corner corner Kangastus 38

Medium

Kangastus 38
by Kjell Westö | Literature & Fiction
Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 8/30/2013
This book has not been rated. 

status (set by Annimanni): permanent collection


4 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, August 30, 2013

This book has not been rated.

Etuliepeestä:

"Asianajaja Claes Thune on palkannut Matilda Wiikin konttoristiksi pieneen toimistoonsa. Nainen suorittaa kaikki tehtävät moitteettomasti, mutta hänessä on jotain arvoituksellista.

Hiljattain eronneen Thunen elämän kiintopiste on kuuden ystävyksen Keskiviikkoklubi, joka kokoontuu väittelemään politiikasta. Kun kerho kokoontuu Thunen toimistossa, Matilda tunnistaa äänen menneisyydestään. Pintaan nousevat piinaavat muistot vankileireiltä, eikä entiseen ole enää paluuta. Yöllä kuvat tulivat väkisin, ensimmäistä kertaa aikoihin. Matilda oli ollut mukana ensimmäisessä kuljetuksessa.

Film noir -henkisen draaman näyttämönä on 30-luvun lopun sykkivä pääkaupunki elokuvateattereineen, tanssiravintoloineen ja tavarataloineen." 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, September 02, 2013

This book has not been rated.

Teen kirjasta ringin ja laitan sen liikkeelle, kunhan luen ensin itse.

Osallistujat
Tarya (Helsinki)
Tarna (Tampere)
SandyFIN (Lahti)
.
.
.
Takaisin Annimannille 


Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, September 20, 2013

This book has not been rated.

Westö on suosikkejani eikä pettänyt tälläkään kertaa. Jotenkin hän onnistuu aina luomaan sellaisen atmosfäärin, että minä uppoan siihen kokonaan. Ahmaisin tämän melkein kerrallansa viime sunnuntaina ja toivon, että olisin ennättänyt lukea ihan kokonaan silloin, koska pikkuisen tunnelma kärsi, kun luin loput sitten väsyneenä maanantai- ja tiistai-iltana. Mutta yhtä kaikki, elämys tämä oli. Ei samanlainen sukupolviromaani kuin esimerkiksi Missä kuljimme... vaan tässä fokus on tiukemmin muutamassa henkilössä ja yhdessä vuodessa (vaikka takaumia kauemmas toki on mukana), mutta hienosti historia, ajan ilmapiiri ja Helsinki heräävät näinkin henkiin. Jossain arviossa tätä kutsuttiin kamariromaaniksi, mikä on osuva ilmaus. Pidin myös historiallisten henkilöiden ja tapahtumien pilkahduksista fiktion keskellä. Erityisesti se yksi soutelija saaristossa ilahdutti.

Nyt kirja lähtee kierrokselle, ensimmäisenä Tarya. 


Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 25, 2013

This book has not been rated.

Kiitokset! Ensimmäinen Westö-kirja, jonka luen, vaikka taitaa mulla jossain olla ainakin yksi hänen aiempi kirjansa ruotsinkielisenä.. Otan tämän lukuun hetikohta, kun saan toisen rinkikirjan päätökseen. 


Journal Entry 5 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 28, 2013

This book has not been rated.

No niin, taas kerran on palattu sairaalasta ja journaloinkin nyt heti tämän viime yönä loppuun lukemani kirjan ja pakkaan sen saman tien maanantaina postiin vietäväksi :)

Heti alkuun anteeksipyyntöni, että olen pantannut kirjaa näin pitkään! En edes ollut pyytänyt lisäaikaa lukemiselle, en ainakaan varsinaisesti, vaikka väliaikatietoja lähetinkin kirjan ringittäjälle..

Tämä oli siis ensimmäinen Westöni, sillä Drakarna över Helsingfors vain jotenkin jämähti vuosikausiksi odottamaan hyllyyn.. No ehkä sen lukeminen olikin hieman liian kunnianhimoinen tavoite :D Nyt olen hyvilläni, että ekaksi kirjaksi tuli tämä. Eikä lukuviive todellakaan johtunut kirjasta :)

Olen viime kuukausina lukenut useamman näihin vuosiin sijoittuvan kirjan. Pidän kertomuksista, joissa ihmisten arkista elämää kuvataan vasten/osana Suomen ja maailman historiaa. Esimerkiksi juuri kansalaissodan tapahtumat ja niiden kauaskantoiset vaikutukset ihmisten elämään hahmottuvat näin melkein 100 vuotta myöhemmin paremmin romaanien välityksellä (kuin tylsistä tietokirjoista), joskin tarinat toki ovat fiktiivisiä.

Helsinkiin - ml.Tolkkinen ja Söderskär ja muut tutut paikat :) - sijoittuvia kirjoja on minusta hauska lukea, kun samalla voi asettaa tapahtumat oikeaan ympäristöönsä. Pidän Westön tyylistä kirjoittaa. Esimerkiksi kun tilanteet alkoivat kiristyä ja ilmapiiri koventua, kuvaus Thunen kesäpäivien vietosta saaristossa toi mukavan leppoisan katkon kertomukseen. Kirjan loppu pääsi yllättämään minut, vaikka olisihan tuo ollut arvattavissa..

Kiitokset, kun sain lukea tämän kirjan - samalla tuli puuttuva W aakkosten lukuhaasteeseen :)  


Journal Entry 6 by wingTaryawing at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Saturday, December 28, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (12/30/2013 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Osoite tarkistettu, kirja matkaa seuraavaksi Tarnalle :) 


Journal Entry 7 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 02, 2014

This book has not been rated.

Hyvin pakattu kirja kolahti tänään postiluukusta. Ja mukana seurasi ilahduttavan valoisa ja värikäs kortti. Kiitos, Tarya, ja edellistä paljon parempaa vuotta sinulle. Ja kaikille.
Yksi kirjastokirja on kesken, ja sen taidan lukea ensin alta pois. Mutta enköhän minä pikapuoliin tähänkin käsiksi pääse. Ensimmäinen Westö tämä on muuten minullekin, vaikka hänen kirjojaan muutama tosihyllyssä onkin. Jotenkin en vain ole saanut tartuttua niihin. 


Journal Entry 8 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 10, 2014

This book has not been rated.

Alussa tuntui uskomattoman sopivalta siirtyä toisesta syysuutuudesta, Jenni Linturin Malmi, 1917 -romaanista, vuoden 1938 Helsinkiin. Tuntui siltä kuin kertomukset ruotsinkielisestä bättre folkin ja suomen- tai ruotsinkielisestä työväenluokan edustajien kohtaamisista ja ristiriidoista jotenkin tukisivat toisiaan. Westön kertomuksen edetessä Linturin teksti kuitenkin häipyi mielestä tyystin.
Westön tapa kirjoittaa miellyttää minuakin. Lause on hyvä ja toimiva, mutta varsinaiset vahvuudet löytyvät kerronnan puolelta. Ah, sitä kuvauksen elävyyttä, sekä historiallista perinpohjaisuutta ja tarkkuutta! Minua viehättää myös Westön tapa sijoittaa todellisia historiallisia henkilöitä (mm. Paasikivi) kertomukseen mukaan. Joidenkin tapahtumien/henkilöiden kohdalla piti hakea apua netistä: onko tällä tapahtumalla todellisuuspohjaa, onko tämä hahmo todellinen? Opin esimerkiksi, että kesäkuussa 38 stadionilla käydyn 100 metrin kilpailun oikea voittaja päätettiin tosiaan julistaa neljänneksi. Elävässä elämässä hän ei vain ollut Jogi Jaryn veljenpoika vaan Abraham Tokazier. — Kjell Westön ansiota lienee, että SUL viime syksynä oikaisi tulokset ja pyyteli tapahtunutta vääryyttä anteeksi. — Googlasin myös Santeri Soihdun, mutta häntä en löytänyt. Olisikohan SF-paraatissa esiintynyt Leo Lähteenmäki Soihdun esikuva? Kuvauksen elävyydestä esimerkiksi käy Annimannin mainitsema, ulkosaaristossa souteleva naistaiteilija; minä näin hänet ilmielävänä edessäni ja tiesin, mihin kauaskantoiseen puuhaan hän ryhtyisi talvisodan masentamana...
Oli kuvauksen tarkkuudesta tosin haittansakin. Kirjan loppuun asti minun Thuneni muistutti ulkonäöltään Foylen sodan Michael Kitcheniä, joskin tietysti vähän nuorempana painoksena. Kuitenkin kirjailija tyrkytti minulle useamman kerran Stan Laurelin kuvaa. Ei, minun Thuneni ei ole mikään Ohukainen, ei!
Poimin tekstistä kaksi yksityiskohtaa. Toinen niistä pisti minut vähän kummastelemaan; tapahtuiko tässä hama, onko ruotsinkielisillä ihan omat käytössääntönsä, ovatko säännöt muuttuneet sitten vuoden 38 vai pitikö kirjailija kynsilakan mainitsemista niin tärkeänä, että Gabi niiden takia ottaa kättelyä varten käsineen kädestään? Eihän naisen kuulu tehdä niin. Ja ylempään keskiluokkaan kuuluvan svenska talande rouvan luulisi kyllä tietäneen sen.
Toinen poimintani koskee Westön tapaa kertoa tarina. Kangastus 38:ssa ei ole minäkertojaa, mutta maailmaa tarkastellaan vuoroin Matildan, vuoroin Thunen kannalta. Matildan seuraa ympäristöään mm. näin: Kapteeni puhui Chamberlainista ja Hitleristä ja kauheasta junaonnettomuudesta lähellä Lappeenrantaa, puhuessaan hän hymyili Matildalle tavalla jonka kuvitteli kai luottamusta herättäväksi. Avainsana on jälkimmäisen lauseen kai. Väitän, että kuka muu tahansa kirjailija olisi jättänyt sen pois. Mutta Westö tai hänen kustannustoimittajansa oli tarkkana; kertoja ei voi tietää Kapteenin ajatuksia, hän voi vain arvella. Loistavaa!
Kirja on hieno ja Westö nähtävästi todella upea kirjailija. mahdottomasti kiitoksia tästä paljon antaneesta lukukokemuksesta, Annimanni! Siltä varalta, että joku toinenkin minun laillani nauttii lisä- ja taustatiedon lukemisesta, kerron kirjailijan pitäneen HS:n kirjallisuusliitettä varten päiväkirjaa Kangastus 38:n tekoprosessista. Siitä selviää mm. se, miksi hän vääristää historiaa siirtämällä elokuvan kuvaukset väärään vuoteen.

Tekstini on sekavaa, tiedän sen. En kuitenkaan malta olla postaamatta sitä heti, valitan. Haluan saada kirjan pian pakettiin ja postilaatikkoon, niin että se pääsee matkaamaan kohti SandyFINiä heti maanantaina aamusta. Vielä kerran kiitos ringistä, Annimanni!

Ai niin. Vielä yksi pieni valituksenaihe. Westön tekstin tavoin myös kirjan kansikuva on hieno. Miksen löytänyt mistään tietoa sen alkuperästä? Kyllä arkistokuvankin lähde olisi syytä mainita. Vai jätinkö minä jonkin merkinnän huomaamatta? 


Journal Entry 9 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, January 11, 2014

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (1/11/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

SandyFIN on rinkilistalla seuraavana, ja Kangastus 38 aloittaa maanantaina aamukahdeksalta matkansa kohti häntä. Nyt kirja odottelee lähtöä postilaatikossa. 


Journal Entry 10 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Wednesday, January 15, 2014

This book has not been rated.

kirja minulla, kiitos Tarnalle lähettämisestä! :) yksi kirja vielä vähän kesken, mutta aloitan tämän melko piakkoin :) 


Journal Entry 11 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, February 06, 2014

This book has not been rated.

nyt sain kirjan luettua.. kertakaikkiaan olen yllättynyt että kuinka hyvä kirja tämä oli! tarina imaisi jo heti ekoilla sivuilla mukaansa. kiitos kirjan kierrättämisestä!  


Journal Entry 12 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, February 06, 2014

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (2/6/2014 UTC) at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

kirja palautuu takaisin annimannille!  


Journal Entry 13 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, March 12, 2014

This book has not been rated.

Kirja palasi kotiin aikapäiviä sitten. Anteeksi, SandyFIN, etten journaloinut sitä silloin. Olen ollut viime viikot ihan jumissa Instagramiin (mulla on aina joku höpsö addiktio päällä) ja kaikki muu vapaaehtoispohjainen toiminta on jäänyt hunningolle. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.