corner corner Bröderna Lejonhjärta

Medium

Bröderna Lejonhjärta
by Astrid Lindgren | Children's Books
Registered by wingDeepswampwing of Oskarshamn, Småland Sweden on 2/20/2012
Average 10 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Deepswamp): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

1 journaler for this copy...

Journal Entry 1 by wingDeepswampwing from Oskarshamn, Småland Sweden on Saturday, August 31, 2013

10 out of 10

Bröderna Lejonhjärta

I Nangijala, där är det ännu lägereldarnas och sagornas tid, och det är dit man kommer när man dör. Det berättar Jonatan Lejon för sin bror Skorpan som ligger sjuk och har råkat få veta att han snart ska dö. Hur kan det vara så hemskt att en del måste dö när dom inte har fyllt tio år ens, undrar Skorpan. Vet du Skorpan, jag tror att du får det härligt, försäkrar Jonatan. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer.

Skorpan älskar sin bror Jonatan över allt annat. Jonatan som är så modig och stark, med honom vågar man vara med om vilka äventyr som helst. Men inte ensam. Ensam är han bara en liten rädd krake. Så bra då att han inte behöver vara i Nangijala utan Jonatan. Så bra att de tillsammans får bli Bröderna Lejonhjärta.

Nangijalas sagor är sköna men farliga och grymma. Men heter man Lejonhjärta så vågar man det yttersta.

En tidig morgon åkte Astrid Lindgren tåg förbi sjön Fryken där rimfrost, snörök och ett rosa gryningsljus var så överjordiskt vackert att Astrid fick för sig att hon kanske skulle skriva en historia som handlade om en plats som inte var på jorden. Sedan följde andra pusselbitar på varandra.

Astrid tyckte mycket om att tillsammans med väninnan Elsa Olenius gå, leka, grubbla och inspireras på kyrkogårdar. På Norra kyrkogården i Stockholm såg Astrid stenen rest efter Bröderna Bernström, som båda dött väldigt unga. Och på Vimmerby kyrkogård läste Astrid ”här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860”. ”Då visste jag att det skulle bli en saga om döden och om två bröder”, har Astrid sagt.

Bilden av syskonkärlek konkretiserades helt oväntat i samband med uttagningarna till filmen om Emil i Lönneberga. Astrid fick se hur den lille Janne Olsson efter allt ståhej smög sig ner i knät på sin storebror som då böjde sig fram och kysste honom på kinden. ”Då såg jag bröderna Lejonhjärta framför mig.”

Slutligen hade Astrids yngsta barnbarn hade hittat på ett eget ord, Nan-gi, som ingen annan förstod men som han själv använde flitigt. Astrid började då fundera på vem eller vad detta Nan-gi kunde vara…
 


Journal Entry 2 by wingDeepswampwing at Astrid Lindgrens värld in Vimmerby, Småland Sweden on Saturday, August 31, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (8/31/2013 UTC) at Astrid Lindgrens värld in Vimmerby, Småland Sweden

WILD RELEASE NOTES:

En bok på vandring

Det är team Nangijalas bidrag i grenen Volleyboll, Bookcrossing Olymics

This release is done by Team Nangijalas as a part of the 2013 Bookcrossing Olympics http://bookcrossingolympics.blogspot.se/, for the event Volleyball

Välkommen till bookcrossing!
Kul att du har tagit hand om den här boken. Skriv gärna en rad om vad du tänker göra med den, så får de som tidigare haft hand om boken ett besked. Det går bra att vara anonym, men man kan också bli medlem, det är gratis och då kan du jaga fler böcker. Släpp gärna iväg den här boken när du är klar med den så att får den fortsätta sin resa.

Funderingar och mer information? Titta in på det skandinaviska forumet: http://www.bookcrossing.com/forum/31.
 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.