veel plezier Elly 


Journal Entry 5 by boekie from Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, March 20, 2004

This book has not been rated.

Vandaag 20-03 is het boek doorgestuurd naar Elly 


Journal Entry 6 by kriskras from Boxtel, Noord-Brabant Netherlands on Friday, April 02, 2004

This book has not been rated.

Vanmorgen het vorige ringboek doorgegeven en daar valt Remco Campert alweer in de bus. Als het net zo mooi is als het er uitziet, wordt het een lekker leesweekend. Hartelijk bedankt voor het opsturen, Elly! 


Journal Entry 7 by kriskras from Boxtel, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, April 04, 2004

8 out of 10

Een mooi afgerond, melancholiek verhaal waarvan ik heb genoten. Met Moslogs veronderstelling dat het boek weleens sterk autobiografisch zou kunnen zijn in het achterhoofd, vond ik deze passage wel heel grappig:

Richard hield niet van interviews. Ze kwamen altijd op het verkeerde moment en de interesse van de interviewer was zelden de zijne. Interviewers gingen ervan uit dat je zelf de beste bron van inlichtingen was over je werk, of, erger nog, je persoon Over je persoon was erg in de mode; klakkeloos werd aangenomen dat jij model had gestaan voor de hoofdpersoon in je boek.

Maar toch denk ik dat je gelijk hebt, Moslog! ;-) Bedankt voor het kringen van dit fijne boek.

Ik heb Monalisaa al gepe-emd dus zodra ik haar adres heb, gaat het boek op de post. 


Journal Entry 8 by kriskras at Post Office in Boxtel, Netherlands -- Controlled Releases on Wednesday, April 07, 2004

This book has not been rated.

Released on Wednesday, April 07, 2004 at Post Office in Boxtel, Netherlands Controlled Releases.

Als de TPG een beetje haar best doet, valt het boek morgen bij Monalisaa in de bus. Veel plezier ermee! 


Journal Entry 9 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Sunday, April 18, 2004

8 out of 10

Vorige week heb ik dit boek ontvangen van kriskras. Ik vind het wel erg leuk hoor, zo'n pakketje met een mooi boek erin bij de post!
Inmiddels heb ik het boekje ook al uitgelezen. Het is een verhaal over een oudere schrijver die voor een boekpresentatie in Parijs is, en daar zowel de beeldend kunstenaar met wie hij aan het begin van hun beider carrière in Parijs heeft gewoond als een vrouw waarmee hij in zijn jonge jaren 'iets heeft gehad', ontmoet. De vrouw herkent hem wel, maar hij haar niet. Al proberend zich haar te herinneren wordt zijn Parijse periode uit de doeken gedaan. Het zich herinneren van de vrouw blijft echter moeilijk, en aan het eind van het verhaal blijkt hoe genant dat eigenlijk is.
Een mooi kort verhaal, aansprekend geschreven, leuk om te lezen.
Nu eens kijken naar wie ik het door moet sturen!
 


Journal Entry 10 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Thursday, April 22, 2004

This book has not been rated.

Gelukkig had ik genoeg postzegels in huis, dus zo dadelijk gaat het boekje weer in de brievenbus.
Veel plezier ermee, Willemijn! 


Journal Entry 11 by Willemijn from Deventer, Overijssel Netherlands on Saturday, May 01, 2004

This book has not been rated.

Na een weekje Frankrijk trof ik drie (!) bookcrospakketjes op de deurmat. Wow. En deze was ik bijna al vergeten. Ik ben heel benieuwd. Het boek gaat bovenop de stapel.
Dank Moslog, voor het starten van deze ring. 


Journal Entry 12 by Willemijn from Deventer, Overijssel Netherlands on Sunday, May 02, 2004

6 out of 10

'Wat vind je van de omslag?'
Het omslag van de foto was een naakte vrouw die half verscholen ging achter een doorzichtige wolk.
'Goed, maar waarom een naakte vrouw?'
'Het gaat om de wolk', zei Alain (...) 'Die wolk staat voor vergeten.'


Monalisaa stuurde een 'veel leesplezier' kaart mee. Zie foto. Na lezing van dit stukje dacht ik dat ze wellicht bewust deze heeft gestuurd?

Het boek zelf heeft me verder weinig gedaan. Goed geschreven, aardige beelden van Parijs. Maar denken mannen nu werkelijk altijd en alleen maar aan sex? Om het vervolgens, gezien de clou van dit boek, het met wie en wanneer (en waarom??) te vergeten. Ik word er soms zo moe van, van dit soort literatuur.
Ik hoor graag van lezers na mij welke finesses ik gemist heb ;-)
Het boek gaat morgen op de post naar Ecritures. 


Journal Entry 13 by ecritures from Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Sunday, May 09, 2004

This book has not been rated.

Afgelopen week viel dit bookringboek op de deurmat. Heb weinig tijd maar zal proberen hem zsm uit te lezen en door te sturen 


Journal Entry 14 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Saturday, May 15, 2004

This book has not been rated.

Nog even een verlate reactie op Willemijn.
Wat leuk, dat citaat uit het boekje, dat zo bij m'n kaart past. Niet bewust bij dit citaat gekozen, die kaart, dus het zal een Freudiaanse greep in de kaartenla geweest zijn ;-)
Overigens vond ik het boekje helemaal niet gaan over mannen die alleen maar seks willen. Ik herinner het me meer als een weemoedig terugkijken op een poging een gloedvolle start als kunstenaar te maken; een poging die voor de een wel, en voor de ander niet lukt.
Wat betreft het vergeten van de 'affaire': de vrouw was, gezien de uitwerking, niet in staat deze te vergeten, de man wel; dat kan gebeuren, toch? 't Is meer het biologische verschil dat maakt dat vrouwen zich niet kunnen permitteren rondom seks vergeetachtig te zijn, en mannen wel. Jammer, dat wel, maar zo zijn we eenmaal geboren; 't is niet door mannen bedacht of veroorzaakt, toch? 


Journal Entry 15 by wingAnonymousFinderwing on Sunday, June 27, 2004

5 out of 10

Ondanks dat de plaats waar alles zich afspeelt mij als een echte francofiel toch zou moeten aanspreken, heeft het boek niet gebracht wat ik ervan verwachtte. Ik werd geen moment gegrepen door de gebeurtenissen en belevenissen van de hoofdpersoon. Ik kan er moeilijk mijn vinger precies opleggen, waarschijnlijk is niet alleen het boek de "schuldige" maar ik heb zelf mijn hoofd niet naar lezen staan momenteel. ik was teveel afgeleid en te onrustig. Ik stuur het boek graag door naar de volgende om te zien wat zij ervan vindt.  


Journal Entry 16 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Wednesday, July 07, 2004

This book has not been rated.

Boek is aangekomen. Ik had net het vorige dichtgeklapt en kan dus meteen beginnen. Ideaal! 


Journal Entry 17 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Friday, July 09, 2004

8 out of 10

Mooi boekje: mooi uitgegeven en mooi geschreven. Ik ben het wel met Willemijn eens dat mannen er maar als zielige wezens uitkomen en je zou ze af en toe eens een verfrissende lel willen geven (die vader van Richard, bijvoorbeeld, en die vreselijke Tovèr en ook Richard zelf kan wel eens een schop onder zijn kont gebruiken), maar Campert schrijft er zeer aangenaam over en ik kan er dan ook wel om lachen, maar ik vond het wel erg abrupt eindigen. Ik had Richard graag nog wat willen horen doorpeinzen over die voor hem ongetwijfeld schokkende onthulling (die wij natuurlijk al pagina's lang zagen aankomen). Voor hem als schrijver moet zo'n verrassing een goudmijntje zijn en misschien een goedmakertje voor de veel te late dood van zijn vader ('Hij was nu wees geworden. Op zijn leeftijd was dat geen drama meer. Was hij nog een kind geweest, dan had hij er meer uit kunnen halen.'). Het boek gaat naar jop. 


Journal Entry 18 by anness from Zuiddorpe, Zeeland Netherlands on Thursday, July 15, 2004

This book has not been rated.

Net een dag zitten mopperen op alles wat Frans is, maar zal morgen toch maar gauw de tanden in Campert zetten gezien de lange lijst van liefhebbers, wie weet wat hij me bijbrengt. 


Journal Entry 19 by anness from Zuiddorpe, Zeeland Netherlands on Friday, July 16, 2004

4 out of 10

De omslagfoto is heel mooi, maar dat is het enige positieve wat ik over dit boekje weet te zeggen.
 


Journal Entry 20 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, July 21, 2004

This book has not been rated.

Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Mijn voorgangster was niet erg enthousiast!

Bedankt voor het ringen Moslog. 


Journal Entry 21 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, August 08, 2004

This book has not been rated.

ha hier heb ik naar uitgekeken, Vandaag ontvangen van Vlindertje.
Ben erg benieuwd!
 


Journal Entry 22 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, August 15, 2004

This book has not been rated.

Het verhaal is mooi geschreven, vol melancholie. Aan zijn vrouw vertelt Richard dat Parijs in zichzelf is gekeerd, terwijl hij dat zelf is. Langzaam zie je Richard veranderen van onstuimige levensgenieter in een berustende middelbare man, die beseft dat zijn droom eenmaal terug te gaan naar Parijs niet zal uitkomen.
Door de ontmoeting met Sacha blijft het verhaal een spanning houden. Door het boek heen wordt steeds heel subtiel naar haar verwezen.
Zonder Sacha zou het misschien een beetje erg voortkabbelend verhaal zijn geworden.

Bedankt Moslog voor deze ring!

 


Journal Entry 23 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, August 17, 2004

This book has not been rated.

Heb het boek vandaag op de bus gedaan is nu dus onderweg naar DJgib.
Veel plezier ermee DJgib! 


Journal Entry 24 by DJgib from Cambridge, Cambridgeshire United Kingdom on Thursday, August 26, 2004

8 out of 10

Sorry als mensen zich begonnen af te vragen of 'ie wel was aangekomen... Ik heb 'm al een tijdje binnen, en ook al uitgelezen, maar m'n internet thuis ligt eruit en ik vergat steeds om de BCID op een briefje te schrijven om hem op m'n werk in te vullen, vandaar.

Mooi boekje zeg (en niet alleen de fysieke uitvoering)! Heel weemoedig en sfeervol, en ontzettend goed leesbaar. Ik vond alleen het eind een beetje gekunsteld, had niet het gevoel dat daarnaar toe werd gewerkt. Grappig dat sommigen daar heel anders over denken...
Wel heel leuk om al die locaties in Parijs te herleven. De sfeer van de stad komt aardig over, al is het anders dan toen ik er vorig jaar in de snikhete zomer was. Het voelde nu heel druilerig (zoals ook wel eens genoemd wordt 'Martin Bril-weer').

Dit was m'n eerste boekring, en ik vond het erg leuk. Meteen een paar andere opzoeken! 


Journal Entry 25 by HHX-328595 on Sunday, August 29, 2004

This book has not been rated.

Gearriveerd. Wordt binnenkort gelezen en dan doorgestuurd! 


Journal Entry 26 by HHX-328595 on Monday, August 30, 2004

This book has not been rated.

Ik heb het boekie uit en ik vond het een beetje ouwemanne van-de-hak-op-de-tak associeer-maar-raak gelul, maar het bevat ook wel rake introspectieve observaties van de hoofdpersoon en is zeker niet slecht geschreven. De eigenlijke verhaallijn viel tegen en wat toch meen ik als ontknoping was bedoeld aan 't end verraste mij geheel niet.
Het autobiografische aspect van romans boeit mij doorgaans niet. Een verhaal moet op zichzelf sterk zijn en niet kracht ontlenen aan het feit dat het "echt" zou zijn gebeurd. Echt maak ik zelf wel of niet mee.
Ik geef geen sterretjes (meer) aan BX-boeken, het zegt immers zo weinig, zo'n cijfer.
Ik heb urpfi's adres, het boekje gaat naar haar zodra ik in de buurt van een postkantoor ben. 


Journal Entry 27 by urpfi from Basel, Basel-Stadt Switzerland on Wednesday, September 08, 2004

This book has not been rated.

Ik heb net een nederlands boekenring boek weggestuurt - en er is al een nieuw boekenring... leuk! Bedankt maupi vor het opstuuren. 


Journal Entry 28 by urpfi from Basel, Basel-Stadt Switzerland on Saturday, October 23, 2004

8 out of 10

Heb het boek net uitgelezen voor ik richting Nederland vertrek... ;-)

Vond het een mooi boek. Richard blijkt zijn gehele leven weggelopen te zijn voor iets (een relatie met een vrouw, een stad,...) te gevoelig werd. Nu wandeld ie als in een droom door Parijs, een de herineringen - een de gevoelen - komen weer terug.

Ik neem het boek mee naar het meetup in Tilburg voor Wilmar (zij komt niet naar Tilburg, maar Sarana zou het voor der menemen naar Leiden). Ik kon het boekenshelf van 'Jacqueline H.' niet vinden... 


Journal Entry 29 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, October 28, 2004

This book has not been rated.

Vandaag in de brievenbus gevonden. Veel dank daarvoor urpfi en sarana!
Dit wordt geloof ik mijn eerste Campert sinds "Het leven is Verrukkeluk" (CaMu lees ik ook al niet, want ik heb een andere krant). Ben benieuwd! 


Journal Entry 30 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Friday, October 29, 2004

5 out of 10

Ik heb dit boekje vandaag tijdens een lange treinreis in één keer kunnen lezen. Eerste helft op de heenweg naar Oss (Noord-Brabant), tweede helft op de terugweg. Toen de trein Leiden binnenreed, las ik precies de laatste bladzijde uit. Helaas zijn deze drie zinnen ook wel het enthousiastste dat ik over dit boek te zeggen heb.
Ik vond het personage Sacha, het feit dat Richard zich haar niet meer kan herinneren, en de onthulling op het einde van het boek erg gekunseld. Wat me ook opviel, was dat het boek echt veel fouten bevat, slecht geredigeerd is, dus. En ik raakte steeds de draad kwijt door het vele heen en weer zappen tussen heden en verleden, Parijs en Nederland.
De meest intrigerende persoon in dit verhaal was voor mij Richards vader. Een verhaal over vader en zoon, of een verhaal volledig toegespitst op de verhouding tussen Tovèr en Richard had me waarschijnlijk meer geboeid dan deze versie.

Maar toch Moslog: bedankt voor het ringen van dit boek! Ik had er zijdelings veel over gehoord en zien langskomen bij de Boekgrrls en ik ben toch blij dat ik 't gelezen heb. 


Journal Entry 31 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Monday, November 01, 2004

This book has not been rated.

Een liefde in Parijs vertrekt morgen naar Jacqy (Jacqueline H.). 


Journal Entry 32 by Jacqy from Enschede, Overijssel Netherlands on Monday, November 08, 2004

This book has not been rated.

Hallo iedereen,

Boek viel vandaag op de deurmat. Boek moet nog even wachten op zijn beurt want ik ben in Strikt verstrikt (wel lekker verstrikt) en ik moet nog verder met Kaas van Elschot voor mijn leesgroepje.
Tjonge, wat een lange lijst met commentaar. Leuk, maar ik begin liever met een blanco mind aan dit boek en dan lees ik daarna jullie commentaar wel.
Ik denk dat het wel eind november wordt, wanneer ik begin.
Tot dan, groetjes,
Jacky (J@cq bij de boekgrrls) 


Journal Entry 33 by Jacqy from Enschede, Overijssel Netherlands on Thursday, January 13, 2005

8 out of 10

Mijn eerste boek in het nieuwe jaar is uit. Een liefde in Parijs van Campert. Ik vond het een prachtig boekje. Mooi uitgegeven maar ook het gegeven dat je herinneringen en impact die ontmoetingen hebben met mensen zo individueel bepaald zijn.

Ik zag het thema dan ook veel breder dan: mannen die maar de ene na de andere scharrel opdoen en zich niet herinneren wie ze in bed hebben gehad. Goed, het was een wat wilde periode in zijn leven, waarop hij niet trots meer is. En tja, dan wil je wel eens vergeten met wie je het bed hebt gedeeld.

Even verder filosoferend over die individuele herinneringen die je overhoudt aan gebeurtenissen en die niet gedeeld worden door diegene waarmee je ze samen beleefd hebt.
Ik had een vriendinnetje toen ik een jaar of 10 was waarvan ik de naam nog ken en die ik heel bijzonder vond. Ik bewonderde haar wel een beetje. We hebben veel bij elkaar gespeeld. Ik kan me voorstellen dat zij zich mij helemaal niet meer herinnert, misschien mijn naam niet eens meer kent, terwijl dat voor mij heel anders ligt.

Of soms brengen vrienden details van gedeelde gebeurtenissen ter sprake die grote indruk op hen hebben gemaakt en ik kan me zo'n detail helaas, hoe pijnlijk ook, helemaal niet herinneren. En ik herinner me weer totaal andere voor mij
waardevolle details. Of ik er dan "anders" in heb gestaan??? Voor mij is het alleen een bevestiging hoe individueel ons geheugen is. We maken zelf de selectie van "waardevolle" herinneringen aan gebeurtenissen/ontmoetingen en
soms is het niet leuk om te ervaren dat die niet overeenkomen met die ander waarmee je ze gedeeld hebt.
We streven nu eenmaal naar het ideaal dat wat op ons individueel een grote indruk heeft gemaakt, het bij die ander ook heeft gemaakt. Dat zie je ook
terug bij al die programma's die op zoek gaan naar "vroegere geliefdes".
Iedereen wil weten: wat betekende die tijd met mij voor hem/haar? Denkt hij/haar nog wel vaak aan mij? Alsof je wil toetsen of je er gelijkwaardig in hebt gestaan. En natuurlijk erg teleurstellend als dat niet zo blijkt te
zijn.

En wat betreft Campert's boek: jammer dat die zoon er bij moest op het
laatst. Voor mij had het niet gehoeven. Het verhaal stond al als een huis.

J@cq, die het boek nu terug zal sturen aan Boekie (Fleur geloof ik)
 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.