<< back to articles

corner corner Zwerfboek

Het verhaal van een boek dat zwerfboek werd

by Phaidrina
January 8, 2010

Hoera! Vandaag ben ik bevorderd tot zwerfboek!

Ja, ik zie dat duidelijk als een bevordering, want dit zet de deuren van de boekenkast wagenwijd open. Deuren waarvan ik dacht, dat ze voor goed gesloten bleven.
De muffe lucht zal uit mijn lijf verdwijnen. Ik zal weer kunnen ademen en nieuwe luchtjes ervaren en kunnen opnemen.

Niet dat ik het zo slecht heb hier in de kast waar ik nu sta. Er staan reuze veel gezellige en fleurige boeken naast mij, onder mij en boven mij, maar ik wil zo graag eens een keertje vaker uit die kast.

Vroeger ja, toen werd ik nog wel eens uitgeleend aan vrienden en bekenden, maar sinds die mij allemaal van buiten en van binnen bekeken hebben … is de lol er een beetje af.

Nou sta ik hier al eeuwen te wachten tot ik mijn binnenzijde weer een mag laten zien. Lekker al mijn lettertjes bloot leggen en mensen in vervoering brengen. De trillingen voelen die mijn drukwerk in de lezer teweeg brengt en het spanningszweet langs mijn rug, voor- en achterzijde voelen gaan. Dat is het ware geluk voor een boek.

Tegenwoordig kom ik eigenlijk alleen nog maar uit de kast om gestoft te worden. En zeg nou eens zelf: dat is toch geen leven voor een boek! Een boek moet van hand tot hand gaan en binnenste buiten gekeerd worden, verslonden door mensen die boeken liefhebben. En daar krijg ik nu de kans voor.

De eigenares van de boekenkast, die ik lang als de mijne heb beschouwd, heeft namelijk het fenomeen BookCrossing ontdekt en dat betekent voor mij … bevrijding!

Vanaf nu mag ik gaan reizen en ik vraag me af waar ik terecht zal komen, welke handen mij zullen vinden en strelen en welke ogen mij zullen bewonderen. Wiens ziel ik zal beroeren en op welke plaatsen ik een tijdelijke rustplaats zal mogen vinden.

Wel tijdelijk hoop ik dan, want het feit dat ik tot zwerfboek bevorderd ben, betekent ook -- dat ik de kans om veel en vaak te reizen met al mijn gelederen aanpak.

De wereld verkennen … en mensenlief wat ben ik benieuwd waar ik terecht kom.
Bij welke lezer dat ik in de hand mag liggen en misschien een stoel of zelfs een bed mag delen. Ik barst van verlangen om er opuit te gaan.

Laat me los en laat me genieten van de vrijheid waar een boek recht op heeft.Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.