corner corner Lumilapsi

Medium

Lumilapsi
by Eowyn Ivey | Literature & Fiction
Registered by Hambo of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 9/30/2013
Average 10 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Hambo): reserved


8 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, September 30, 2013

This book has not been rated.

Englanninkielinen alkuteos The Snow Child 2012
Bazarkustannus, 2013
415 sivua

Takakansi:
1920-luvun Alaska on julma paikka asua ja elää. Sen tietävät Jack ja Mabel, lapsettomuuttaan sureva uudisasukaspariskunta. He ovat ajautumassa erilleen - Jack raataa maatilalla perheen elatuksen eteen ja Mabel taistelee yksinäisyyttä ja epätoivoa vastaan. Kun ensilumi pitkän ja kylmän syksyn jälkeen sataa, hetkellinen ilo ja toivo saa heidät rakentamaan lumesta lapsen. Mutta aamulla lumilapsi on poissa.

Pariskunnan pihapiirissä alkaa liikkua pieni tyttö, metsän lapsi. Hän kutsuu itseään Fainaksi. Tyttö elää yksin Alaskan villiä luontoa ja metsästää rinnallaan punainen kettu. Pikkuhiljaa Jack ja Mabel oppivat ymmärtämään Fainaa ja alkavat rakastaa tätä kuin omaa lastaan. Mutta kesyttömässä Alaskassa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Totuus Fainasta muuttaa lopulta heidät kaikki.

Lumilapsi on Eowyn Iveyn esikoisteos, jolla meriittejä riittää:
UK National Book Awards 2012: vuoden paras ulkomainen kirja
Indies Choice Book Awards 2011: paras esikoisromaani
PNBA Book Awards 2013 voittaja
Pulitzer-finalisti 2013

******************************************************************************************************

Osallistun Lumilapsi-kirjalla Sekaisin syksystä 2013 -rinkihaasteeseen, jossa ovat mukana:

taavina (Raahe): Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
stinaP (Raahe): Virpi Hämeen-Anttila: Marionetit
Anuliini1975 (Ähtäri): Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
Hambo (Tampere): Eowyn Ivey: Lumilapsi
tuittupeppi (Lahti): Tuomas Kyrö: Kunkku
SandyFIN (Lahti): Sarianna Vaara: Huomenkellotyttö
Annimanni (Espoo): Jenni Linturi: Malmi, 1917
Tarya (Helsinki): Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Rinkijärjestys, jäsenet saavat tarvittaessa muuttaa järjestystä:
1) Hambo
2) tuittupeppi
3) SandyFIN
4) Anuliini1975
5) taavina
6) stinaP
7) Annimanni
8) Tarya 


Journal Entry 2 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 07, 2013

10 out of 10

Eowyn Ivey on syntynyt Alaskassa. Hänen äitinsä Julie LeMay, runoilija, antoi hänelle nimen Taru sormusten herrasta -henkilöhahmon mukaan. Ivey opiskeli viestintää ja luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssä ja Alaskan yliopistossa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän työskenteli toimittajana lähes kymmenen vuotta Frontierman-sanomalehdessä ja kirjoitti novelleja ja tarinoita eri julkaisuihin.
Ivey asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa keskellä Alaskan villiä luontoa. Arjen rutiinit, kuten eläintenhoito, hyötykasviviljely, juomaveden hankkiminen, metsästys, metsätyöt ja puulämmittäminen tuovat rytmin perheen päiviin.

Löysin kirjasta monenlaisia tasoja. Kirjan alussa iäkäs pariskunta suree lapsettomuuttaan ja kuolleena syntynyttä lastaan. Kuollut vauva on vaiettu asia, siitä ei ole puhuttu, sitä ei ole yhdessä surtu. Vaimo kokee ettei hän ole saanut tukea suruunsa mieheltään, hän ei edes tiedä kuolleen vauvan sukupuolta, ei hautaamispaikkaa. Vaimo on ahdistunut ja hautoo itsemurha-ajatuksia.

Asiat kuitenkin muuttuvat. Yksi kirjan viehättävimmistä luvuista onkin luku, missä ensilumen sataessa maahan pariskunta tekee lumesta lasta muistuttavan lumiukon eikä aikaakaan, kun pihapiirissä alkaa kulkemaan pieni Faina-niminen tyttö. Tämä kesytön ja mitä ilmeisemmin orpo pikkulapsi tulee ja menee niin kuin häntä huvittaa. Aluksi Jack ja Mabel yrittävät kaikkensa, jotta lapsi jäisi pysyvästi heidän luokseen, mutta lopulta he ymmärtävät, että Faina on ennen kaikkea luonnon lapsi, hän jos kuka pärjää Alaskan säälimättömissä luonnonoloissa pahimmassakin pakkasessa. Luonnollisesti naapurit pitävät ajatusta lumitytöstä hulluna.

Kirjassa vuorottelevat fantasia ja jopa kauhuromantiikka, realistisesta tyylistä kertovat Alaskan luonnonkuvaukset, missä luonto näyttää hurjan, välinpitämättömän voimansa.Myös Mabelin ja Jackin välinen suhde tuntuu luonnolliselta.

Tämä on talvikirja. Tämä pitäisi lukea paksun ensilumen aikaan, Lapin kelohonkamökissä, tuli takassa. Mutta toimi tämä toki näinkin, lokakuun väreissä tamperelaisessa kerrostaloasunnossa.

Kirjan kansi on minusta liian moderni ja pelkistetty suhteutettuna omaan lukuelämykseeni. Olisin toivonut siinä olevan jotain utuista, hämyä, fantasiamaailmaa, herkkyyttä, paljon lumihiutaleita...

Luin kirjaa haltioituneena. Nautin siitä pienissä pätkissä, halusin viipyillä kirjan sivuilla, tarinassa, tunnelmassa. Viehätyin valtavasti tästä kirjasta enkä ole moneen vuoteen nauttinut mistään kirjasta niin paljon kuin tästä. Tämä oli voimaannuttava kokonaisuus minulle. Tulen vaalimaan tarinaa sisälläni lähipäivinä, kenties viikkoinakin ja ehdottomasti haluan lukea kirjan uudelleen.

"Vaimo, menkäämme pihalle talon taakse
tekemään pieni lumityttö. Kenties hän herää
henkiin ja rupeaa meille pieneksi tyttäreksi."

"Mieheni", vanha nainen sanoo, " ei sitä tiedä
miten käy. Mennään vain pihalle tekemään
pieni tyttö."

Arthur Ransome, Pieni lumentytär

'*************************************************************************************************
Toivon, että Sekaisin syksystä 2013 rinkiläiset löytävät tästä kirjasta edes hivenen sitä voimaa ja syvällisyyttä mitä minä sain kokea. Kiitos ihana Eowyn Ivey aikuisten satukirjastasi!

Kirja lähtee tänään rinkikierrokselleen. Lumottuja lukuelämyksiä kaikille lukijoille! 


Journal Entry 3 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 07, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (10/7/2013 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Postitan tämän Sekaisin syksystä 2013 -kirjan tuittupepille Lahteen. Kirjan mukana paketissa on Geisha-suklaa ja osallistun tällä vapautuksella samalla Roosa-nauha 2013 haasteeseen. 


Journal Entry 4 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, October 10, 2013

This book has not been rated.

Ooh, kiitos! Olen odottanut tätä(kin) kirjaa kuin kuuta nousevaa ja nyt se on täällä!! Ja mukana tuli myös tumma Geisha-patukka, kyllä mua nyt hellitään :) Lundbergin Jää on vielä vähän kesken, mutta taidan silti aloittaa tänään jo tämänkin lukemisen, en malta odottaa! 


Journal Entry 5 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, October 17, 2013

This book has not been rated.

Olen haltioitunut! Pidin tästä kirjasta niiiiin kovasti :) En edes tiedä, mistä taas aloittaisin... No yritetään.

Siis minähän en varsinaisesti pidä fantasiasta, mutta saduista kylläkin. Ja aikuisten satu tosiaan kuvaa tätä kirjaa mielestäni hyvin. Pidin kovasti varsinkin Alaskan luontokuvauksista, ehkä ne olivat tosiaan niin todellisia, että pitivät tämän tarinan "jalat maassa". Samoin kirjan ihmissuhteet oli osattu kuvata uskottavasti ja hyvin. Pidin henkilöhahmoista kovasti, varsinkin Estheristä :)
Ehkä näin suomalaisena on helppo samastua luonto-oloihin ym. Hassua, miten minunkin alkoi yhdessä kohdassa tehdä mieli pottumaalle perunoita istuttamaan, kun Mabel pääsi pellolle töihin.
Pariskunnan lapsettomuuden kuvaus oli sydäntä riipaisevaa ja sen tuntemukset oli mielestäni osattu kuvata hyvin (voin vain kuvitella). Mielestäni tarinan sijoittaminen 20-luvulle oli onnistunut valinta.

Ja sitten pakko laittaa pari suoraa lainausta kirjasta, nämä olivat mielestäni hienoja kohtia ihan irrallaan tarinastakin:

"Ihmeitä ei tarvinnut ymmärtää, jotta niihin voi uskoa. -- Jotta voi uskoa, ehkä piti lakata etsimästä selityksiä ja sen sijaan pidellä käsissään jotain pienen pientä niin kauan kuin kykeni, ennen kuin se valui sormien läpi kuin vesi."

ja toinen pätkä Estherin lausahduksesta Mabelille:

"Emme me koskaan tiedä, miten tulee käymään, emmehän? Elämä viskoo meitä aina sinne tänne. Siitähän se seikkailu syntyy. Siitä, ettei tiedä, mihin päätyy tai miten pärjää. Kaikki on yhtä mysteeriä, ja kun me muuta väitämme, me vain valehtelemme itsellemme. Kerrohan, milloin sinä olen tuntenut eläväsi kaikkein voimallisimmin."

Ja sitten ylimääräistä: Hambon kirjan sivuille liimailemat lumihiutale-tarrat ovat ihastuttavia, kiva idea, sopi tähän :) Ja kirjan kansikuvasta pakko sanoa, että minä pidän siitä, vaikka ehkä se tosiaan on hieman liian pelkistetty kirjan tarinaan liitettynä. Mutta ei haittaa, tykkään kuvasta :) Ja sitten vielä ihan tällainen turha kommentti kirjan takalievetekstistä (samainen taisi löytyä joltain nettisivuilta kirjailijaesittelystä, muistaakseni): jotenkin tuntuu todella jenkkimäisen hassulta, että lievetekstiin on laitettu ohjeet kirjailijan nimen lausumisesta...

Tämä kirja jää kyllä myös minun mieleeni pyörimään varmasti joksikin aikaa ja luulen, että ehkä joskus voisin tämän samaisen kirjan hankkia pysyväishyllyynikin :) Ehkä tämän voisi myös lukea englanniksi joskus?! Ja jollekin tästä saisi myös ihanan kirjalahjan.

Lahden talvi-ihminen lopettelee jorinat nyt tähän, kiitos Hambo valinnastasi rinkikirjaksi (onnistuit valinnassasi paremmin kuin minä, melkein harmittaa Kunkun hommaaminen, vaikka se kotimainen kirja onkin...)

*edit* P.S. Niille tiedoksi, joilla ei kirje(tms.)vaakaa ole käytettävissä: tämä kirja painaa myös jonkin verran yli 500 g... Eli ehkä kannattaa tsekkailla smartpost-tarjouksia tai kuriirikyytejä tms. (?!) 


Journal Entry 6 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Sunday, October 20, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (10/21/2013 UTC) at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä kiehtova kirja jatkaa matkaansa SandyFIN:lle, toivottavasti pidät tästä yhtä paljon kuin minä/me Hambon kanssa :) Mukaan laitan muutaman Roosa nauha-tuikun ja osallistun samalla Liinuskaisen haasteeseen. 


Journal Entry 7 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Monday, October 21, 2013

This book has not been rated.

Tätä kirjaa olen odottanut :) kiitos paljon ! Otan tämän luettavaksi toisen rinkikirjan jälkeen eli piakkoin :)  


Journal Entry 8 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Sunday, October 27, 2013

This book has not been rated.

Kaunis ja koskettava tarina. Kun aloin lukemaan kirjaa niin tuntui, etten jaksa lukea tai tarina ei edennyt mihinkään. Nyt kuitenkin luettuani kirjan loppuun olen todella tyytyväinen.
Kirja oli mukava ja sujuva luettava :)  


Journal Entry 9 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Sunday, October 27, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (10/27/2013 UTC) at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Smartpostilla kirja jatkaa matkaansa kohti Ähtäriä :)  


Journal Entry 10 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Tuesday, October 29, 2013

This book has not been rated.

Lumilapsi on turvallisesti tullut perille Ähtäriin smart-postin tuomana :) Tänään en ihan jaksa keskittyä lukemiseen, mutta kenties jo huomenna :) Kiitos kirjan postituksesta :) 


Journal Entry 11 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Sunday, November 10, 2013

10 out of 10

Tämä kirja oli todellekin puoleensavetävä opus.
Välistä ihanan hakea ja välistä aika karmaiseva kaikkine metsästys- ja riistan tappokuvauksineen. Niistä en oikein tykännyt, mutta jatkoin siitä huolimatta lukemista. Ihanan riipaiseva loppu tällä oli ja epilogin lukeminen lopussa meni ihan itkien, kun teki niin ilikiältä päästää tästä kirjasta irti. Tämän ihanampaa kirjaa en ole kyllä aikoihin lukenut. En voi muuta kuin tykätä lukemastani. Vielä kun osaisin sen jotenkin kauniisti kiteyttää, traagisenkaunis tarina! Siinähän se olt, hyvä loppukaneetti :)

 


Journal Entry 12 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Monday, November 11, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (11/11/2013 UTC) at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähtee tänään postin matkassa taavinalle. Lukuiloa :) 


Journal Entry 13 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Tuesday, November 12, 2013

This book has not been rated.

Olin tänään bc-miitissä Kokkolassa, kun tuli tekstari saapuneesta smartpost-paketista. Kurvattiin siis miitin jälkeen stinaPin johdolla 127 km pohjoista kohti ja suoraan Citymarketin lokerikolle. Me neljä noutamassa ollutta veikkasimme kukin, mistä lokerosta paketti löytyisi - ja minä arvasin oikein!! Pitäiskö lotota? :)
Uteliaana ryhdyn tutustumaan tähän kirjaan.  


Journal Entry 14 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Wednesday, November 20, 2013

This book has not been rated.

Kaunis, kiehtova talvinen tarina, jossa ripaus satua ja taikaa. Hieno!
Kirjan loppupuolella minulle tuli tästä jotenkin mieleen Ulla-Lena Lundbergin jää; molemmissa oli oman aikansa kuvausta, Jäässä elettiin sodanjälkeistä elämää Ahvenanmaan saaristossa, tässä kirjassa 1920-lukua Alaskan maaseudulla. Samoin kummassakin kirjassa kauniin kertomuksen edetessä minulle hiipi painostava tunne, että jotakin ikävää tapahtuu vielä.
Upeita kirjoja on nämä Sekaisin syksystä -uutuudet olleet! Kiitokset kirjasta! 


Journal Entry 15 by stinaP at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, November 21, 2013

This book has not been rated.

Lumilapsi saapui tänään minulle nuorisokuriirien kautta. Aloitan lukemisen tässä lähipäivinä. Alaska on jotenkin aina kiehtonut minua. Odotan mielenkiinnolla tämän kirjan lukemista. 


Journal Entry 16 by stinaP at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Tuesday, November 26, 2013

This book has not been rated.

Olipas hurja kirja! Siis se tapa, jolla Ivey kirjoittaa, on jotenkin koukuttava. Mun olisi pitänyt mennä nukkumaan, mutta oli vaan pakko jatkaa lukemista :)

Juoni on ehkä osittain vähän turhan kliseinen, sillä lopussa minusta tuntui, että no niin, näinhän tässä pitkin käydä. Toivoin kyllä vähän erilaista loppua, mutta niin, tämän kai kuului mennä näin. Ja olihan tämäkin loppu omalla tavallaan onnellinen. Kaunis, mutta haikeansuloinen. Ei kai tuollaista metsien villiä lasta voi kalehtia.

Peilasin luontokuvauksia Suomen luontoon. En osaa ajatella, että pärjäisin samalla tavalla metsässä kuin kirjan ihmiset. Toisaalta jos ei ole vaihtoehtoja, on vain pärjättävä. Eläinten ansastaminen, tappaminen, syöminen oli ainoa vaihtoehto, vaikka kuvaukset eivät niin mieltäylentäviä olleetkaan. En edelleenkään taida haluta erämaahan elämään, mutta olisi joskus hienoa päästä käymään Alaskassa.

Kiitos Hambo kirjan kierrättämisestä! Tämä on todella kaunis ja kiehtova aikuisten satukirja. Oikein suretti, kun piti lopettaa lukeminen myöhään viime yönä (vaikka kyllä nukkumaan pääseminenkin oli ihan kiva asia, hih). 


Journal Entry 17 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, December 02, 2013

This book has not been rated.

Lumilapsi löysi tiensä taavinan avustuksella sairaalapedilleni, ja vaikka koetin kovasti sitä lukea, lääketokkuraisena edistyin kahdessa päivässä kymmenisen sivua. Kotiuduin eilen ja tämäkin päivä on mennyt lähinnä torkkuessa (tässähän menee näillä lääkityksillä pitkä sairausloma ihan hukkaan, kun ei jaksa lukea!), mutta jo ensimmäiset 50 sivua ovat olleet mieluista luettavaa. Ivey kirjoittaa kyllä todella kaunista tekstiä.

Kiitos kirjasta, se on tässä ykköslukemisenani :) 


Journal Entry 18 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 14, 2013

10 out of 10

Tuli sitten mutkia toipumiseen ja jouduin takaisin sairaalaan melkein viikoksi. Vaikka kotoa päivystykseen lähtiessäni varauduin korkeintaan 1-2 yön mittaiseen reissuun, kunnon bookcrossarina pakkasin mukaan Lumilapsen lisäksi toisenkin BC-kirjan ;)

En odottanut kirjalta erityisen paljon, lähinnä ehkä siksi, että en lue fantasiakirjallisuutta ja tarinan "taianomaisuus" ei siksi houkutellut. Sen sadunomaisuuden ohella kirjassa oli kuitenkin roppakaupalla realismia ja jalat maassa -asennetta, ja hurahdin Lumilapseen täysin :) Kirjan luontokuvaukset ovat aivan omaa luokkaansa.

Sairaalassa ollessani mielessäni oli muutama kohta, jonka aioin nostaa tähän journaaliin, mutta en nyt jaksa sen tarkemmin eritellä ajatuksiani. Lumilapsi vain on yksi parhaista kirjoista, joita olen koskaan lukenut, siksipä täydet 10 tähteä.

Suurkiitokset Hambolle kirjan ringittämisestä (ja rinkiin mukaanpääsystä)! Muussa tapauksessa tuskin olisin tähän kirjaan koskaan tarttunut.

Annimanni saa kirjan, kunhan olen taas jalkeilla ;) 


Journal Entry 19 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, December 18, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (12/20/2013 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Joululukemiseksi Annimannille, rauhallisia joulunpyhiä! 


Journal Entry 20 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 21, 2013

This book has not been rated.

Sain kirjan eilen Taryalta, kiitoksia! On kuulemma juuri sopivaa lukemista joulunpyhiksi, joten taidanpa tarttua tähän hetimiten, vaikka Kotiinpalaajat onkin vielä ihan vaiheessa. 


Journal Entry 21 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, December 27, 2013

This book has not been rated.

Jep, tämä tarina imaisi kyllä heti mukaansa. Kerrassaan lumoavaa joululukemista ja koskettava aikuisten satu. Ivey kirjoittaa todella kauniisti ja suomennoskin on taidokas. Kaltaiselleni kesäihmiselle on myös kiehtovaa ja jotenkin rajua lukea elämästä 1920-luvun Alaskassa, kun en usko, että pärjäisin edes 2010-luvun Lapissa ;)

Teki hyvää piipahtaa omasta arjesta täysin erilaiseen ympäristöön. Ivey kuvailee hahmojaan lämmöllä ja ymmärtäen, mistä pidin kovasti. Ikääntyvän, kovia kokeneen pariskunnan suhteen kuvaus on kaunista ja uskottavaa. Mabelin toivottomuus tulee heti iholle. Onneksi toivokin alkaa sitten pilkahdella :) Tämä on taas yksi hyvä esimerkki siitä, miten raskaasta, vaikeasta aiheesta voi kirjoittaa uskomattoman kauniisti (muita vastaavia esim. Taivaslaulu ja Aki Ollikaisen Nälkävuosi).

Kiitos tästä lukukokemuksesta, Hambo! En usko, että olisin tarttunut kirjaan ilman tätä rinkiä.

Ps. Minusta kansi on kaunis.

Ps. 2. Kaikki rinkiläiset ovat ilmeisesti nyt lukeneet kirjan, joten se matkaa takaisin Tampereelle.  


Journal Entry 22 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 17, 2014

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (1/3/2014 UTC) at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lumilapsi matkasi kotiin. 


Journal Entry 23 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 19, 2014

This book has not been rated.

Lumilapsi kotona. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.