corner corner Etten palaisi tuhkaksi

Medium

Etten palaisi tuhkaksi
by Gaute Heivoll | Literature & Fiction
Registered by Hambo of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 10/23/2014
Average 9 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Hambo): reserved


6 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 23, 2014

10 out of 10

WSOY 2012, 306 siv., suomentanut Päivi Kivelä

Etulieve:
"Gaute Heivoll (s. 1978) on Norjan arvostetuimpia nykykirjailijoita. Hänen neljäs romaaninsa, omakohtainen Etten palaisi tuhkaksi julistettiin ilmestymisvuonnaan kirjasyksyn sensaatioksi. Romaanin käännösoikeudet on myyty 14 maahan. Heivoll on kirjoittanut myös novelleja, runoja ja lastenkirjoja. Hän asuu nykyisin lähellä synnyinmaisemiaan Hortemossa, Etelä-Norjassa.

Takansi:

"KENET ME NÄEMME KUN NÄEMME ITSEMME?
Romaanin kertoja on Gaute Heivoll -niminen mies, kirjailija, joka palaa kotiseudulleen tutkimaan synnyinvuotensa tapahtumia. Vuoden 1978 alkukesällä etelänorjalaista kylää terrorisoi tuhopolttojen sarja: kahdeksan taloa paloi maan tasalle. Syyllinen löytyi lopulta lähempää kuin kukaan uskalsi odottaa.

Menneisyyteen uppoutuminen sysää kirjailijan vastatusten myös oman kasvuhistoriansa kanssa. Oli kaksi kunnollista poikaa, tottuneita tekemään mitä heiltä odotettiin. Yhdestä tuli kirjailija, toisesta tuli tuhopolttaja. Miksi

Autofiktiivinen romaani sai ilmestymisvuonnaan Norjan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Brageprisenin. Etten palaisi tuhkaksi on monikerroksinen kuvaus aikuiseksi kasvamisen ja identiteetin muotoutumisen asetelmista sekä monista kasvoista, joita rakkaudella on. Taiturimaisin vedoin Heivoll piirtää esiin valoisan kesäyön ja henkilöiden mielenliikkeet.
Samalla tulipalokesän tapahtumista kutoutuu tiheä jännitystarina."

 


Journal Entry 2 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 23, 2014

10 out of 10

Kirjan tapahtumat perustuvat tositapahtumiin. Tuhopolttaja tekee tuhojaan pienessä etelänorjalaisessa kylässä samaan aikaan, kun kirjailija ja romaanihenkilö Gaute Heivoll syntyy samassa paikassa. Kirjailija on tottunut lapsesta saakka kuulemaan kertomuksia tuon vuoden tuhopoltoista. Aihe ei jättänyt kirjailijaa rauhaan vaan hän palaa kotikyläänsä noin 30 vuotta myöhemmin ja alkaa tutkia tuhopolttoja.

Vapaapalokunnan palopäällikön poika Dag on vanhempiensa ainoa lapsi, joka on menestyy kaikessa mihin ryhtyy. Vanhemmat asettavan poikaansa suuri toiveita.

Lukion jälkeen Dag lähtee sotaväkeen. Aluksi Dag kirjoittaa vanhemmilleen säännöllisesti, sitten kirjeet harvenevat ja lopulta loppuvat kokonaan. Dag ei tule kotiin edes joululomalle.
Hän palaa kotiin ennen sotaväen loppumista, täysin muuttuneena. Hän ei kerro vanhemmilleen mitä armeijassa on tapahtunut. Hän ei hae opiskelupaikkaa eikä hänellä ole työpaikkaa. Häntä ei tunnu kiinnostavan mikään muu kuin palokunnan vapaaehtoistyö.
Pienessä kylässä tulipaloja on harvoin kunnes 1978 alkaa tapahtua tuhopolttoja harva se päivä. Alkuun autiot ja syrjäiset ladot syttyvät palamaan. Sen jälkeen tuhopolttaja lähestyy asutusta ja lopulta asutut talot syttyvät palamaan. Kyläläiset ovat peloissaan ja järjestävät vahtivuoroja.

Myös Gaude Heivoll on kunnollinen poika, joka menestyy koulussa ja päätyy lopulta Osloon lakia opiskelemaan. Kuitenkin lakiopinnot jäävät ja Gaute kiinnostuu kirjailijan ammatista.

Kirjaa lukiessa tulee tunne, että Gaute Heivoll sukeltaa pyromaanin pään sisälle. Nämä pojat muistuttavat toisiaan, pyromaani ja kirjailija. Kirja pitää tiukassa otteessaan ja muistuttaa juonellisesti dekkaria. Kirjalliselta anniltaan on toki paljon enemmän. Kirja on monikerroksinen. Dagin äiti, Alma, on huolissaan pojastaan. Hän kuulee pojan keskustelevan jonkun kanssa ja mainitsee tästä Dagin isälle. "Ei hänessä mikään ole vialla" Ingemann vastasi, otti toisen ruuvin ja kiersi sen tiukasti kiinni. "Ei Dagia mikään vaivaa", hän jatkoi. - "Mistä sinä sen tiedät?" Alma kietoi villatakin tiukemmin ympärilleen ja risti käsivartensa. - "Koska hän on minun poikani. Minä tunnen hänet."

Tämä kirja oli todellinen lukuelämys minulle sitten vuoden takaisen Lumilapsen. Tarjoan tätä ringiksi, jotta mahdollisimman moni löytäisi tämän hienon kirjan ja lukuelämyksen.

Rinkiin ilmoittautuneet:
Tyrnimarja, Helsinki
Flower78, Kerava
Annimanni, Espoo ----, loppupäähän
Appelsiini, Lempäälä -----, loppupäähän

 


Journal Entry 3 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 03, 2014

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (11/3/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Rinkikirja lähtee Taryan kuriroimana ensimmäiselle lukijalle, Tyrnimarjalle!
Mielenkiintoisia lukuhetkiä! 


Journal Entry 4 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 09, 2014

This book has not been rated.

Sain rinkikirjan miitissä. Kiitos Tarya kuriroinnista! 


Journal Entry 5 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, December 29, 2014

9 out of 10

Minulla iski lukulukko päälle yllättäen jo Joulun alusviikolla ja Joulun pyhinä, jolloin olen yleensä ainakin yhden kokonaisen päivän viettänyt kirjan ja suklaarasian kanssa vaakatasossa.
Pyhien jälkeen sitten lukko aukesi ja tartuin tähän Hambon rinkikirjaan ja se veikin sitten mennessään niin että ei paljo suklaat tullu mieleen.
Hieno lukukokemus kertakaikkiaan. Surullinen ja kammottava. Kirjailijalle vielä erityisplussaa siitä, että tarinasta puuttui täysin lynkkausmieliala, jolla kertomuksen olisi mielestäni saanut kyllä pilattua.
On kiva lukea välillä täysin itselle entuudestaan tuntemattoman kirjailijan kirjaa ja vielä Norjasta, josta ei yhtään liikaa tule suomennoksia. Ihan 10 tähteä en kuitenkaan tällekään anna. En ole tainnut antaa vielä yhdellekään kirjalle...
Kiitos Hambo että sain lukea tämän hienon kirjan, jota en ilman rinkiäsi olisi todennäköisesti edes kohdannut!
 


Journal Entry 6 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, January 12, 2015

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (1/13/2015 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Annan Flowerille 13.1 miitissä. 


Journal Entry 7 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, January 13, 2015

This book has not been rated.

Kiitos kirjasta, Tyrnimarja ja kirjan ringittänyt Hambo! Luen tämän heti kesken olevan kirjan jälkeen.  


Journal Entry 8 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, January 21, 2015

8 out of 10

Hieno, koskettava, kaunis ja surullinen kirja. Kirja perustuu tositapahtumiin, tykkään lukea tositapahtumiin perustuvia kirjoja.

Oli mielenkiintoista seurata kahden samassa kylässä, tosin eri aikaan syntyneen, pojan elämänvaiheita. Poikien, toinen kirjailija ja toinen pyromaani, elämässä oli paljon samankaltaisuutta: molemmilta odotettiin paljon ja molemmat olivat jollain tapaa eksyksissä.

Tuntuu kuitenkin, että en ehkä saanut ihan kaikkea irti tästä tarinasta. Olisi ehkä vaatinut vielä parempaa keskittymistä. Voisin joskus lukea tämän uudestaan. Parasta olisi, jos voisi lukea tämän yhteen menoon ilman keskeytyksiä.

Tällä osallistun Kirjan vuosi 2015 -haasteeseen: 14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja. 


Journal Entry 9 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 05, 2015

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (2/5/2015 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja on postitettu Annimannille. 


Journal Entry 10 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, February 06, 2015

This book has not been rated.

Kirja saapui, kiitoksia! Tartun siihen pikimmiten. 


Journal Entry 11 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 28, 2015

This book has not been rated.

Hieno, todella hieno. Kiitos Hambo, että ringitit tämän, olisi muuten mennyt minulta ohi. Tunnelma oli alusta lähtien niin vangitseva, että kun aloin lukea tätä torstaiaamuna bussissa työmatkalla, en olisi millään malttanut mennä toimistolle vaan olisin halunnut ahmaista tarinan yhteen putkeen ilman taukoja.

Heivoll kirjoittaa kerrassaan taidokkaasti, koskettavasti mutta silti tunteilematta. Hahmot tulevat eläviksi hyvin pienin piirroin ja kerronnassa on minua miellyttävää kerroksellisuutta. Kammottavasti mieleen nousivat myös Utøyan tapahtumat ja Breivik, vaikka tämä onkin julkaistu alun perin vuotta aikaisemmin.

Loistoteos!

Seuraavaksi kirja suuntaa Appelsiinille Lempäälään. 


Journal Entry 12 by Appelsiini at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, March 19, 2015

This book has not been rated.

Kirja saapui eilen, kiitos Annimanni! :) 


Journal Entry 13 by Appelsiini at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, August 01, 2015

This book has not been rated.

Pahoittelut heti alkuun, kirja jämähti aivan totaalisesti minulle. Lukeminen osui ihmeelliseen jumitusvaiheeseen, en millään meinannut saada otetta kirjasta. Tarina soljui kuitenkin jotenkin eteenpäin ja luulen, että se olisi edennyt helpommin toisessa elämäntilanteessa. Nyt lukeminen tuntui tahmealta ja kesti pitkään. Harmi, olisin halunnut nauttia kirjasta! Tarina oli kiehtova, olisin halunnut upota siihen syvemmälle.

Kiitos kuitenkin kirjan kierrättämisestä, kirja jatkaa viimeiselle rinkiläiselle kunhan seuraavan kerran tapaamme :) 


Journal Entry 14 by Appelsiini at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 03, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (9/3/2015 UTC) at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja jatkaa tänään matkaansa. 


Journal Entry 15 by wingerpaxwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 10, 2015

This book has not been rated.

Sain rinkikirjan kuriirina toimineelta Bookgeolta. Vähän on lukusumaa rinkien ja muiden puitteissa täällä, mutta aion silti lukea pian. Hambolle onkin jo muutakin palautettavaa.

Kiitokset! 


Journal Entry 16 by wingerpaxwing at a book ring, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Tuesday, September 29, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (9/29/2015 UTC) at a book ring, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hieno kirja tämäkin taas! Kirjoitan paremmalla ajalla journalin tuohon edelliseen merkintääni. Pahoittelut, Hambo, mutta nyt en osannut sopia mitään.
 


Journal Entry 17 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 29, 2015

This book has not been rated.

Kirja kotona.
Tiedän kenelle seuraavaksi tarjoan luettavaksi tätä mielestäni upeaa kirjaa! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.