corner corner Nenäpäivä

Medium

Nenäpäivä
by Mikko Rimminen | Literature & Fiction
Registered by wingpippiswing of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 9/4/2012
This book has not been rated. 

status (set by Jaatiina): to be read


4 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingpippiswing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, September 04, 2012

This book has not been rated.

Mikko Rimmisen kolmas romaani Nenäpäivä kertoo Hakaniemessä Säästöpankinrannassa yksin asuvasta, ihmisrakkaasta Irmasta.

Paljon emme tiedä, mutta jollain tavalla Irman elämä on liikahtanut sijoiltaan. Ihmisseuran kaipuussaan hän ajautuu soittelemaan ovikelloja sekä omassa naapurustossaan Hakaniemessä että Keravalla, jonne hän sattumalta päätyy.

Koska ihmisten ovikelloja ei voi soitella ilman syytä, keksii Irma peitetarinaksi olevansa Talous-
tutkimuksen kyselytutkija. Ikävä kyllä kysymykset ovat jokseenkin hämäriä ja tutkimusmenetelmät outoja ja selitykset hatarahkoja.

Viikkojen galluptöiden jälkeen alkavat jotkut keravalaiset epäillä Irman ammatillista aitoutta ja soittavat poliisille. Irma hätääntyy. Mitä ihmiset ajattelevat? Hän on sitä paitsi ehtinyt jo kovasti kiintyä haastateltaviinsa.

Irman on pakko palata paikalle, mutta kiinni jäämisen pelko alkaa käydä hetki hetkeltä aiheellisemmaksi.

***
Vaikka teosta on miten kehuttu ja ylistetty, niin itse en vaikuttunut, ennemminkin ahdistuin toisen puolesta. Olihan teksti ihan yltiöhyvin kirjoitettu, hetkittäin tuntui kuin olisi kurkistellut suoraan Irman pään sisään, mutta laitan kirjan ilomielin jakoon sillä toista lukukertaa sille tuskin omassa hyllyssä tulisi. 


Journal Entry 2 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Monday, September 17, 2012

This book has not been rated.

Kiitos pippis toivelistahippakirjasta! 


Journal Entry 3 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Saturday, October 20, 2012

This book has not been rated.

Hmmm... myös minulle kirja aiheutti lievää ahdistusta! Pidin siitä kyllä, erityisesti rehevästä kielestä ja mukavasti "väännetyistä" sanoista (tuo mieleen erään tuttuni puhetyylin) mutta Irman ulkopuolisuus ja sisäänpäinkääntyneisyys yhtäaikaa sekoitettuna (ainakin) päänsisäiseen kohellukseen teki kirjasta tosi levottoman lukukokemuksen. Olen kuitenkin tyytyväinen että sain kirjaan tutustua, ehkä Rimmistä voisi lukea enemmänkin, tämä oli nimittäin eka kirjani häneltä.

Lähtee toivelistahippakirjana Annimannille. 


Journal Entry 4 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, October 25, 2012

This book has not been rated.

Kiitos toivekirjasta!  


Journal Entry 5 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 13, 2013

This book has not been rated.

Minä olen tästä kirjasta vähän kahta mieltä. Pussikaljaromaani jäi minulta aikoinaan kesken, koska hermostuin Rimmisen jaarittelevaan tyyliin, ja tämän kanssa oli käydä samalla tavalla. Sinnittelin kuitenkin kirjan loppuun, koska olin menossa Kansallisteatteriin katsomaan Nenäpäivän näyttämöversiota viime lauantaina (muuten kirja olisi jäänyt kokonaan lukematta, sillä niin minulle käy aina, jos satun ensin näkemään leffa- tai teatteriversion).

Rimmisen kieltä on kehuttu valtavasti ja varmasti pitkälti sen ansiosta Nenäpäivä Finlandia-palkinnonkin sai. Minuun se ei kuitenkaan iske. Omatekoiset sanat ovat ihan kivoja, joo, mutta muuten puhetta (ja sisäistä puhetta) jäljittelevä jahkailu on minusta kertakaikkisen rasittavaa luettavaa. Näyttämöllä (typistettynä) se toimi paremmin, mutta siinä versiossa taas kaikista sivuhenkilöistä oli tehty jotenkin vielä enemmän karikatyyrejä kuin kirjassa, mikä häiritsi sekä minua että seuralaisiani.

Rimmisen kantava ajatus - usko ihmiseen ja ihmisyyteen - on toki kaunis, mutta en silti olisi itse tälle Finlandiaa myöntänyt. Hah, huomaan, että toisin kuin alussa väitin, olen sittenkin itseni kanssa aika yhtä mieltä kirjasta :D

Parasta kirjassa oli sen loppu: "- - oltaisiin vain jotenkin yhdessä kaikki, yhdessä ja mukavia toisillemme. Ihan mahdolliselta se tuntui.”

***
Taidan jättää kirjan odottamaan, että Tarnan voittajapussi pyörähtää keväällä käyntiin. 


Journal Entry 6 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, June 26, 2013

This book has not been rated.

Nenäpäivä ei mahtunut Tarnan palkintokaappiin, joten otankin sen mukaan Porin kesäpäiville elokuussa. 


Journal Entry 7 by Jaatiina at Leivonmäki, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Sunday, August 18, 2013

This book has not been rated.

Yritän lukea Finlandia-voittajaa, kun en ole yhtään Rimmisen kirjaa lukenut. Katsotaan, miten ennakkoluulojen käy. Kiitos kirjasta! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.