corner corner Bokhandlaren i Kabul

Medium

Bokhandlaren i Kabul
by Åsne Seierstad | Literature & Fiction
Registered by Vilda of Stockholm, Södermanland Sweden on 4/17/2012
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by babelfisk): to be read


2 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Vilda from Stockholm, Södermanland Sweden on Tuesday, April 17, 2012

8 out of 10

Åsne Seierstad, DN:s utsända i Afghanistan, åker tillbaka till Kabul för att skriva en bok om återuppbyggnaden av landet. Under hösten 2001 rapporterade hon från Afghanistan så att DN:s läsare kände att de själva var på plats, hon träffade vaktmästaren på fotbollsstadion som sett hundratals avrättningar och kvinnan som trotsigt bar målade naglar under sin heltäckande burqa.

Reportageboken tar avstamp i en Kabulfamiljs öde. Shah Mohamed är bokhandlare och piratförläggare och hans familj består av två fruar, flera barn och en massa släktingar. "När kommunisterna kom brände de mina böcker, sedan tog mujahedin över, men de var för upptagna med att slåss sinsemellan så de glömde bort mig, fast när talibanerna kom hamnade mina böcker på bålet igen." Det blir en reportagebok med många spännande levnadsöden och historiska, kulturella och politiska utvikningar.

Åsne Seierstad har en fantastisk förmåga att levandegöra ett förlopp medan det händer utan att teoretisera och hon hittar ofta pregnanta, oväntade detaljer. Hon saknar mycket av den machoprestige som hennes manliga kolleger har och låter människorna komma till tals utan att själv stå i vägen för deras berättelser.

Under hösten 2001 var Åsne Seierstad (f. 1970) på plats i Afghanistan och rapporterade för Dagens Nyheter, Aftenposten och Politiken. Hon gjorde även en del tv-inslag. Hon har tidigare varit korrespondent i Ryssland, Kina och Kosovo och hon talar engelska, franska, spanska, tyska, ryska och serbokroatiska flytande. Utnämnd till årets tv-journalist i Norge 1999. Skrev Med ryggen mot världen på Cappelen, 2000, såld till Tyskland, Italien och Polen. Årets författare i norska Elle.  


Journal Entry 2 by wingbabelfiskwing at Jönköping, Småland Sweden on Sunday, July 21, 2013

This book has not been rated.

Part of a swap with Vilda. In exchange I sent her "Barnehistorier" by Peter Bichsel (http://www.bookcrossing.com/journal/11389458/).
A game of Tennis in the Bookcrossing Olympics 2013. 


Journal Entry 3 by wingbabelfiskwing at Jönköping, Småland Sweden on Friday, September 27, 2013

This book has not been rated.

Tillbaka till Vilda. 


Journal Entry 4 by wingbabelfiskwing at Jönköping, Småland Sweden on Monday, January 12, 2015

This book has not been rated.

Hos mig igen! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.