corner corner Täydellinen paisti

Medium

Täydellinen paisti
by Satu Taskinen | Literature & Fiction
Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 12/25/2011
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by tuittupeppi): to be read


10 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, December 25, 2011

This book has not been rated.

Takakannesta:

"Taru Korhonen valmistaa sianpaistia wieniläisessä keittiössään. Asia on melko tärkeä, sillä hänen miehensä äiti ja sisko ovat tulossa yhdeltä syömään ja mikäli mikään ei ole muuttunut aikasemmasta, he olisivat ajoissa ja vaatisivat heti pötyä pöytään.

Myös naapurin rouva, eläkkeellä olevat näyttelijätär Frau Berger, joutuu enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti kokemaan sianpaiston vaikeudet, kun Tarun valitsemassa reseptissä ilmenee moniselitteisiä ja epäselviä kohtia.

Suurten ponnistusten ja pienten vastoinkäymisten lomassa kaikki vaikuttaa etenevät aivan hyvin, ja Taru toivoo vain yhtä: "Ei enää minusta riippumattomia yllätyksiä."

Mutta niitä tulee.

Täydellinen paisti on loistelias romaani ulkopuolisuudesta; halusta, pakosta tai mahdottomuudesta kuulua joukkoon. Se kertoo yrityksestä tehdä oikein tai yrityksestä yksinkertaisesti selvitä hengissä seuraavaan hetkeen."

***
Ostin itselleni joululahjaksi. Tämä on Taskisen esikoisromaani, josta hän sai Hesarin kirjallisuuspalkinnon. 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, December 25, 2011

This book has not been rated.

Luen kirjan ensin itse, mutta sitten voisin laittaa ringin liikkeelle.

Normaalit säännöt:
- Journaloi, kun saat kirjan käsiisi.
- Lue kirja mieluusti neljän viikon kuluessa tai ilmoita viivästyksestä.
- Journaloi kirja uudelleen, kun olet lukenut sen, ja toimita seuraavalle.

OSALLISTUJAT:

Tyrnimarja (Helsinki)
Silkki (Helsinki)
oO-littera-Oo (Helsinki) - ei vastannut pm:iin, joten skipattiin toistaiseksi
Piiku (Parainen)
Tarna (Tampere)
Liinuskainen (Lieksa)
ruzena (Vantaa)
duffeli (Helsinki) 


Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, February 13, 2012

This book has not been rated.

Kirjailen omat kommenttini tähän myöhemmin, sillä kirja on vielä minulla vähän kesken. Vien sen kuitenkin huomenna miittiin Tyrnimarjalle, että saan ringin startatuksi. 


Journal Entry 4 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 16, 2012

This book has not been rated.

Kirja on minulla,kiitokset! 


Journal Entry 5 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, February 27, 2012

8 out of 10

Tykkäsin tästä Taskisen esikoisesta!
Kirja on erittäin taitavasti kirjoitettu, eräänlaista tajunnanvirtaa.
Hervotonta kuvausta kontrollifriikin Tarun ajatuksenjuoksusta ja säntäilystä ympäriinsä sukupäivällisen aiheuttamassa paniikissa.
Taru on kyllä myös hyvin itsekäs ja tuntuu ettei hänellä ole hyviä ajatuksia ollenkaan vieraistaan ja miehestäänkään.
Tunsin kuitenkin suurta sympatiaa Tarua kohtaan, sillä inhoan itse sukutilaisuuksia ja koin aina jo edesmenneen anoppini vierailut piinallisina.
Kirjan loppu on surullinen ja jotenkin alleviivaa ulkopuolisuutta ja Tarun itsekkyyttäkin. Olisikohan ollut syytä kutsua naapurikin syömään? Oikein mukava ja ajatuksia herättävä lukuelämys tämä oli. Kirja jatkaa matkaansa pikapuoliin.
 


Journal Entry 6 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, February 28, 2012

This book has not been rated.

Released 6 yrs ago (2/28/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee tänään postitse Silkille.  


Journal Entry 7 by Silkki at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, March 01, 2012

This book has not been rated.

Kirja saapui postitse eilen. Kiitos! 


Journal Entry 8 by Silkki at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 04, 2012

This book has not been rated.

Pahoittelut, olen tainnut pitää kirjaa jo hiukan yli tuon neljän viikon! Nyt kuitenkin kävi niin, että vaikka olen päässyt kirjassa jo yli puolenvälin, ajatus siitä että myös koko loppukirja käsittelee sitä samaa päivää ja illallista sai lukemisen jumiutumaan täysin. Pari viikkoa olen yrittänyt taistella itseni kanssa, että saisin kirjan luettua loppuun, mutta tartun aina johonkin toiseen kirjaan joten eiköhän ole aika antaa tämän jatkaa matkaa.

Kirjassa on kyllä kiva idea ja Itävallassa itsekin hetken aikaa asuneena halusin ihan hirveästi tykätä tästä. Valitettavasti alkoi vain tuntua, että kirja junnaa paikallaan, eikä minua kiinnostanut enää mitä loppuosassa tapahtuu. Ei vaan nyt oikein iskenyt minuun tämä kirja :( 


Journal Entry 9 by Silkki at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 12, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (6/12/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Koska litteraa ei useista yrityksistä huolimatta saatu kiinni, lähtee kirja tänään postitse ringin seuraavalle osallistujalle eli Piikulle. 


Journal Entry 10 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, June 14, 2012

This book has not been rated.

Kirja on täällä, kiitos Annimanni ja kierrättäjät!  


Journal Entry 11 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, June 24, 2012

This book has not been rated.

Aika paksun kirjan oli Taskinen saanut aikaan käytännössä yhden päivän tapahtumista... Erehdyin lukemaan aiemmat journal entryt ennen kuin aloin lukea tätä kirjaa, ja olin kohtalaisen varma että se ei ole minun juttuni. Mutta hyvin se kuitenkin piti otteessaan. Outo henkilökavalkadi, ja Taru tapahtumien keskipisteessä, mutta kuitenkin vähän ulkopuolisena. Arkipäiväinen, mutta kuitenkin erikoinen tarina.

Kirja jatkaa matkaansa Tarnalle. 


Journal Entry 12 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 27, 2012

This book has not been rated.

Kiitos, Piiku! Niin kirjasta kuin aivan uskomattoman ihanasta kortistakin.
Täydellinen paisti saapui tänään. Pakettia availleessani mietin kuumeisesti, mitä ihmettä se voisi sisältää. Olin autuaasti unohtanut koko ringin, mutta muistin sen heti kun näin ensimmäisen vilauksen kirjan nimestä. Muistin myös, miten kovasti juuri tämä kirja jostain syystä minua kiinnostaa.
Olen aivan innoissani. Aloittelin kuitenkin eilen yhtä ruotsinkielistä, joten yritän jättää Paistin vielä rauhassa lämpenemään ennen käsittelyyn ottoa.
Kiitokset myös Annimannille ringin järjestämisestä!

JK. Merkkaan kirjan suoraan varatuksi, koska olen eräille arvailijoille luvannut LUE-hyllyni vapaaksi metsästysmaaksi. Ettei vain kukaan lähtisi havittelemaan itselleen Täydellistä paistia... 


Journal Entry 13 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 09, 2012

This book has not been rated.

Odotukset olivat korkealla, ja teksti alkoi lupaavasti. Minä luotan esikoisromaaneihin, olen kiinnostunut kulttuurisesta kohtaamisesta, ja kaiken lisäksi tämä kirja on vielä palkittukin. Ei se vaan niin yksinkertaista ollutkaan.
Eräs yksityiskohta alkoi kummastuttaa ja sitten hitusen rasittaakin. Miksi ihmeessä eräät monikulttuurisia ympäristöjä käsittelevät naiskirjailijat pistävät minäkertojansa määrittelemään läheisen miehen tämän kansallisuuden avulla? Ranya El Ramly puhuu Auringon asemassa ”intialaisesta miehestä”. Hänen kirjassaan nimettömyys on kieltämättä ymmärrettävää; moni muukin romaanin henkilöistä jää nimettömäksi, vain kertojan vanhemmilla on etunimet. Satu Rommi taas moottoripyöräilee Kahvia ja guruja -kirjassaan ”italialaisen” kanssa. Ja nyt sitten Satu Taskisen Taru Korhonen kohkaa ”Itävaltalaisesta” oikein isolla alkukirjaimella. Onneksi herralle löytyy myöhemmin nimikin, jota jopa kertoja suostuu välillä käyttämään. — Elävässä elämässä en äkkiä muista kenenkään tuttavani käyttäytyneen samoin. Onneksi, sillä minusta kansallisuuden avulla määrittely haiskahtaa tarkoitushakuiselta eronteolta etnisesti erilaiseen, eikä sellainen maistu kovin hyvältä.
Toivoin Täydellisen paistin päivittävän vuosikymmenien takaista kuvaani itävaltalaisesta yhteiskunnasta ja ennen kaikkea kulttuurista. Turhaan. Taru kieltämättä erittelee Franzin perheen omituisuuksia, mutta hän tekee sen yksilötasolla. Kirja keskittyykin lähinnä etnisen asemasodan kuvaukseen: Taru panettelee lukijalle Franzin sukulaisia, ja vieraat puolestaan moittivat Frau Muttin johdolla Tarua tämän selän takana. Takakannen mukaan kirjan kantava teema on ulkopuolisuus. Niin kai. Minusta romaani on sellaisena kuitenkin kammottavan pessimistinen. Taru ei missään nimessä halua sopeutua, hän haluaa hallita koko tilaa, ikään kuin alistaa itävaltalaiset vieraansa oman erinomaisuutensa alle.
Minkäänlaista empatiaa en kyennyt minäkertojaa kohtaan tuntemaan. Minun on vaikea tajuta Tarua. Yhtäältä hän on olevinaan perfektionisti ja haluaa määrätä kaikesta, olla täydellinen emäntä jonka pienintäkin viittausta toisten olisi toteltava. Toisaalta hän vieraiden saavuttua luimii milloin missäkin piilossa: vessassa tupakalla, kellarissa pilveä polttelemassa, keittiössä marisemassa ja tekemässä ties mitä jne. Tarun toiminta muistutti 90-lukulaisia, neuroottisia/hysteerisiä noin kolmikymppisiä naisihmisiä pullottavia tv-sarjoja, sellaisia Ally McBeal -tyyppisiä.
Minä en viihdy joukoissa, ja inhoan ns. pakkojuhlimista. En suuremmin rakasta sukujuhlia tai ylipäätään tilaisuuksia, joihin osallistuu väkeä ihan vain muutamaa ihmistä enemmän. Vastenmielisyyteni sukupäivällisiä kohtaan ei mitenkään helpottanut lukukokemusta tai auttanut sympatiseeraamaan Tarua, pikemminkin päinvastoin. Kutsujen hektinen tunnelma sai minut hermostumaan ja jopa ahdistumaan.
Parasta Täydellisessä paistissa on nimi, kansien ruskea ja takaliepeen kynttelikkö. Jopa kannen kattaus aiheuttaa ahdistusta; lautaset on sijoitettu aivan liian lähekkäin.
Tottahan myös tekstillä on ansionsa. Kieli on ihan hyvää, tajunnanvirta pääsääntöisesti toimii (jossain kohdin poukkoilu tosin alkoi olla jo häiritsevää) ja paistinkatoamisjuttu on vallan herkullinen, vaikka katoamisen syy lukijalle oitis selvä onkin. Kaunokirjallisuuden lukukokemukselta odotan kuitenkin muuta kuin hermostunutta tärinää. Mitään pohdinnan aineksia romaani ei tuottanut, ja kaiken kaikkiaan lukukokemuksesta muodostui perhanan piinallinen. En tykännyt. En oikeastaan yhtään.

Parasta lukukokemuksessa oli, että se oli. Olisi toisin sanoen jäänyt suuresti harmittamaan, jos en olisi Paistiin tarttunut. Annimannille kiitokset ringin järjestämisestä! Ja vaikka esikoista yleensä seuraa pari heikkotasoisempaa teosta, voisin riskeerata ja lukea Taskista lisää, jos kakkoskirja joskus ilmestyy.
Seuraavaksi uuninluukkua pääsee availemaan Liinuskainen. Jännä nähdä, miltä mielipiteitä näin selvästi jakava Paisti hänen mielestään maistuu. 


Journal Entry 14 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 10, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (7/10/2012 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirjan paksuus oli niin maksikirjerajoilla, etten uskaltanut edes korttia lisätä. Jos posti ei hyväksy ratkaisuani (enkä nyt tarkoita kortin poisjättöä vaan Helposti-kuorta), kerrothan siitä minulle, Liinuskainen.
Toivottavasti Täydellinen paisti maistuu. Sopivanlämpöistä loppukesää! 


Journal Entry 15 by Liinuskainen at Lieksa, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Saturday, July 14, 2012

This book has not been rated.

Kiitos kirjasta! Oli tullut torstain postissa ja mahtunut ihan hyvin postiluukusta sisään. Pahoittelen journalin viivästymistä, työviikko leirillä oli vähän kiireinen, varsin pitkällisesti nukuttujen yöunien jälkeen jaksaa taas keskittyä näihin arjen asioihin :) 


Journal Entry 16 by Liinuskainen at Lieksa, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Sunday, August 19, 2012

This book has not been rated.

Kun aloin lukemaan kirjaa, ensimmäinen mieleen tullut sana oli runsas. Kerronta on runsasta, suorastaan ylitsevuotavaista, pompahtelevaa, sekavaa. Pidin kirjan alusta, pompahteleva tyyli oli hauskaa ja jotenkin jäin odottamaan, että mitäs tässä nyt oikein tapahtuu seuraavaksi. Paisti ei ollutkaan se kirjan tärkein asia ja pääpointti. Sitten n. 1/3 jälkeen iski väsymys. Tätäkö tämä on loppuun saakka, eikö tämä etene, päästäänkö tässä yhtään minnekään, miksi nämä hahmot ovat tällaisia? Lukemiseen tuli tauko, oikein kunnolla pitkä tauko ja sen jälkeen olikin vaikea tarttua kirjaan. Turhautti. Loppukirja olikin sitten vähän kitkuttelua ja sivujen laskemista, mutta halusin kuitenkin lukea kirjan loppuun ihan vain nähdäkseni mihin tämä oikein päättyy. Ja vaikka vielä lopussa sattui ja tapahtui, eihän se tarina oikeastaan päättynytkään. Lopussa runsaan lisäksi mieleen tuli sana väsyttävä.

Kaiken sen tajunnanvirran alla oli myös itseä kiinnostavia teemoja (miten nämä kaksi ihmistä ovat oikein päätyneet yhteen ja pysyvät vieläkin yhdessä, suvun painostus lapsista, kulttuurierot ja stereotypiat, naapurin rouva jne.), mutta jotenkin ne vain hukkuivat sinne kaiken muun alle ja niistä oli vaikea saada kiinni. Oli ihan mielenkiintoista lukea kirja, mutta en mää kyllä siitä hirveästi tykännyt ;)

Pahoittelen, että kirja on viipynyt jo aika kauan minun tykönäni. Ruzena laittoi osoitteensa, joten kunhan tuo ukkonen tuosta vähän hellittää, lähden kiikuttamaan kirjan asiamiespostiin.
 


Journal Entry 17 by ruzena at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 23, 2012

This book has not been rated.

Kirja tuli. Kiitos! 


Journal Entry 18 by ruzena at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 02, 2012

9 out of 10

Paistipajatso on jo aika hyvin tyhjennetty, mutta pari näkökulmaa lisää.

Paisti on sianpaisti, siis ehkäpä kinkku. "Kinkun" yksi merkitys on nuori nainen. Symbolisesti tässä tämä nuori nainen valmistelee itseään tätä ylkää & sukua varten. Jos kirjan lukisi uudestaan suuntaamalla huomion kinkun tähän puoleen, voisi nauttia aivan uusin silmin Tarun vatuloinnista että miten liha on maustettava ja miten tarjottava ja että eihän vain ole kuiva. Hmm.

Määritelläänkö tässä miestä kansallisuuden avulla - ettei sittenkin kansallisuutta miehen avulla! Vanhemmanpuoleinen Itävaltalainen edustanee symbolisella tasolla Itävaltaa. Maatahan voi pitää verraten konservatiivisena ja monokulttuurisena (ja sieltä onkin sitten noussut Elfriede Jelinekin ja Thomas Bernhardin kaltaisia irvostelijoita). Pikkuhiljaa, usein vasta ajan kanssa ja parilla lauseella, Taskinen paljastaa muun muassa, että Itävaltalainen on vammainen; Elisabeth on avioton lapsi ja "neekeri"; ja Frau Berger, joka itse hiukan tölvii turkkilaisia, on juutalainen ja NSDAP:n (natsipuolueen) uhri. Kun ajattelee niitä kansallissosialismin kaikuja joita eräiltä Itävallan poliitikoilta yhäkin on kuultu, Taskinen pistää aika pahan kun hän pistää Frau Bergerin päätymään sinne minne hän päätyy!

Ihan huippuhyvä kirja, kunhan sen jaksaa lukea. Välillä pitkästytti, niin herkullista kuin sanankäyttö sinänsä onkin.

-ruzena 


Journal Entry 19 by ruzena at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, September 03, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (9/3/2012 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähti. Kiitos! 


Journal Entry 20 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 05, 2012

This book has not been rated.

Mielenkiintoisen näköinen rinkikirja on täällä, kiitoksia! 


Journal Entry 21 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, September 22, 2012

This book has not been rated.

Kuinka paljon touhua, ajatuksia ja sivupoluille eksymisiä yhteen päivään voi oikein mahtua? :D Toisaalta aika mainio kirja, toisaalta vähän pitkästyttävä. Muutamassa edellisessä journaalissa on kiteytetty ajatukseni huomattavasti paremmin kuin itse osaisin.

Kiitos Annimannile ringistä! Palaako kirja nyt kotiin? 


Journal Entry 22 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 09, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (10/9/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Paisti palaa kotiin :) 


Journal Entry 23 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 09, 2012

This book has not been rated.

Kiitokset kaikille paistia maistaneille! Taidan lukea kirjan uudelleen ja tällä kertaa loppuun asti. 


Journal Entry 24 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, May 05, 2013

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (5/6/2013 UTC) at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Seuraavaksi paistia syödään Porissa. Hyvää ruokahalua! 


Journal Entry 25 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, May 08, 2013

This book has not been rated.

Tätä paistia onkin jo syöty! Mahtaako se siis enää olla täydellinen..?
Kiitos kirjasta, Annimanni! Hyvä, että uskoit ja et kiirehtinyt kirjan kanssa ja odottelit kuriireja ja niin pois päin. ;)

Lisäys 7.10.2013:
VPK II -toimintaa ajatellen tässä tämänhetkisiä kirjan meriittejä:
Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon voittaja 2011
European Book Prize -ehdokkuus 2012 


Journal Entry 26 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, October 23, 2013

This book has not been rated.

Paisti on jo niin hyvin kaluttu, että Tarnan, Liinuskaisen ja ruzenan kommenttien jälkeen on vaikea keksiä mitään tyhjentävää. No, jos jotain kuitenkin. Aluksi olin kovin innoissani kirjasta - teksti oli pursuilevaa, erikoista, mielenkiintoista ja haastavaa. Mutta kun sitä tekstiä ja tajunnanvirtaa tulee tuutista reilut kolmensataa sivua, niin siinä paisti jos toinenkin ehtii jäähtyä. Tahkosin tämän kirjan lukemisen kanssa paljon kauemmin kuin olin odottanut ja lopulta jo toivoin, että loppuisipa kirja jo. Tarinan loppu oli kyllä Tarinan loppu, aika tylyä ja uskaliasta, jopa hyvän maun rajoilla leikkimistä. Kuitenkin pidin (hmm.. ehkä hieman väärä sanavalinta) loppuratkaisusta, tarinan henkeen se sopi tismalleen. Näin jälkihöyryissä kirjan luettuani päällimmäiseksi tunteeksi jäi alakuloisuus. Tuli jotenkin paha mieli.

Jos nyt jotenkin yritän kiteyttää fiiliksiäni, niin aika lailla olen Tarnan linjoilla. En vain osaa sitä yhtä kattavasti ilmaista. ;)
Kirja oli tarjokkaana VPK II -kaapissa. Ei houkuttanut. Toivelistoiltakaan en kirjaa bongannut, joten todennäköisesti tarjoan kirjaa seuraavaksi Hep-ketjussa.

Lisäys 23.10.2013:
Varattu tuittupeppille, joka leimasi kirjan jo VPK II -kaappiketjussa. :)
 


Journal Entry 27 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Thursday, October 24, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (10/24/2013 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Liekö paisti enää täydellinen, kun kirjekuoreen tungin? Saa nähdä, kun tuittupeppi kuoren avaa.
Herkullisia lukuhetkiä!
 


Journal Entry 28 by tuittupeppi at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Monday, October 28, 2013

This book has not been rated.

Paisti Lahdessa, kiitoksia Miuskis (ja kirjanmerkistä myös kiitokset) :) En nyt tiedä, mitä tältä odottaa… Mutta sen tiedän, että ihan heti en tähän ehdi tarttua, joten palaan JE:n merkeissä myöhemmin. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.