Jokapäiväinen elämämme

by Riikka Pelo | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Hambo of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 1/5/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 5, 2014
Finlandia-voittaja 2013.

Teos, 522 sivua

Jokapäiväinen elämämme kertoo venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan (1892-1941) ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin (1912-1975) elämästä.

Kirjassa vuorottelevat elokuu 1923 ja elokuu 1939 tapahtumat. Vuoden 1923 tapahtumat ovat Marinan näkökulmasta, hän kertoo tapahtumia kolmannessa persoonassa. Vuoden 1923 tapahtumat sijoittuvat tsekkoslovakialaiseen Vsenory-kylään, Prahan lähelle.
Vuoden 1939 tapahtumat ovat Aljan näkökulmasta kerrottuja ja hän kertoo tarinaa minä-kertojana. Nämä tapahtumat sijoittuvat Moskovan lähelle, Bolsevon kylään.
Lukujen välissä on Aljan lapsuuden päiväkirjamerkintöjä ja runoja.

Marina pakeni tyttärensä kanssa Venäjän vallankumousta pakoon voidakseen elää yhdessä miehensä Sergei Efronin kanssa, joka palveli aiemmin valkoisessa armeijassa. Perhe asui ensin Prahan lähiseudun kylissä, sitten Tsekkoslovakiassa kunnes päätyivät Pariisiin, jossa isä ja tytär työskentelivät Neuvostoliiton salaiselle poliisille. Elämä vei heitä takaisin Moskovaan.

Kirjassa on kyse äidin ja tyttären ristiriitaisesta suhteesta. Äiti vaatii tyttäreltään paljon ja toivoo tästä runoilijaa. Alja taas haluaa olla aivan tavallinen lapsi.

Kirja vaatii ehdottomasti keskittymisen lukemiseen. Sitä ei kannata lukea työpäivän jälkeen väsyneenä vaan sille täytyy antaa oma aikansa. Minulle kirja alkoi voimakkaasti elää omaa elämäänsä. Helteisen elokuun 1939 tapahtumat Bolsevon kylässä tiivistävät tapahtumat. Tulee tunne, että jotain todella käänteentekevää ja mustaa tapahtuu pian. Lukijaa ahdistaa jatkaa, mutta täytyyhän saada tietää mitä tapahtuu.

Kirjan luettuani en muutamaan viikkoon pystynyt enkä halunnut tarttua mihinkään kirjaan. Tämän kirjan lukeminen on minulle voimakas kokemus ja ihmiset tulivat eläviksi ja liki. Ovathan he olleet todellisia ihmisiä.

Olin kuuntelemassa Riikka Peloa Tampereen Metsossa. Sain hänen kertomastaan syvyyttä lukemaani joka täydensi kokonaisuuden.

Pidin valtavan paljon tästä upeasta kirjasta ja aion ehdottomasti lukea tämän uudelleen.



Journal Entry 2 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, March 9, 2014

Released 10 yrs ago (2/6/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Anne- ystävälleni luettavaksi.

Journal Entry 3 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, March 9, 2014
Kirja palautui minulle 5.3.2014.
Anne oli vaikuttunut lukemastaan ja keskustelimme kirjasta pitkän tovin.

Seuraavaksi kirja menee luettavaksi Tarnalle.

Journal Entry 4 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 19, 2014

Released 10 yrs ago (3/19/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarnan kanssa sushilounastreffit. Kirja Tarnalle luettavaksi.

Journal Entry 5 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 19, 2014
Riikka Peloa en ole aiemmin lukenut, ja kirja kiinnostaa kovin. Mutta huh huh, onpa sillä kokoa! Pitäisiköhän ryhtyä ensin nostelemaan puntteja, jotta voisi sitten lukea tämän lihasten kipeytymättä? Voi sitten vierähtää tovi jos toinenkin — kolmas, neljäs jne. Jokapäiväisen elämämme parissa, mutta yritän silti saada siirrettyä paksukaisen lukutuolittomaksi jääneen lukutuolin haltuun ennen kuin hän jää eläkkeelle.
Kiitos toivelistakirjasta, Hambo! Ja rentouttavasta & mukavasta sushi-seurasta.

Muistinkin sivumennen sanoen juuri, että voitin Pelon Taivaankantajan joskus viime vuonna jossain arpajaisissa tms. Sovittiin kyllä, että kirjan toimitus voi siirtyä tämän vuoden puolelle. Vaan mahtaakohan arpoja enää muistaa koko juttua... Noh, ainahan kirjoja saa vaikka kirjastosta, jos lukemisen puute pääsee vaivaamaan.


Riikka Pelo Teoksen sivuilla
Riikka Pelo Wikipediassa

Journal Entry 6 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 24, 2014
”Kirja vaatii ehdottomasti keskittymisen lukemiseen”, sanoo Hambo omassa merkinnässään ja on tietysti oikeassa. Minä en vain tainnut kyetä keskittymään. Lukeminen oli pitkään todella vaikeaa, ja kun en jaksanut rahdata tätä tiiliskiveä mukanani paikasta toiseen, tulin lukeneeksi Pelon rinnalla yhtä ja toista. Totta kai se häiritsi keskittymistä. Eikä ahdistumiseni kirjan koosta juuri auttanut.
Lukukokemus oli siis aika vaikea, enkä tuntunut saavan otetta sen paremmin romaanin henkilöistä kuin itse tekstistäkään. Jossain puolen välin paikkeilla tunsin kiinnostukseni vihdoin nousevan, lopun lähetessä aloin suorastaan innostua ja kirjan loputtua tirautin jopa pienen kyyneleen. Jälkimaku on mahtava.
Minulle oli yllätys, että kirja kertookin äiti-tytär-suhteesta eikä niinkään suuresta runoilijasta. Kahdessa aikatasossa kulkeminen tuntui häiritsevän keskittymistäni, ja ne Aljan niin oletan) unenomaiset tekstit aikaan ja paikkaan sijoitettujen lukujen välissä vaikuttivat minusta pitkään turhilta. Lopulta niidenkin merkitys aukesi ainakin osittain.
Pitkin matkaa kyllä mietin, miten röyhkeä kirjailijan pitää olla, jotta hän voi odottaa lukijan ihan mielikseen lukevan näin pitkiä jorinoita. ;) Siitäkin huolimatta, että Jokapäiväinen elämämme on todella hienosti kirjoitettu teos ja taustatyö huolella tehtyä, toivoisin sen olevan lyhyempi. Mutta nöyrästi myönnän, etten ainakaan yhden lukukerran perusteella osaa vielä sanoa, mistä niitä lyhentämisen paikkoja löytyisi. Sitä paitsi tiedän, ettei Hambo ole aina paksuista romaaneista pitävä lukija...
Kirja sai minut todella tuntemaan oman sivistymättömyyteni. Vasta, kun jossain sivun 375 paikkeilla hain Tsevetajevasta vähän lisätietoja, tajusin millaisia merkkihenkilöitä runoilijan ystäväpiiriin oikein kuului. En ollut tunnistanut edes Pasternakia!
Häveten totean, että Pelo on Finlandiansa ansainnut. Minä vain en oikein kyennyt nousemaan tämän voittajan tasolle. Myönnän kirjan hienouden, mutta uudelleen en ainakaan tällä hetkellä haluaisi sitä lukea. Tsevetajevan teksteihin saattaisin sen sijana tutustua. — Jokapäiväinen elämämme jätti minut ristiriitaisiin mietteisiin: yhtäältä haluaisin liittää sen vuoden parhaisiin lukukokemuksiini mutta toisaalta itse lukeminen oli pitkään niin tuskaista, etten voi sitä sinne laittaa.
Kansikuvasta en, muuten, tykkää alkuunkaan. Ylälaidan salmiakkikuvio muistuttaa sädekehää ja tuo siten mieleen ikonit ja muut pyhäinkuvat, eikä sellainen sovi minusta tähän kirjaan alkuunkaan. Moinen kansi on minusta tähän kirjaan lähinnä mauton.
Kiitos tästä lukukokemuksesta, Hambo! Kirja on valmis siirtymään lukutuolille huomisessa miitissä.

Marina Tsevetajeva pulvis.netissä
Marina Tsvetajevan lähtö Elämä jatkuu -blogissa
Historian jauhinkivissä, Jukka Mallisen kirja-arvio Kansan Uutisten verkkolehdessä

***
LISÄYS 26.6.14. Hambolle jo eilen Grelissä kerroinkin, että minua jäi päiväkirjamerkinnän kirjoitettuani vaivaamaan se, miksi koin Jokapäiväisen elämämme niin mahdottoman ahdistavana. Ei se pelkästään kirjan koosta voinut johtua, ajattelin. Toissailtana kotimatkalla paneuduin bussissa oikein pohtimaan asiaa. Tulin siihen tulokseen, että eniten minua ahisti tekstin tiiviys. Pelo käyttää paljon sanoja, teksti on erittäin kuvailevaa ja monisanaista. Luonnollistahan se tietysti on, kun kirjan päähenkilöt kerran ovat venäläinen runoilija ja hänen kirjoittava tyttärensä. Mutta Pelon teksti on myös hyvin tiivistä, siinä ei ole aukkopaukkoja eikö suvantokohtia. Minulle tuli tunne, ettei ole ikkunaa jonka voisi avata, ei paikkaa jossa voisi pysähtyä hengittämään raitista ilmaa. Pelon sinänsä hieno kirjoitustyyli sai minut tukehtumisen tunteen partaalle.
Hambolle myönsin senkin, että kirja taitaa tuntua sitä paremmalta, mitä enemmän ajallista etäisyyttä siihen saan. Eilen jo mietin, voisinko ehkä sittenkin lukea sen joskus uudelleen. (Mieluiten saman kappaleen sitten, kun Hambo olisi lukenut sen uudelleen ja tehnyt reunamerkintöjä kirjassa esiintyvistä henkilöistä ja heidän historiallisista esikuvistaan ym. Enkä minä edes tiedä, tekeekö Hambo kirjoihinsa koskaan reunamerkintöjä.) — Tätä menoa kun jatketaan päivä tai pari, saatan hyvinkin tyrkätä Jokapäiväisen elämämme vuoden parhaisiin kirjoihin. Laitoinhan minä viime kesänä lukemani Ihanan elämänkin sinne vasta puoli vuotta lukemisen jälkeen. ;)

Journal Entry 7 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 25, 2014

Released 9 yrs ago (6/25/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Seuraava lukija on lukutuoli, eikös.

Journal Entry 8 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 25, 2014
Kiitos kirjalainasta! Tämä kirja pääsee varmaankin kesälomalukemistoon, koska oletettavasti tiedossa kiireettömiä ja toivottavasti keskeytymättömiäkin lukuhetkiä. Olipa muuten taitavasti kätketty BCID-numero, melkein jäi löytämättä :)

Journal Entry 9 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, July 5, 2014
Tartuin kirjaan tavallista suuremmalla varauksella monestakin syystä. Osittain se liittyi kirjan paksuuteen ja aihepiiriin, osittain kuulemiini ennakkokommentteihin sen vaativuudesta. Ehkä Finlandia-voittajuuskin teki minut ennakkoluuloiseksi - monet palkitut kirjat eivät ole olleet minun juttujani!
Hambolle kiitos suosituksesta lukea tämä ilman kiirettä tai monen kirjan samanaikaista lukemista. Sainkin täydellisen rauhan tähän kirjaan paneutumiseen kesäloman juuri alettua. Myönnän, ettei teksti päästänyt lukijaansa helpolla, mutta kirja teki kyllä minuun suuren vaikutuksen! Hienoa, vahvaa kuvausta ja uskomatonta taustatyötä. Henkilöt tulivat lukijalle eläviksi ja tutuiksi - tuntui, kuin itsekin olisi siirtynyt jonnekin aivan toisaalle tästä omasta arkitodellisuudesta. Tsekkoslovakian historiaan liittyvät jaksot olivat minulle ajankohtaisesti mieluisia, kun menen pian käymään Prahassa!
Lämmin kiitos kirjalainasta, Hambo! Palautan, kunhan seuraavan kerran tavataan.

Journal Entry 10 by winglukutuoliwing at Tampere, Bookcrossing Meetup -- Controlled Releases on Monday, August 11, 2014

Released 9 yrs ago (8/11/2014 UTC) at Tampere, Bookcrossing Meetup -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja palautuu Hambolle kera kiitosten!

KTMC 2014 # 73


Journal Entry 11 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, August 11, 2014
Kirja palautui minulle ja lähtee kollegalleni luettavaksi.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.