corner corner 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Medium

27 eli kuolema tekee taiteilijan
by Alexandra Salmela | Literature & Fiction
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/8/2012
This book has not been rated. 

status (set by Savotar): to be read


5 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 08, 2012

This book has not been rated.

3. painos. Teos, Helsinki 2010. Sidottu, 312 sivua.
Graafinen suunnittelu: Nina Leino /PdeR®

Joskus, tosin harvoin, kannattaa kulttuuritarjonnankin puolesta asua muualla kuin Helsingissä. Maakuntien Suuri Kuu -kirjakaupat lopetettiin, ja sehän tiesi loppuunmyyntiä. Yhden 27:n olin sen ilmestymisvuonna ostanut lahjaksi, mutta halusinhan minä sen lukea itsekin. Kirjastossa en koskaan muistanut sitä, eikä lahjan saanut ottanut hienovaraisesta lainavinkistäni vaarin. Mutta ei se mitään; Suuren Kuun loppuunmyynnistä kirja irtosi halvalla. :D

Takakansi:
Angie on 27-vuotias ja päättää kuolla kuuluisana idoliensa Kurt Cobainin, Jim Morrisonin. Janis Joplinin ja Jimi Hendrixin lailla ennen 28. syntymäpäiväänsä.
Angie huuhailee opiskelukaupungissaan Prahassa ja ajautuu taiteellisten ambitioidensa sekä perheensä kanssa umpikujaan. Hän päättää häipyä kuvioista. Onneksi Angien kirjallisuudenopettaja on vastikään saarnannut palavasti kalevalaisista symboleista ja paljastanut omistavansa järvi-Suomesta ihka aidon rantaosuuden.
Toisaalla pohjoisessa eletään ekologista ja hivenen kaoottista lapsiperheen elämää. Maalaiskylässä asustavan metsäläisperheen arki järkähtelee, kun piharakennukseen muuttaa taiteilijuuttaan etsivä Angie.
Alexandra Salmelan esikoisromaani on erilaisten tekstien yhdistelmä, hurmaava sekoitus tragediaa. tilannekomediaa. farssia ja itseironista kasvutarinaa. Kukaan ei säästy Salmelan nerokkaalta pilkalta.

Takalieve:
ALEXANDRA (SAŠA) SALMELA on syntynyt vuonna 1980 Bratislavassa, silloisessa Tšekkoslovakiassa. Pienestä pitäen hän on kirjoittanut lukuisia laadultaan hyvin eritasoisia runoja, satuja, kertomuksia ja draamoja, osallistunut moneen kirjoituskilpailuun, saanut muutaman tunnustuksen ja voittanutkin kerran. Vuoden 1999 jälkeen hän ei ole onneksi enää kirjoittanut yhtään runoa,
Hän on valmistunut teatteridramaturgiksi Bratislavan Teatterikorkeakoulusta ja suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi Prahan Kaarlen yliopistosta,
27 eli kuolema tekee taiteilijan on Salmelan esikoisromaani. Hänen novellinsa ”Se oikea, aito maahanmuuttajablues” ilmestyi vuonna 2009 novelliantologiassa Mikä ihmeen uussuomalainen (Teos] ja sai paljon loistavia arvosteluja.

Alexandra Salmela Teoksen sivuilla
Alexandra Salmela Wikipediassa
Alexandra Salmela lukee teostaan 27 eli kuolema tekee taiteilijan Kirjastokaistalla
Alexandra salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan Ylen Elävässä arkistossa 


Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 08, 2012

This book has not been rated.

27 eli kuolema tekee taiteilijan oli ilmestymisvuotensa kohutuin Finlandia-ehdokas, ei tosin tekstinsä vaan tekijänsä kansallisuuden vuoksi. On helppo ymmärtää, miksi kirja nousi harvojen ja valittujen joukkoon; se erottuu massasta ja pysyi tyylikeinojensa ansiosta taatusti raadin mielessä vielä satojen luettujen romaanien jälkeen. Mitä lukija muistaa myöhemmin sisällöstä, onkin jo toinen juttu.
Yhtäältä Salmelan romaani on riemukasta luettavaa. Se on tyylillinen tilkkutäkki, jossa erilaiset tekstit vuorottelevat niin, ettei lukija ehdi kyllästyä. Teksteistä (pakko puhua monikossa tämän kirjan kohdalla, niin omanlaisiaan puheenvuoroja eri kertojat tuottavat) löytyy kasakaupalla ironiaa, ja itseään Salmela ruoskii vielä kovemmin kuin muita. Perinteistä suomalaista kerrontaa 27 ei missään nimessä tarjoa. Toivottavasti tämänkaltaisesta uussuomalaisuudesta osaavat kantasuomalaisetkin kirjailijat ottaa oppia; Salmelan asenne on piristävä.
Uussuomalaisilta kirjoittajilta voisi yksi ja toinen tekstintuottaja oppia jotain muutakin. Pari vuotta sitten luin lievetekstissäkin mainitun antologian Mikä ihmeen uussuomalainen. Sen novellit on kirjoitettu suomeksi, vaikkei suomi ole yhdenkään kirjoittajan äidinkieli. Totta kai siinä käytetty suomi on useimmiten rakenteeltaan aika yksinkertaista (poikkeuksena tietysti ainakin Salmela), mutta se on myös kielellisesti oikeaa. Muistaakseni kokoelman esipuheessa todettiinkin, että uussuomalaiset kirjoittajat hallitsevat suomen kieliopin kantasuomalaisia huomattavasti paremmin. Siis oikeasti. Meidän pitäisi ymmärtää hävetä. Ja opetella käyttämään äidinkieltämme oikein. Puhumattakaan tietysti siitä, mitä koulun pitäisi opettaa... — Jos on Salmela ollut kielenläytössään ollut huolellinen, on joku (kirjailija, kustannustoimittaja, joku) ollut tarkkana myös painovirheiden kohdalla: bongasin sellaisia vain yhden. Jos se pitää paikkansa, luku on suorastaan sensaatiomaisen pieni yli 300-sivuisessa suomalaisessa nykykirjassa.
Nobvelliantologiassa Mikä ihmeen uussuomalainen Salmelan teksti nousi kirjallisten ansioittensa vuoksi aivan omaan luokkaansa. Välttämättä se ei kuitenkaan noussut mitenkään ehdottomaksi suosikikseni siinä seurassa. Salmela on teknisesti taitava kirjoittaja, jossa on runsaasti sellaisia ominaisuuksia (absurdius, huumori, itseironia jne.), joita soisi löytyvän monista muistakin kirjailijoista. Hän valitsee mielenkiintoisia aiheita, ja hänen tekstinsä on erittäinhelppolukuista ja vaihtelevaa. Hän on lähes ilmiömäinen. Mutta. Jostain systä hän ei vain onnistu puhuttelemaan minua. Päällimmäiseksi kertomuksesta jäi mieleeni wanna-be-kirjailijuus ja se prosessi, jolla kirjoittavaksi taitelijaksi pyritään. Kirjaa muuten ajatellessani olo on lähinnä ”so what”. Mitä tstä jäi käteen? No ei paljon mitään.
Salmelan kirjoittajankyvyistä kielii paljon jo se, miten hän vastaa monesti esittämääni toiveeseen: siihen että näkökulmatekniikkaa käyttävät kirjailijat käyttäisivät eri tyylejä eri näkökulmissa. Vaan ei; useimmiten tekstin tyyli on yhtä-ja-samaa, ja kertojan henkilöllisyyden saa arvata luvun otsikosta tms. Salmela on toista maata. Hänen jokaisella minäkertojallaan on taatusti oma, omintakeinen puhetapansa ja ikioma, toisista poikkeava luonteensa. (Suosikkini oli Herra Possu, mutta vain pieninä annoksina. Salmela on tainnut seurata eräänkin yltiöpositiivisen ja aina-energisen juontajan esiintymisiä. Tästä lähtien ajattelen takuulla Herra Possua kyseisen julkun nähdessäni. ;-)) Jo näkökulmatekniikan käyttötapa nostaa Salmelan suomalaisten nykykirjailijoidne massan yläpuolelle.
Kirjan kansi, taitto ja koko graafinen suunnittelu heijastavat hyvin Salmelan tilkkutäkkityyliä. Aluksi se tuntui virkistävältä, mutta alkoi lopulta jo kyllästyttää. Tuli mieleen, etteikö Leino osaanut päättää, minkä kirjasinleikkauksen ym. valitsisi, kun piti kaikkea mahdollista kokeilla. Sinänsä isot otsikkotekstit ja vielä suuremmat sivunumerot tuntuvat ainakin näin huononäköisestä hyviltä. Samasta syystä (heikkonäköisyys) tosin paheksun turhan ahdasta riviväliä. Selkeäkään fontti ei hirmuisesti auta, jos rivit ovat liian lähellä toisiaan. Puolikin milliä lisää olisi auttanut kummasti. — Ja lisännyt kirjan sivumäärää. Mistä tulikin vielä mieleeni, että pari—kolmekymmentä sivua olisi tekstiä voinut kyllä tiivistää. Nyt loppuun asti pääseminen alkoi tuntua jo pikkuisen tuskaiselta.
Summa summarum: Upeasti kirjoitettu teos. Alexandra Salmela on tämän näytön perusteella todella taitava kirjailija. Aihekin on hieno. Kun vielä tekstin saisi herättämään lukijassa jonkinlaisia tunteita, Salmela olisi yksi Suomen harvoista huippunimistä. 


Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 08, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (6/9/2012 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Yllätys! Hyvää kesää ja riemullisia kesäpäiviä! 


Journal Entry 4 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, June 10, 2012

This book has not been rated.

Suurkiitos Tarnalle toivelistayllätyksestä, joka oli kesäpäivillä minua odottelemassa!
Kirja jatkaa Annimannille, kunhan saan sen itse luettua. 


Journal Entry 5 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 02, 2012

This book has not been rated.

Ensin ajattelin tämän olevan ihan liian (teko?)taiteellista meikäläiselle. Onneksi kuitenkin luin sisukkaasti eteenpäin, sillä tämähän osoittautui varsin mainioksi kirjaksi. Sieluni silmin pystyin hyvin kuvittelemaan Astran tapahtumia tai Kassandran näkymiä. Herra Possu kertojana oli myös hauska ratkaisu, vaikka aluksi näiden monien näkökulmien kanssa olikin ihan pihalla. Olen muuten tyytyväinen, että en etukäteen tiennyt mitään näistä kertojahahmoista - oivallus siitä kuka tai mikä kukakin kertoja on, oli ihan parasta kirjan antia.

Tykkäsin kirjasta kovasti!

Osallistun kirjalla Numerohaasteeseen


Journal Entry 6 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 09, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (10/9/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Seuraavaksi Annimannille :) 


Journal Entry 7 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 09, 2012

This book has not been rated.

Kiitos! 


Journal Entry 8 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, January 02, 2013

This book has not been rated.

Minuakin vähän jännitti, miten tämän kirjan kanssa käy, mikään kokeellisten kerrontatapojen ylin ystävä kun en ole. Mutta tämähän olikin oikein soljuva tarina – siis nimenomaan tarina moniäänisyydestään ja silppuisuudestaan huolimatta.

Pidin kovasti Salmelan tavasta käyttää useita, epätavanomaisia(:D) kertojia. Possu oli hupaisa ja Kassandra kaikessa kissamaisuudessaan ihana. Astran osuuksissa oli hauska pähkiä, kuka milloinkin oli äänessä.

Minussa tämä myös herätti niitä Tarnan kaipaamia tunteita. Iloa ja huvittuneisuutta, mutta myös muun muassa empatiaa. Jotenkin symppasin Piiaa ja pystyin osittain häneen samastumaankin, vaikken ihan yhtä pitkälle ole omaa hyvän ihmisen projektiani koskaan vienytkään ;) Esimerkiksi sivulta 74 alkava Kassandra: Reippauden harha -luku osui ja upposi. Tässä siitä katkelma:

""Ois niin paljon tekemistä, mutta kun en pysty keskittymään mihinkään, mietin vaan mitä pitäisi tehdä ekaks ja sitä on niin paljon, että ajatukset sumenee ja minä jään istumaan kuumuudesta hohtavan uunin eteen toppatakki päällä ja tuijottamaan jonnekin hevon vittuun. Mutta kun pitäisi pitäisi pitäisi, ja kun pitää, sitten on pakko ja Papsulle pitäis ommella pari kestovaippaa lisää ja itselleni pitäis valmistaa luonnonhamppumekko ja pitäis tiskata ja lakaista lattiat ja lajitella paperia ja lajitella metallia ja möyhentää kompostia ja kastella kukkia ja yrttejä ja kolata pihalta talven ensimmäistä lunta ja rakentaa Ziggyn ja Merlinin leikkimajaan torni ja käydä lasten kanssa laskemassa mäkeä vaikka pulkka jää kiinni äestetyn vaon multaan ja pitäis hakea posti ja pitäis lukea jotain sivistävää jotain klassista vaikka Odysseus tai Hesseä ja pitäis avautua sille ja pitäis maalata sielun pohjalta käyttäen vain oikeaa hemisfääriä ja pitäis tehdä kaikille iloisia helminauhoja ja pitäis olla itse iloinen ja pitäis hymyillä ja pitäis nauraa ja pitäis vitsailla ja pitäis olla läsnä koko aika ja kaikkia varten pitäis olla täydellinen nainen, pitäis olla täydellinen äiti, pitäis olla täydellinen vaimo, pitäis olla täydellinen ystävä, pitäis olla täydellinen naapuri, pitäis olla täydellinen yhteisön jäsen, pitäis olla täydellinen yhteiskunnan jäsen, pitäis olla täydellinen ihmiskunnan jäsen, pitäis olla täydellinen ihminen."

Ja se sanoo itselleen että:

"Se on niin helppoa tehdä ja olla, niin miksen kerta kaikkiaan pystyis olemaan kaikkia niitä kerralla, jos vain oikein haluan ja yritän tarpeeks kovasti.""
 


Journal Entry 9 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, January 07, 2013

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (1/8/2013 UTC) at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee kuriirikyydillä kohti lukutuolia ja Tamperetta. 


Journal Entry 10 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, March 03, 2013

This book has not been rated.

Hippa-kirja saapui useampien kuriirikoukeroiden kautta takaisin Tampereelle, josta se on näköjään lähtenyt alkujaan liikkeellekin. Kiitos, Annimanni & kuriirit! 


Journal Entry 11 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 07, 2013

This book has not been rated.

Koin jonkinlaisen alkujärkytyksen tartuttuani kirjaan, sillä tämähän ei todellakaan vastannut sitä mielikuvaa, joka Finlandia-ehdokkaaseen mielessäni liittyy! Kirja oli positiivisella tavalla virkistävän erilainen, vaikkakaan ei yltänyt mihinkään suosikkikirjojeni kärkikaartiin. Olin turhan usein autuaasti pihalla, ja minua rasitti esimerkiksi autokohtauksissa miettiä, kuka kumma se missäkin kohden puhuu. Herra Possu ärsytti jostain syystä myöskin.
Herkullisinta kirjassa oli kaikkeen ja kaikkiin kohdistuva ironia, esimerkiksi tuo Annimannin edellä esiinnostama Kassandra-pätkä osui ja upposi minuunkin :)
Taidan ottaa kesäpäiville mukaan, vaikka useampi kirjakappale näyttää BC-piireissä jo pyörivänkin... 


Journal Entry 12 by winglukutuoliwing at Herrainpäivät in Pori, Satakunta Finland on Tuesday, August 13, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (8/17/2013 UTC) at Herrainpäivät in Pori, Satakunta Finland

WILD RELEASE NOTES:

Porin BC-kesäpäivien kirjanvaihtopöytään :)

KTMC 2013 # 91


 


Journal Entry 13 by Savotar at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, August 18, 2013

This book has not been rated.

Koska takakannessa lukee "Praha", täytyy minun tämä ottaa. Vaikka kirjoja on hyllyssä liikaa muutenkin... Tämän kuitenkin yritän lukea nopeasti, koska aihe ja kirjailija kiinnostavat. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.