corner corner Hepoa Tallinnaan

Medium

Hepoa Tallinnaan
by Marjo Näkki | Entertainment
Registered by Elfbiter of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/3/2013
Average 5 star rating by BookCrossing Members 

status (set by sakirmo): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

4 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Elfbiter from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 03, 2013

5 out of 10

Marjo Näkin kaksi vuotta Virossa STTn kirjeenvaihtajana (plus lomailua ja ratkastusta). 


Journal Entry 2 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, July 20, 2013

6 out of 10

Miitistä mukaan. Kirja on ollut jo jonkin aikaa toivelistallani, joten nappasin sen matkaani.

Kesken tavallisen työpäivän toimittaja Marjo Näkki huomasi lupautuneensa STT:n Tallinan-kirjeenvaihtajaksi. Etelänaapurista ei ollut kokemusta sen enempää kuin viron kielen taitoakaan, mutta seikkailumieltä sitä enemmän.

Näkki kuvaa elämää tiedonvälityksen kulisseissa niin riemukkaasti, että aina ei tiedä lukeeko hykerryttävää mediasatiiria, kuvausta Blatian nykytilanteesta vai vetävää romaania nuoren sinkkunaisen seikkailuista. Tutuksi tulevat Andrus Ansip, Alexander Stubb, Ivo Nikkolon asusteet, reisiagentit ja usemman sadan kilon hepolasti nimeltä Riina.
 


Journal Entry 3 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, October 19, 2013

This book has not been rated.

Aloitin kirjaa jo jonkin aikaa sitten parturissa käydessäni, mutta sitten lukeminen jäi tauolle. Nyt jatkoin junamatkan aikana ja sainkin kirjan loppuun. Matkalukemisiksi tämä ainakin oli sopivan köykäistä.
Alkuun hihittelin joillekin jutuille, mutta kun tyyli pysyi aika lailla samana koko ajan, niin tuli vähän sellainen väkisinnaurattamisen meininki mieleen. Ilmeisesti tuo "vetävä romaani nuoren sinkkunaisen seikkailuista" viittasi niihin kohtiin, jotka olivat chick litille kaiketi tyypillistä "hih hih, kun vähän mokailen, mutta jospa tässä vähän räpsytän ripsiäni" -tyyliä. Ja mä kun en jaksa sellaista yhtään. Mutta joo, oli tässä kaikenlaista mielenkiintoista asiaa kyllä, kun en Virosta paljoakaan tiedä. Kerrontatapa vain välillä tökki. 


Journal Entry 4 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, October 20, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (10/20/2013 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tänään miitissä seuraavalle lukijalle.

Osallistun tällä vapautuksella Appelsiinin 52 viikkoa -vapautushaasteeseen.
Viikon 42 teema: HIHS. HIHS eli Helsinki International Horse Show on parhaillaan käynnissä. Siellä on hepo jos toinenkin. 


Journal Entry 5 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, October 20, 2013

This book has not been rated.

Olen kuulemma aiemmin ilmaissut kiinnostukseni tätä kirjaa kohtaan. Itse en moista muista — mutten sitä yhtään epäilekään. Olisin saattanut innostua kirjasta ilman vakuuttelujakin, sijoittuuhan se etelänaapuriin. Kiitos kirjasta, myntti!





Lisäys 23.7.15. Kirja on luvussa. Kun olen päässyt sen loppuun, se matkaa HEP-kirjana sakirmon luo.
 


Journal Entry 6 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 27, 2015

This book has not been rated.

Nimi on enne — tai sitten ei. Kirjan nimi kuvastaa sisältöä siinä mielessä, että teksti on tulvillaan kehnonpuoleisia vitsintynkiä. Mutta jos olisin hevostyttö, saattaisin närkästyä; ratsastusharrastuksestaan Näkki ei kirjaa paljon muuta kuin talleilla näkemänsä virolaismafioson ja teinitytöiltä oppimansa muotisanonnan + Liettuaan satulasepän käsittelyyn raijaamansa satulan. Alaotsikon anti on vielä heikompi. Kyllähän Näkki työstään puhuu mutta antaa siitä käsitykseni mukaan kovin yksipuolisen kuvan. Hänen mukaansa kirjeenvaihtajan työ näyttäisi olevan etupäässä kokkareilla seisoskelua ja baareissa istuskelua.
Viihde on aivan oikea kategoria tälle kirjalle. Jotkut (itse asiassa aika monet) varmaan viihtyvät sen parissa. Tästä lukijasta teksti ei ollut ihan niin raskasta luettavaa kuin Bridget Jones — Elämäni sinkkuna mutta huomattavasti raskaampaa kuin Minishoppaaja. (Kyllä vain, lukeneisuuteni tällä saralla on hyvinkin laajaa.) Sinkkuelämää en ole jaksanut lukea, ja tuskin minun enää sitä tarvitseekaan tehdä: Marjo Näkki on Carrie Bradshaw Virossa ja hänen kirjansa tömäkkää tipukirjallisuutta. Isoin ero Näkin ja Helen Fieldigin, Sophien Kinsellan & luultavasti myös Candace Bushnellin tai oikeastaan kolmen ”jälkeen mainitun” (minkä jälkeen, Marjo?) suomentajien välillä on, että nimeltä mainitsemattomat kääntäjät osaavat kirjoittaa enempi virheetöntä suomen kieltä, kirjoittava toimittaja Näkki ei. Ehkä se kielii siitä, ettei se toimittajakoulutus muuallakaan ole enää niin kaksista. Suomessahan se on tämän päivän lehtijutuista päätellen suorastaan ala-arvoista. Sattumoisin luin tämän kirjan rinnalla, joskin ääneen, Mauri Sariolan yhtä Susikoski-kirjaa. Rinnakkain oli siis kaksi entistä rikostoimittajaa, joista vanhempi kirjoittaa aidosti hyvää, elävää kieltä. Jos siis pojasta polvi paranee, niin kolmannen sukupolven kohdalla taso laskee rajusti.
Tekijänsä kannalta kirjan tehtävänä lienee toimia työhakuilmoituksena. Lopun liitteet vahvistavat sitä vaikutelmaa, että Hepoa Tallinnaan -kirjailija odottaa kustantajalta tarjousta ns. erilaisen matkaoppaan tekoon. Ranskankielisten sanontojen viljely puolestaan viittaa siihen suuntaan, että Näkki mielisi hehkuttamansa Helena Petäistön paikalle. Garderobikin olisi tehtävää varten jo melkein kunnossa. Onneksi hän ei enää haikaile Martha Gellhornin jalanjäljille. Voin hyvin kuvitella hänen raportoivan sotatantereelta: ”Nato- (tms.) joukot ovat pukeutuneet tyylikkäisiin maastokuosisiin asuihin. Paikallisilla joukoilla on yllään niin metkannäköiset rytkyt, että heillä on vielä paljon opittavaa sota-ajan muodista. Aseinakin jälkeen mainituilla on vain heinäseipäät tai jotain muuta naurettavaa. Aivan, minä kyllä tunnistan heinäseipään, olenhan ratsastanut pellonpientareillakin.”
Huumori on vaikea laji, ainakin sen onnistuu Näkki Hevollaan todistamaan. Vaika olihan joukossa ihan hyviäkin vitsejä. Esimerkiksi se, missä hän moittii prikaatikenraali Roosimägeä kliseiden latelusta. Naurattamaanhan se rupesi, oma klisee-mittarini kun pyöri punaisella lähes koko kirjan ajan.
Vaikka moitinkin kirjaa turhan yksipuoliseksi kirjeenvaihtajan ammatin kuvailussaan, aion kuitenkin osallistua sillä Ammattihaasteeksi usein kutsumaani lukuhaasteeseen. Kertoohan kirja toki jotain, ja rivien välissä vielä enemmän. Saatuaan tiedon uudesta pestistään Näkki alkaa opiskella viroa ja tutustuu Viron historiaan. Paikan päälle päästyään hän jatkaa kieliopintoja, juoksee tiedotus- yms. tilaisuuksissa, tutustuu poliitikoihin, virkamiehiin ja muihin avainhenkilöihin. Paikallisiin olosuhteisiin hän tutustuu mm. lukemalla joka aamu päivän lehdet. Myös matkustaminen eri puolille toimialuetta (Näkin kohdalla koko Baltiaa) kuuluu sekin tietysti kirjeenvaihtajan toimenkuvaan.
Uutta tietoa ei kirja juurikaan tarjonnut sen paremmin ammatista kuin Virostakaan, mutta tulipahan teos kumminkin luettua. Eniten taisin pitää viimeisestä varsinaisesta luvusta, jossa Marjo Näkki perustelee Viroon jäämistään kirjeenvaihtajan työn loputtua. Sen ansiosta jälkimaku ei ole ollenkaan niin epämiellyttävä kuin lukiessani pelkäsin.
Kiitos lukukokemuksesta, kierrättäjät. En missään tapauksessa olisi halunnut jättää sitä väliin. Toivottavasti kirjan hepannut sakirmo pitää siitä enemmän kuin minä.

Marjo Näkki Gummeruksen sivuilla
Hepoa Tallinnaan Gummeruksen sivuilla
 


Journal Entry 7 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 28, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (7/28/2015 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lukuiloa, sakirmo! 


Journal Entry 8 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, July 30, 2015

This book has not been rated.

Kirja perillä, kiitokset! Sekä siitä että kivasta kirjanmerkistä. 


Journal Entry 9 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, December 13, 2015

This book has not been rated.

No, aika hömelö opushan tämä oli. Ottaen huomioon miten ohut ja ns. helppolukuinen teos on kyseessä, niin luin tätä varsin kauan (lähes viikon), koska suurempaa intoa kirjaan tarttumiseen ei ollut. Ärsyyntymiskynnys ylitettiin heti alkumetreillä, kun kirjailijan "hulluudesta" ja "rohkeudesta" tehtiin valtava numero. Herranjestas nainen, olet menossa parin tunnin lauttamatkan päähän Helsingistä etkä mihinkään Borneon viidakkoon, get over it!

Oli miten oli, luin läpi koko kirjan (joskaan en aina ihan 100% läsnäololla ja keskittymisellä). Niin että kai siinä jotain hyvääkin oli, vaikka tässä vaiheessa ei oikein mitään erityistä tulekaan mieleen. Lopun "26 olennaista tietoa, joita et saa matkaoppaasta" oli ikivanhoine juttuineen suorastaan naurettava - epäilen, että joka ainut matkaopas ehti mainita suurimman osan näistä jutuista ennen Näkkiä... Enää puuttui vain, että kahvin kanssa ei kannata tilata viineriä, heh heh.

Onpa tullut nyt haukuttua tätä kirjaa, mutta tietysti harmittaa, kun olisi mielellään lukenut vähän fiksummin kirjoitettua ja syvemmälle menevää juttua sekä Virosta/virolaisista että kirjeenvaihtajan työstä. No, kai joku muu on maailmassa sellaisenkin kirjoittanut... Huvikseni googlettelin kirjailijan ja hänet on juuri valittu YLEn kirjeenvaihtajaksi Riikaan, joten ties vaikka sieltäkin tupsahtaisi tämmöinen "hulvattoman hauska" kuvaus ei-enää-niin-nuoren (sinkku??)naisen toilailuista Latviassa :D 


Journal Entry 10 by wingsakirmowing at Antikvariaatti Omituiset opukset in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, December 31, 2015

This book has not been rated.

Released 2 yrs ago (12/31/2015 UTC) at Antikvariaatti Omituiset opukset in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Tämä kirja olisi kai soveliainta jättää Tallinnan lautalle, mutta koska en tiedä milloin seuraavaksi olen menossa, niin kirja etsiskelee seuraavaa lukijaansa Omituisten Opusten BC-hyllystä. 


Journal Entry 11 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, November 24, 2017

This book has not been rated.

No eipä ole kenellekään kelvannut Omituisista kahteen vuoteen, joten viedään se nyt sille kuuluisalle Tallinnan-laivalle :D 


Journal Entry 12 by wingsakirmowing at Tallink Megastar in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, December 15, 2017

This book has not been rated.

Released 6 mos ago (12/16/2017 UTC) at Tallink Megastar in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:


Onneksi olkoon, löysit kiertävän kirjan! Ota mukaasi, lue ja palauta joskus kiertoon uusia lukijoita etsimään. Mukavaa olisi myös, jos piipahtaisit täällä kertomassa mitä kirjasta pidit ja minne olet sen jättänyt :) 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.