corner corner Μειονότητα είναι...

Medium

Μειονότητα είναι...
by Αλί Ραχμί κ. ά | Literature & Fiction
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 6/12/2012
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by feltre): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 12, 2012

8 out of 10

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκδίδεται βιβλίο γραμμένο από μειονοτικούς συγγραφείς. Μια πρωτοβουλία που δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό χώρο.

Περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι αφηγήματα, λογοτεχνικές απόπειρες πεζού και ποιητικού λόγου, τις περισσότερες φορές με βιωματική αφετηρία. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, επιδίωξη είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό στον Έλληνα αναγνώστη ότι "εκεί επάνω στη Θράκη ζουν άνθρωποι που πιστεύουν στον δικό τους Θεό, έχουν τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα και οι οποίοι χαίρονται, λυπούνται, αγαπούν, οργίζονται, αγανακτούν, προβληματίζονται αλλά και γράφουν", μια άγνωστη σε πάρα πολλούς από εμάς πτυχή μέχρι τώρα.

Η πραγματικότητα της Θράκης, της ζωής του μειονοτικού, οι σχέσεις του τόσο με τα μέλη της δικής του κοινότητας όσο και με καμία με τα μέλη της πλειονότητας διαχέονται στα αφηγήματα μέσα από έναν λόγο που σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρουσιακός ή επιθετικός όσον αφορά την πλειονότητα, αλλά στοχεύει στη φιλία και την ομορφιά της συνύπαρξης. Είναι όμως έκδηλο το στοιχείο του πόνου και του καημού, όπως και το ισχυρό ερώτημα "γιατί μας συμβαίνουν όλα αυτά".

Οι συγγραφείς, δύο συνταξιούχοι δάσκαλοι και ένας ψυχίατρος, έγραψαν τα αφηγήματά τους στην τουρκική γλώσσα σε δύσκολες πολιτικά περιόδους για τη μειονότητά. Γι΄ αυτό και η πολιτική παράμετρος είναι παρούσα χωρίς όμως να εκτοπίζει το συναίσθημα.

Μια άλλη ιδιατερότητα του βιβλίου είναι ότι ο μεταφραστής, Ρωμιός της Πόλης, δηλαδή και αυτός κάποτε μειονοτικός, πρόσθεσε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου κάποια δικά του αντίστοιχα βιώματα των χρόνων που έζησε στην Πόλη, όχι, όπως σημειώνει "για να αντισταθμιστούν ή να συμψηφιστούν καταστάσεις", αλλά για να δείξει τα κοινά σημεία και τα συναισθήματα που διέπουν τις μειονότητες ένθεν και ένθεν.

 


Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 12, 2012

This book has not been rated.

Μια συλλογή αφηγημάτων με άμεση, σχεδόν προφορική γλώσσα, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Στο πρώτο μέρος έχουμε 14 αφηγήματα από τρεις επιστήμονες που ζουν στην Ανατολική Θράκη, μέσα από τα οποία ζούμε τον ρατσισμό, την αποξένωση, το φόβο που βιώνεις αν ανήκεις στους Τούρκους της Θράκης. Πώς νιώθεις αν γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Θράκη και τώρα σε "απελαύνουν" οι καταστάσεις και πρέπει να γυρίσεις πίσω στο σπίτι (;) σου, στην Πόλη. Πώς νιώθεις όταν λένε ότι οι Τούρκοι είναι εχθροί, είναι ικανοί και να σκοτώσουν ακόμη και ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι όλα αυτά είναι πλαστές φήμες που κυκλοφορούν επίτηδες για να τυφλώνουν τον κόσμο και να μην τον αφήνουν να δει την πραγματικότητα και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους σενάρια. Πώς νιώθεις όταν είσαι μουσουλμάνος και θες να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα (το συγκεκριμένο αφήγημα πραγματικά με ντρόπιασε που υπάρχει τέτοια γραφειοκρατία και τέτοια εμπόδια στην ελληνική νοοτροπία-κράτος). Σε γενικές γραμμές κανένα κείμενο δεν είναι βαρετό, όλα σε κρατάνε και όλα σου γεννάνε αισθήματα: πίκρα, αδικία, ανημπόρια να βοηθήσεις, τρυφερότητα, συμπόνοια, ανθρώπινα συναισθήματα δηλαδή, αφού και οι Τούρκοι άνθρωποι είναι. Το βιβλίο συμπληρώνουν αναμνήσεις αντίστοιχου ύφους και βεληνεκούς του μεταφραστή των αφηγημάτων, Ρωμιού της Πόλης, που έζησε ακριβώς την ίδια εκδίωξη, αδικία και ρατσισμό αλλά από τους Τούρκους. Σε αυτό το βιβλίο αποτυπώνεται η ανθρώπινη πλευρά της μειονότητας, η καθημερινή, η πραγματική, τα άλλα υπακούουν απλώς σε εντολές άλλων. Αν δεν θέλετε να εντρυφήσετε σε ιστορικά δοκίμια και να μπλέξετε με το ποια πλευρά λέει την αλήθεια και ποιων οι ισχυρισμοί για αλύτρωτα εδάφη είναι πιο αληθοφανείς, διαβάστε αυτά τα αφηγήματα και θα βρείτε την απάντηση.  


Journal Entry 3 by panost at Vyni - Μπυραρία "Βύνη" (Δράκου 10) in Koukaki, Attica Greece on Friday, June 22, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (6/24/2012 UTC) at Vyni - Μπυραρία "Βύνη" (Δράκου 10) in Koukaki, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στο μιταπ! 


Journal Entry 4 by maria-gr at Rethymno, Rethymno Greece on Sunday, July 29, 2012

8 out of 10

Εγώ το είχα πάρει το βιβλιαράκι και ξέχασα να το δηλώσω.

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω συλλογή σύντομών ιστοριών που να μου αρέσει. Συνήθως έχω πρόβλημα με τις σύντομες ιστορίες και σπάνια απολαμβάνω συλλογή διηγημάτων, εκτός κι αν πρόερχεται από συγγραφέα που ήδη γνωρίζω. Το μυστικό εδώ βρίσκεται στον υπότιτλο "Αφηγήματα". Οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι ιστορίες είναι αληθινές και προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Υπάρχουν σε αρκετά σημεία νύξεις για τις ανισότητες που αντιμετώπισε και φαντάζομαι αντιμετωπίζει ακόμα η μειονότητα. Στο πρώτο πεζό αφήγημα παρουσιάζεται με πολύ έμμεσο τρόπο τα προβλήματα που είχαν σε σχέση με την ιδιοκτησία (και τις τραπεζικές καταθέσεις αν δεν κάνω λάθος), ενώ η εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα που εμφανίεται σχεδόν σε όλα τα αφηγήματα. Η άνιση αντιμετώπιση της μειονότητας από τον Ελληνικό κράτος που υπαινίσσονται οι συγγραφείς στα άλλα αφηγήματα, καταγράφεται λεπτομερώς στην ιστορία για την έκδοση άδειας οδήγησης.
Τα αντι-αφηγήματα κινούνται παράλληλα με τα αφηγήματα του πρώτου μέρους, μεταφέροντας ανάλογες ιστορίες από την Ελληνική μειονότητα, αλλά το ύφος τους είναι πιο θετικό. Αναρωτιέμαι αν αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του συγγραφέα. 


Journal Entry 5 by maria-gr at Vyni - Μπυραρία "Βύνη" (Δράκου 10) in Koukaki, Attica Greece on Sunday, July 29, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (7/29/2012 UTC) at Vyni - Μπυραρία "Βύνη" (Δράκου 10) in Koukaki, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Για τη συνάντηση των Αθηναίων bookcrossers. 


Journal Entry 6 by wingfeltrewing at Zografou, Attica Greece on Sunday, July 29, 2012

This book has not been rated.

Από τη συνάντηση. 


Journal Entry 7 by wingfeltrewing at Zografou, Attica Greece on Monday, July 30, 2012

This book has not been rated.

Τρυφερές, συγκινητικές, πικρές, νοσταλγικές... ιστορίες που έχουν να σου πουν πολλά. 


Journal Entry 8 by wingfeltrewing at Metro - Akropoli / Ακρόπολη in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 12, 2013

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (1/12/2013 UTC) at Metro - Akropoli / Ακρόπολη in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στην αρχή της σκάλας του μετρό. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.