corner corner Sisarusten varttuessa

Medium

Sisarusten varttuessa
by Ethel S. Turner | Teens
Registered by myrtillus of Pori, Satakunta Finland on 12/1/2011
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Tarna): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Thursday, December 01, 2011

7 out of 10

Englanninkielinen alkuteos The Family at Misrule. Suomentanut Laila Järvinen. WSOY, 1975. 169 s.

Kirja on jatkoa teokselle ”Seitsemän sisarusta”, jonka tapahtumista on kulunut viisi vuotta. Nellistä on kasvanut pieni kaunotar, Pallero on muuttunut Poppetiksi, ja hänen entinen nimensä on periytynyt uudelle tulokkaalle. John puolestaan on nyt 13-vuotias, kömpelö ja hontelo poika jonka olemuksesta näkee, että hän on sotatilassa koko maailman kanssa. John se perheelle suurimman järkytyksen tuottaakin: hän karkaa kotoaan epäilyttävissä olosuhteissa. Ja kun vanhemmat lähtevät Intian-matkalle, joutuu velvollisuudentuntoinen, lempeä Meg ottamaan vastuulleen koko vilkkaan sisarusparven. Tänä aikana ehtii paljon tapahtua – siitä pitää kukin sisaruksista huolen.
Yhtä elävästi ja riemukkaasti kuvattua perhettä kuin Woolcotit ovat, tapaa klassisessa nuortenkirjallisuudessa vain harvoin. Se on antanut aiheen myös tv-filmiin, joka on esitetty meilläkin.


Pidin sarjan ensimmäisestä osasta enemmän. Tässä teoksessa minua häiritsi se, että olin jo unohtanut millaisia lapset olivat ensimmäisessä osassa, ja lisäksi kirjailija oli mennyt muuttelemaan lasten nimiä. Perheen isä on edelleen oma ärsyttävä itsensä, mutta lapset ovat ihania. Tällä kertaa kirjailija on mielestäni ängennyt tarinaan liikaa tapahtumia. Tämän takia se jää vähän sekavaksi tapahtumaryöpyksi. Ehkäpä hän on halunnut tällä kertoa, että lapset ovat jo irtaantumassa lodista. Täytyypä selvittää, onko sarjassa vielä jatkoa. 


Journal Entry 2 by myrtillus at Pori, Satakunta Finland on Monday, March 26, 2012

This book has not been rated.

Released 6 yrs ago (3/27/2012 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Posti vie kirjan lii5alle. 


Journal Entry 3 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, March 29, 2012

This book has not been rated.

Kiitos!
Kirja tuli jo eilen, mutta jäi merkintä tekemättä, kun ilta kului pesutuvassa.  


Journal Entry 4 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, September 23, 2012

This book has not been rated.

Luin sarjan molemmat osat peräkkäin. Tässä toisessa osassa vanhin lapsi Meg oli tavallaan päähenkilönä, vaikka kaikista lapsista puhuttiinkin. Tapahtumia oli ehkä tosiaan sullottu turhan paljon yhteen kirjaan ja monet niistä käsiteltiin lopulta aika pinnallisesti. Luokkayhteiskunta tulee näkyviin selvemmin kuin ensimmäisessä kirjassa.

Edellisestä kirjasta on kulunut VIISI vuotta - ja ensimmäisessa kirjassa 16-vuotias Meg on nyt 21, 14-vuotias Pip on nyt "aikuistumassa", 10-vuotias Nell on 15-vuotias, 4-vuotias Pallero on nyt 9-vuotias Poppet - mutta yllättäen juuri kävelemään oppinut Kenraali onkin nyt 4-vuotias Peter ja 6-vuotias Bunty onkin 13-vuotias. Laskuvirhe kirjailijalla?
 


Journal Entry 5 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 08, 2012

This book has not been rated.

Kiitos, lii5a! Enpä olisi uskonut olevani niin onnekas, että saan kerralla kummankin pitkään haikailemani Ethel S. Turnerin kirjan. Vaan Hep-ketjussa voi tapahtua näköjään vaikka mitä. :)
Miksiköhän muuten kirjailijan nimeksi on ilmoitettu Ethel S. Turner? Ei ihme, etten ollut löytää hänestä mitään titoja, hänen nimensä kun näyttäisi olevan Ethel Mary Turner.


Turner, Ethel Mary (1870—1958) at Australian Dictionary of Biography
Biography of Ether Turner at PoemHunter
Ethel Turner at Wikipedia
 


Journal Entry 6 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 22, 2012

This book has not been rated.

Ihan ensimmäiseksi: myrtillus, en löytänyt tätä kappaletta nimihaulla, koska kirja nimestä puuttuu yksi a. (Jos et saa korjausta menemään läpi, voit lyödä sanojen väliin ylimääräisen välilyönnin. Se yleensä liimaa korjaukset paikoilleen.)
Muut narinani aloitin jo täällä. Pari viikko tämänkin lukemista kohta on kulunut. Jatkan kitinälinjalla.

Koska varsinkin näissä vanhemmissa nuortenkirjoissa kirjailijan agendaan kuuluu lukijan sopeutus vallitsevaan yhteiskuntaan, lähden edelleen siitä olettamuksesta että Turner kuvaa oman aikansa australialaista kulttuuria.
Jo ykkösosassa tekemäni havainnot kulttuurista pätevät tässäkin kirjassa. Kapteeni Woolcot on sama öykkärimäinen itsensä. Ester on viisi vuotta vanhempi ja jo toisenkin lapsen äiti, mutta äitihahmoksi hänestä ei vieläkään ole. Lastenkasvatus näyttää jääneen sisaruksista vanhimman, Esteriä neljä vuotta nuoremman ja nyt 21-vuotiaan Megin harteille. Jopa niin, että Pipin kihlausaikeiden estäminen jää sekin Megin hennoille harteille. Jotenkin kuvittelisin moisen tehtävän kuuluvan enempi isälle. Lopulta perheen niin sanotut vanhemmat karkaavat pitkälle (ja aina vaan pitenevälle) lomalle Intiaan ja jättävät niin lapsensa kuin taloutensakin esikoistyttären vastuulle.
Turnerin Australia on selkeästi luokkayhteiskunta, minkä lii5a jo onkin todennut. Se näkyy selkeästi esimerkiksi suhtautumisessa Pipin tyttöystävään mutta myös Woolcotien uusiin naapureihin. Woolcotit julistautuvat Sydneyn vanhaksi hienostoksi, jolle työväenluokasta nousseet raharikkaat naapurit ovat kammottavia nousukkaita. Semmoisten kanssa ei sitten olla missään tekemisissä! Ja vaikka Nell tykästyykin naapurinrouvaan, ollaan niin hienoja ettei tämän kuoltua vaivauduta esittämään edes surunvalittelua. Kuolema tuntuu muutenkin melkoiselta tabulta: vasta tässä kakkoskirjassa edes joku sisaruksista muistaa biologista äitiään. Judy-vainaakin tuntuu olevan paremmin mielessä kuin äiti.
Omassa merkinnässään lii5a kiinnitti huomiota myöds lapsikatraan ikärakenteen muuttumiseen. Päätin lukea senkin merkkinä kulttuurista: Ethel Turnerin tapaan australialainen lienee varsin suurpiirteinen veijari. Perheen tapa kierrättää lasten nimiä kielinee taas mielikuvituksettomuudesta.

Kirjana Sisarusten varttuessa on aika mitätön. Tapahtumia on tosiaan tupattu mukaan kuin tuotteita postimyyntikatalogiin. Mihinkään ei keskitytä. Jossain vaiheessa aloin toivoa, että kirjailija olisi lähtenyt kunnolla irrottelemaan peppipitkätossumaiseen tyyliin ja tehnyt kunnon satiiriin keskenään touhuavasta sisarussarjasta. Vakavasti otettavana 1800-luvun lopun kirjana/sarjana Turnerin teksti on täyttä huttua. — Mutta sehän nyt on vain minun mielipiteeni. Sen verran olen vilkuillut muiden rekisteröityjen kappaleiden päiväkirjoja, että olen ymmärtänyt niiden lukijoiden enempi yksiselitteisesti hymisevän ihastuksesta. Ehkä seuraavakin lukija yhtyy siihen kuoroon?

Lisäys 8.12.12. Sisarusten varttuessa oli aikansa tarjolla Suomi-foorumin HEP-ketjussa vähemmän varttuneen Seitsemän sisaruksen kanssa. Kumpikaan kirja ei kelvannut kenellekään, joten huomenissa ne villiintyvät joulukalenterin 9. luukussa. 


Journal Entry 7 by wingTarnawing at Vanha suurtori in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, December 08, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (12/9/2012 UTC) at Vanha suurtori in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Joulumarkkinoilla johonkin. Sisarusten vapautuessa on BC-joulukalenterini 9. luukku avattu.LÖYTÄJÄLLE:

Kiitos, että nappasit tämän kirjan mukaasi ja tulit vielä vilkaisemaan sen matkapäiväkirjaa!

Tieto siitä, että kirja on hyvissä käsissä, on minulle tärkeä. Siksi pyydän sinua kertomaan, että se on sinulla. Toivon myös, että luettuasi kirjan poikkeat uudestaan täällä kirjoittamassa mietteitäsi lukemastasi. Sinun mielipiteesi kiinnostaa minua. :) Samalla voit myös kertoa mahdollisista jatkosuunnitelmistasi kirjan varalle.

Jos olet kiinnostunut BookCrossingista, mutta haluaisit tutustua siihen suomen kielellä, kurkkaapa näiden linkkien taakse:
* BookCrossingista suomeksi http://bookcrossingfinland.net/wiki/Etusivu
* Suomenkielinen keskustelufoorumi http://www.bookcrossing.com/forum/30
* BookCrossing suomenkielisessä Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

LUKUILOA!!!

 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.