corner corner Äitejä ja poikia

Medium

Äitejä ja poikia
by Toibin, Colm | Literature & Fiction
Registered by Hambo of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 8/21/2013
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Hambo): permanent collection


7 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 21, 2013

This book has not been rated.

Kirjailijan aikaisemmin suomennetun Brooklyn-kirjan innostamana tilasin Äitejä ja poikia tänään. Kirjan luettuani laitan tästä kirjaringin jos vaan halukkaita löytyy.

Kirjan takakannesta:
Äidin ja pojan suhde voi olla vaikea, lämmin tai liian varhain päättynyt, mutta aina se on merkityksellinen. Keltaisen kirjaston uuden kyvyn henkilökuvaus tuo mieleen novellitaiteen mestarin Alice Munron.

"Pelin henki" vie lukijan Enniscorthyn kaupunkiin, josta Tóibínin Brooklyn-romaanin päähenkilö Eilis lähti Amerikkaan. Nancy, päättäväinen nuori leski, avaa paikkakunnan ensimmäisen pikaruokalan. Hän tuntee nahoissaan kaupunkilaisten epäluulon ja kateuden, kun taas hänen teini-ikäinen poikansa nauttii roolistaan kauppiaana. "Famous Blue Raincoatissa" poika löytää autotallista levyjä, joilla hänen äitinsä nuorena laulaa.
Kertomuksissa liikutaan sulavasti 50-luvun ahdasmielisistä pikkukaupungeista 70-luvun savuisiin pubeihin ja nykypäivän teknobileisiin.

EDIT 15.9.13. Rinkijärjestys muuttunut:
erpax, Tampere
lukutuoli, Tampere
SandyFIN, Lahti
tuittupeppi, Lahti
Annimanni, Espoo
Louhi, Kajaani < ------- kirja täällä

takaisin Hambolle

 


Journal Entry 2 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, September 15, 2013

10 out of 10

Luin kirjan novelleja melko kauan koska halusin viipyä mahdollisimman kauan näiden novellien tunnelmissa. Tällä kirjalla on aivan ominainen tunnelmansa, harvoin mikään kirja yltää samaan.

Colm Toibin on vuonna 1955 syntynyt irlantilainen kirjailija. Hänen teostensa teemoja ovat ulkomailla asuminen, luovuus ja identiteetin etsintä ja säilyttäminen.

Ihastuin Toibinin kauniiseen kieleen luettuani hänen Brooklyn kirjansa.
Äitejä ja poikia on yhdeksän novellin kokoelma. Minulla on aina ollut ongelmia novellien lukemisen suhteen. Juuri kun pääsen tarinaan sisälle, se loppuu ja heti täytyy "tutustua" uusiin ihmisiin. Tätä aikaisempi novellikokoelma joka minuun on kolahtanut, on ollut Jhumpa Lahirin Tämä siunattu koti.

Colm Toibin kyllä ihastutti ja ihastuttaa. Hän sijoittaa kahdeksan novellinsa tarinat 50- ja 70-luvun Irlantiin, viimeisimmän novellin tapahtumat sijoittuvat pieneen espanjalaiskylään. Hänen novelleissaan äitien ja poikien suhteet eivät ole helppoja. Toibinin kerronta on viipyilevää ja melankolista, silti kuitenkin lohdullista.
Kirja ja kerronta on kuin ihanan kevyt leijuva höyhen, läsnä ensimmäiseltä sivulta viimeiseen. Kirjassa on jotain taianomaista, todella kaunista. Kirjailija jättää lähes kaikkien henkilöhahmojen kohtalot lukijalle avoimiksi. Moni novelli jää mieleen vielä viimeisen sivun jälkeen.

Kirjakantta minä pohdin: Äidin käsi on huolehtivasti pienen pojan olkapäällä. Novellien äitien pojat ovat jo aikisia, ei pieniä poikia.Tunnelma on lempeä, kevyt ja auringonvalo paistaa taustalla puiden läpi. Kuva on vaaleasävyinen. Jotenkin se on ristiriidassa kirjan tunnelman ja sävyn kanssa.

Colm Toibin on lunastanut paikkansa lempikirjailijoitteni joukossa.

Kirja lähtee rinkikirjana erpaxille. 


Journal Entry 3 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, September 15, 2013

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (9/16/2013 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Mukavia lukukokemuksia, erpax! 


Journal Entry 4 by wingerpaxwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, September 16, 2013

This book has not been rated.

Kiitokset kirjasta ja kahviseurasta, Hambo! Tuo Alice Munro -viittaus ja suosittelusi saivat kiinnostumaan tästä kirjasta! Mukavaa, että tarjosit tätä ringiksi. 


Journal Entry 5 by wingerpaxwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 19, 2013

This book has not been rated.

Näissä novelleissa oli kaikenlaista elämänkirjoa, vaikka punaisena lankana kulkikin äidin ja lapsen suhde. Keskeisinä teemoina olivat mm. menetykset, luopuminen ja erilaiset ristiriidat. Novellien tunnelma ja vähäeleisyys viehättivät. Esimerkiksi lyhyeen Matka-novelliin tiivistyi niin paljon! Pidin siitä, että novellien loput jäivät niin avoimiksi. Pitkä talvi -novelliin olisin tosin kaivannut vähän lisää suuntaviivoja.

Laulu, Pelin henki, Famous Blue Raincoat ja Matka olivat eri syistä suosikkejani. Tässä on jo neljä yhdeksästä haikeasta novellista ja loput viisikin olivat kiinnostavia. Pitää siis ehdottomasti tutustua Toíbínin kirjoihin lisää.

Jäin myös miettimään kantta. Se saattaisi kuvata Pelin henki -novellia, jossa äiti oli vaikeiden ratkaisujen edessä miettiessään perheensä parasta pidemmällä aikavälillä.
Toisaalta kansi saattaisi kuvata Pappi suvussa -novellia, sitä ehdotonta tukea, jota moni vanhempi antaa lapselleen tämän iästä ja kaikista edesottamuksista riippumatta. Pilkahtelihan näissä tarinoissa myös valoa ja ainakin avoimet loput antoivat siihen mahdollisuuden. Kaunis kansi joka tapauksessa ja Hambon kortti sopi hienosti kokonaisuuteen. :) 


Journal Entry 6 by wingerpaxwing at a book ring, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Thursday, September 19, 2013

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (9/20/2013 UTC) at a book ring, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Rinkikirja siirtyy lukutuolille. Kiitokset hienosta lukukokemuksesta, Hambo! :) 


Journal Entry 7 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, September 20, 2013

This book has not been rated.

Rinkikirja siirtyi minulle tänään, kiitos jo ennakkoon! Aloitan lukemisen varmaankin jo tänä viikonloppuna. Seuraavan vuorossa olevalta SandyFINiltä tulikin jo viestiä, että hän saattaa jossain vaiheessa tulla poimimaan kirjan täältä Tampereelta saakka :) 


Journal Entry 8 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 24, 2013

9 out of 10

Tämä kirja onnistui yllättämään minut melko totaalisesti. Kansikuvan lempeä asetelma ja ehkä omat mielikuvani äiti-poika -suhteista liittivät odotukseni johonkin paljon helpompaan kuin mitä kirja piti sisällään.
Pidin oikeastaan kaikista näistä novelleista, jotka olivat yhtä aikaa karuja ja kauniita, surullisia ja toivoa herättäviä. Tunnelmiin suorastaan imaistui mukaan, jokaisen novellin jälkeen tuli tunne, että haluaa viipyä vain tässä yhdessä tarinassa, eikä lukea heti jatkoksi mitään muuta. Pidinkin taukoja tarinoiden välissä, mikä ei ole tavanomainen lukemistyylini.

Minun suosikikseini nousivat aika tavalla nuo samat novellit kuin mitä erpax edellä mainitsi, pidin jotenkin myös intensiivisestä viimeisestä novellista Pitkä talvi.

Hieno lukukokemus, tuhannet kiitokset ringistä, Hambo! Minunkin aiempi novellisuosikkikirjani on muuten ollut tuo mainitsemasi Jhumpa Lahirin Tämä siunattu koti, tämä tallentuu nyt mielessä sen kaveriksi :)

Tapaan todennäköisesti SandyFINin loppuviikosta ja rinki jatkuu sitten Lahden suunnalla. 


Journal Entry 9 by winglukutuoliwing at Mail, Bookring -- Controlled Releases on Saturday, September 28, 2013

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (9/30/2013 UTC) at Mail, Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Viikonlopputreffit SandyFINin kanssa eivät onnistuneetkaan, joten rinkikirja matkaa postimiehen kyydissä kohti Lahtea.

KTMC 2013 # 113
 


Journal Entry 10 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Tuesday, October 01, 2013

This book has not been rated.

Kirja kolahti postiluukusta! Kiitos kirjasta :) pieni suma tässä pukannut päälle, mutta kaikkeni yritän, että kirja pääsee jatkamaan matkaansa mahdollisimman pian :) 


Journal Entry 11 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Sunday, October 13, 2013

This book has not been rated.

Nyt kirja luettu! Kiitos paljon tästä lukukokemuksesta :)

Kauniita kertomuksia olivat jokainen. Itse eritoten pidin Pappi suvussa ja Matka novelleista.

kirja matkaa piakkoin seuraavalle lukijalle kunhan saan sovittua hänen kanssaan tapaamisen :)  


Journal Entry 12 by SandyFIN at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Sunday, October 20, 2013

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (10/21/2013 UTC) at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja menee seuraavaksi tuittupeppille luettavaksi :) näen hänet "meidän kulmilla" illasta varmaankin :)

Edit. Mukaan Geisha-suklaapatukka, Roosa nauha haasteen myötä.  


Journal Entry 13 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Monday, October 21, 2013

This book has not been rated.

Rinkikirja nyt minulla, kiitos SandyFIN ja muut. Taidan aloittaa tämän lukemisen jo tänä iltana :) Kiitos myös Geisha-suklaasta, sekin varmaan tulee syötyä heti tänään 8) 


Journal Entry 14 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Monday, October 28, 2013

This book has not been rated.

Olipa kyllä lukukokemus tämä novellikokoelma. En tiennyt yhtään mitä odottaa ja kirjan kansikuva on tosiaan hieman harhaanjohtava…

Minun suosikkejani olivat musiikkiaiheiset novellit "Laulu" ja "Famous Blue Raincoat" sekä "Pelin henki" ja "Kesätyö". Muutkin novellit olivat kyllä hyviä ja pistivät miettimään.
En tosin osaa oikein sen kummemmin eritellä, miten suosikkini määräytyivät. Tai no musiikkiaiheiset nyt vaan taitavat vähän "luonnostaan" olla lähellä sydäntä, ehkä se vaikutti myös tässä?!

Minä tykkään lukea novelleja, mutta niitä pitää kyllä makustella ajan kanssa ja antaa niille ns. oma tilansa.

Mielenkiintoinen lukukokemus ja mielenkiintoinen uusi tuttavuus minulle tämä kirjailija, kiitos Hambo mahdollisuudesta lukea tämä kirja. 


Journal Entry 15 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Tuesday, October 29, 2013

This book has not been rated.

Released 3 yrs ago (10/29/2013 UTC) at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein kirjan tänään postilaatikkoon eli lähtee huomenna aamulla kohti Espoota ja Annimannia :) Mukaan laitoin muutaman Roosa nauha-tuikun ja osallistun siis vielä tällä Liinuskaisen haasteeseen. 


Journal Entry 16 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, October 31, 2013

This book has not been rated.

Kirja perillä, kaunis kiitos siitä ja tuikuista! Pari rinkikirjaa on jonossa ennen tätä... 


Journal Entry 17 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 10, 2013

This book has not been rated.

Kirja on ollut minulla luvattoman kauan, mistä vilpittömät pahoitteluni! Kiirettä pitää näin joulun alla…

Edellisissä journaleissa kirjan antia on jo kehuttu osuvasti, joten yhdyn sujuvasti niihin :) Hieno lukukokemus, mahtava tunnelma. Kiitos!

Ja nyt kirja aloittaa matkansa kohti viimeistä rinkiläistä.  


Journal Entry 18 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, December 30, 2013

This book has not been rated.

Joudun pyytämään vielä toistamiseen anteeksi, sillä kirja lähtee Louhelle vasta huomenna. Ensin se unohtui pöydälleni pariksi viikoksi joulutohinoiden takia ja sitten lähetystä viivästytti vielä vatsatauti, joka kiersi vuorollaan koko pienen perheemme, joten olen pääsemässä liikkelle asioita hoitamaan vasta huomenna. Anteeksi, anteeksi, anteeksi!  


Journal Entry 19 by Louhi at Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Thursday, January 02, 2014

7 out of 10

Kirja tuli tänään postissa. Kiitos! Yritän lukea mahdollisimman pian. -

EDIT 9.2.
Sainpas melkein luettua tavoiteajassa kirjan. Kirjailija oli minulle aivan uusi tuttavuus. Minullakin on vähän ongelmia novellien lukemisessa, kun tarina jää omasta mielestäni kesken ja sitten onkin se seuraava edessä. Ehkä olen nyt lukenut niin paljon selkeitä romaaneja, että oli vähän hankala orientoitua aina välillä. Eniten pidin novelleista Kesätyö, Pappi suvussa ja Järkimies.

Kirja palaa takaisin Hambolle.  


Journal Entry 20 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 10, 2014

This book has not been rated.

Kirja Tampereella, kiitos Louhi postituksesta. Treffimme eivät onnistuneet, ehkä seuraavalla kerralla kun vierailen Kajaanissa. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.