corner corner Naisena olemisen taito

Medium

Naisena olemisen taito
by Caitlin Moran | Other
Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 7/27/2014
This book has not been rated. 

status (set by Tmarju): to be read


3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, July 27, 2014

This book has not been rated.

Adlibris.com:

"Ihan objektiivisesti arvioituna nyt eletään naisena olemisen parasta aikaa: naisilla on äänioikeus, ehkäisyvälineet on keksitty, eikä naisia ole poltettu noitaroviolla sitten vuoden 1727. Kiitämme näistä, mutta muutamasta jutusta olisi vielä nalkutettavaa...

Miksi brasilialainen vahaus on naisten kansalaisvelvollisuus? Saako huulia turvottaa Botoxilla? Mikä olisi sopiva nimi vaginalle? Miksi jokikistä vastaantulijaa tuntuu kiinnostavan, milloin kolmikymppinen nainen aikoo hankkia lapsia? Ja miksi, MIKSI rintsikat hiertää?

Caitlin Moran tulee ja pelastaa ja vastaa näihin postmodernia naista askarruttaviin kysymyksiin - toki muihinkin - kirjassaan Naisena olemisen taito, joka on osin muistelma, osin saarna. Kirja alkaa kirjailijan 13-vuotissynttäreiltä, kun hän on 80-kiloinen, syö oman päänsä kokoisia juustomöhkäleitä ja juoksee karkuun kiviä viskeleviä poikia. Surkeiden teinikemujen jälkeen pääsemme seuraamaan hänen edesottamuksiaan työpaikalla, strippiluolassa, vaa’alla, TopShopin pukukopissa, rakkauden huumassa, synnytyssalissa ja aborttiklinikalla. Moranin henkilökohtainen historia taipuu yleisiksi epäkohdiksi ja feministisiksi kysymyksiksi. Lopputuloksena on 2000-luvun feministinen manifesti.

Caitlin Moran (s. 1975) on palkittu mediapersoona: rakastettu brittiläinen televisiokasvo sekä The Timesin tv-kriitikko ja kolumnisti. Suosio ei ole tullut helpolla. 15-vuotiaana hänellä ei ollut yhtään ystävää mutta sen sijaan kosolti aikaa kirjoittaa romaani. 16-vuotiaana hän aloitti toimittajanuransa musiikkilehdessä ja siirtyi parin vuoden päästä televisioon. Lapsena Moran ahmi feminististä kirjallisuutta pääasiassa todistaakseen tieteellisesti veljelleen, että on tätä kyvykkäämpi. Moran on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta." 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, August 15, 2014

This book has not been rated.

Ihan kamalasti mitään uutta ei kaltaiseni feministitäti tästä irti saanut, mutta kivan rempseästihän Moran kirjoittaa. Ja Briteissä asuneena tunnistin tästä tietysti paljon monenlaista. Se minua kuitenkin harmittaa, etten tullut lukeneeksi tätä alkukielellä, sillä mitä pidemmälle kirjassa pääsin, sitä enemmän Sari Luhtasen teknisesti enimmäkseen oikeakielinen mutta muuten kökkö (liian orjallinen), brittikulttuuria tuntematon ja joitakin käännösvirheitäkin sisältävä suomennos alkoi ketuttaa. Huomasin koko ajan kääntäväni tekstiä takaisin englanniksi, mikä onnistui turhan helposti, mutta antoi toki vilauksen siitä, miten räävittömän hauskasti Moran on ajatuksensa ja näkemyksensä alun perin esittänyt.
Buu.

***
Varattu toivelistaylläriksi. 


Journal Entry 3 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 20, 2014

This book has not been rated.

Oij, kiitos, ihana yllätys!! Mä ostan suht vähän uutuuskirjoja tai edes uusia kirjoja, mutta tätä kirjaa olen usein harkinnut, jopa viimeksi lauantaina, mutta nyt oli parempi, etten tätä Akateemisesta silloin löytänyt.

Pari ekaa sivua luin ja vaikutti kiinnostavalta. Mun englannin taito on niin heikkoa, ettei ehkä ala ketuttaa sama asia kuin Annimannia. 


Journal Entry 4 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, June 13, 2015

This book has not been rated.

Sain vihdoin luettua tämän kirjan, jonka hankkimista ja lukemista niin pitkään suunnittelin. Odotin kirjalta vähän yleisempää tyyliä, nyt koko kirja perustui Moranin omiin kokemuksiin. Luin kyllä ihan mielelläni hänen kokemuksistaan, mutta mielestäni feministinen valistus katosi välillä näiden muisteloiden kätköihin. Annimannin tavoin minäkään en saanut Naisena olemisen taidosta ihan hirveästi irti mitään uusia feministisiä ajatuksia. Pidin siis kirjasta, vaikkei se ollutkaan yhtään sellainen kuin toivoin ja kuvittelin. Mieluusti siis luen seuraavankin Moranin suomennetun teoksen Näin minusta tuli tyttö. Itseäni eniten ehkä pohditutti Abortti-luku, koska siihen ei minulla ole kosketuspintaa ja abortti ei tietenkään ole mikään mustavalkoinen juttu.

Lähetän kirjan seuraavalle toivojalleen. 


Journal Entry 5 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Tuesday, June 16, 2015

This book has not been rated.

Kiitos toivelistakirjasta, Kipsu - ja kiertoon laitoista Annimanni.

Tämän viikon kirjasaldo on plusmiinus nolla eli kaksi kirjaa tullut kotiin ja kaksi lähtenyt maailmalle. Ei paha.  


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.