corner corner Tusen strålende soler

Medium

Tusen strålende soler
by Khaled Hosseini |
Registered by wingHaugtussawing of Stavanger, Rogaland fylke Norway on 8/25/2013
This book has not been rated. 

status (set by Haugtussa): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

1 journaler for this copy...

Journal Entry 1 by wingHaugtussawing from Stavanger, Rogaland fylke Norway on Sunday, August 25, 2013

This book has not been rated.

Fra bokkilden.no:
Khaled Hosseini er en nådeløs skildrer av skjønnhet og ondskap. Historiene hans har så mange lag av poesi, virkelighet og grusomhet at man blir sugd inn uten å rekke å forsvare seg mot de følelsene som vekkes i hjerte og sinn av å lese dette stoffet. Like sterkt som man ønsker at livene til de skjebner man leser om skal ende godt, like sterkt blir man truffet av lidelsene de samme kvinner og menn må holde ut. Utholdenhet er det forfatteren mestrer å berette om. Utholdenhet i krig, i sult, i hverdag - og i drømmer.

Født utenfor ekteskap
Romanen åpner med en alenemor og hennes pikebarn i 1960-tallets Afghanistan. Jentungen er harami, bastard, et barn født utenfor ekteskap. Barnet Mariam drømmer om å bli gjenforent med sin far. Hun rømmer for å besøke faren, hun er jo hans lille prinsesse, han skal vise henne verden, ta vare på henne. Hun trenger ikke den negative moren, som ikke gjør noe annet enn å rakke ned på henne og forberede henne på at livet hennes alltid vil være verdiløst og det er best ikke å ta noen gleder på forskudd.


En ny, strålende leseopplevelse

Aftenposten

Kone nummer to
Men morens spådommer slår til, og Mariams liv fra barndom til voksen fortelles med vidunderlige og såre detaljer. Afghanistans historie og landskap vokser frem når vi gjennom tre tiår følger Mariams liv, hennes ekteskap, hennes kjøkken og sist, men ikke minst, tilkomsten av en ny jentunge, som blir Mariams ektemanns andre kone. Skildringene av fiendskapet, og til slutt vennskapet, mellom disse to kvinnene overlatt fullstendig i mennenes nåde, er sterkt.

Som uvitende og umyndiggjorte kvinner stiller de allikevel spørsmål, selv om de må holde ut og tåle de politiske restriksjonene som rammer kvinnene stadig hardere - inntil fornedrelsen og undertrykkelsen blir total med Taliban. Og det er rørende å lese om mennesker som til tross for alle låste dører allikevel finner en nøkkel, om ikke annet så i håpet om å finne frihet, eller dø.


En sikker vinner

Dagbladet

Nådeløst og vakkert
Khaled Hosseini har en helt spesiell poetisk måte å skrive på. Vi blir forført inn i de trangeste smug, til de vakreste bosteder, de nydeligste hager og får smake på de mest fantastiske hjemmelagde afghanske matretter, for så å bli truffet av en brutal virkelighet. En menneskelig virkelighet. Vennskapet mellom Mariam og Laila, en ny generasjon med harami som blir født, kjærlighet mellom mennesker i en tid da det ikke er kjærlighet, men overlevelse, som bestemmer hvem du skal dele seng med - det er det vi møter.

Selv om boka er dedisert til Afghanistans kvinner, møter vi allikevel mange forskjellige menn. Faren, elskeren, mullaen, ektemannen, helten og bøddelen. Det er skildringen av disse menn som også betaler en pris i et system som verken tillater menn eller kvinner å elske, bli elsket eller leve ut sitt fulle potensial uten å blø for det.

Mannen har mange roller rundt livet til disse to kvinnene. Selv om aldersforskjellen er som mellom mor og datter, er Mariam og Laila begge unge og svært forskjellige. Begge har blitt påtvunget den samme mannen, mannen de deler. Rasheed ble deres redning i en situasjon der de begge falt utenfor systemet. Rasheed ga dem sitt navn, sin beskyttelse. Mot at de ble hans underordnede. Han, som er gammel nok til å være far til den eldste kona og bestefar til den yngste, blir kvinnenes viktigste holdepunkt og den eneste kontakten med livet utenfor hjemmet. Romanen er ikke en orientalistisk offerhistorie, den overrasker og skaper respekt for de mennesker som holder ut, lever og overlever, men også de som dør i denne kulturelle og politiske undertrykkelsen.

Når kvinnen er fritt vilt
Det mest hjerteskjærende er å lese de kapitler der kvinnene ikke har noe annet å gjøre enn å bli venn med sin bøddel og håpe på minst mulig smerte, mens de vasker sitt hår, tilbereder sin mat og hører på radioen, om en ny krig, en ny erklæring og en politisk løsning som gjør situasjonen verre og verre for kvinner og menn. Det er sterkt å lese om voksne kvinner som på grunn av sitt kjønn er fritt vilt fordi de ikke kan gjøre rede for sine valg, enten det måtte gjelde klesdrakt eller bevegelser.

Fattigdom, kreativitet, krig og overlevelse. Det er dét Khaled Hosseini viser oss. I et Afghanistan vi kjenner, og et Afghanistan vi aldri visste om.

Sett av tid til denne brutale, poetiske skildringen. Les historien om hamshirene og mennene rundt dem. Deres lykke, sorg, tradisjoner, deres matretter, landskapet og politikken rundt dem. Og livet vi ikke vil unne våre verste fiender engang. Les om de tusen strålende soler, og la solstrålene berøre deg.


Khaled Hosseini er en nådeløs skildrer av skjønnhet og ondskap 


Journal Entry 2 by wingHaugtussawing at Torget in Stavanger, Rogaland fylke Norway on Monday, August 26, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (8/26/2013 UTC) at Torget in Stavanger, Rogaland fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Sluppet fri på tusenårsplassen.

Boken er med i The First Unofficial Bookcrossing Olympics i grenen fekting (Fencing) a decisive release. Boka er mitt Wild release # 1000.

Velkommen til BookCrossing!

Takk for at du fant boka.
Vær vennlig å skriv en kommentar på www.bookcrossing.com, så får vi vite hva som har skjedd med boka.
Du kan være anonym om du vil eller enda kjekkere: bli medlem (det er gratis).
Om du leser boka så kan du skrive hva du synes om den.
Om du slipper den fri igjen så fortell gjerne om det også.
Om du blir medlem så kan du få email som forteller hva som skjer med boka i fremtiden - spennende!

Er det noe du lurer på så sende gjerne et PM (personal message) til meg, Haugtussa, og spør.
Lykke til som bokkrysser. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.